Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Ett tufft år
(Une année difficile)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Ett tufft år premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Jag vet i dagsläget inte när den får ordinarie biopremiär, men då filmen på festivalen har svensk text är det gissningsvis inte alltför långt borta.
Sök efter Ett tufft år på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp:  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Frankrike, 2023
Produktionsbolag: Quad Productions, Ten Cinéma, TF1 Films Productions & Gaumont, i samarbete med Canal+
Producent: Nicolas Duval Adassovsky
Regi: Olivier Nakache & Eric Toledano
Manusförfattare: Olivier Nakache & Eric Toledano
Svensk distributör: Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Albert Laprade - Pio Marmaï Bruno Ambrosi - Jonathan Cohen
Kaktus - Noémie Merlant Sirén - Sandrine Briard
Henri Tomasi - Mathieu Amalric Quinoa - Grégoire Leprince-Ringuet
Antilop - Luàna Bajrami Sofiane - Oussama Kheddam
Madeleine - Danièle Lebrun Corinne - Alexandra Roth

Albert och Bruno är osympatiska slashasar, som har enorma skulder och knappt lyckas göra någonting rätt. De dras in i en lokal klimataktivistgrupp i förhoppning att där få gratis öl och mat, och när Albert blir förälskad i gruppens ledare Kaktus stannar de kvar och blandar sig i klimatkampen - men givetvis med själviska syften, samtidigt som gruppens åtgärder blir alltmer extrema.

En oväntad vänskap var en mycket bra och minnesvärd film, så med en ny film från samma regissörer är det lätt att få upp förhoppningarna. Kanske lite för mycket, för fastän Ett tufft år är en helt okej och underhållande film kan jag inte låta bli att känna mig lite besviken. Historien är intressant, och med miljöfrågor i fokus ligger filmen helt rätt i tiden. Det är underhållande, charmigt och småroligt. Någon stor skrattfest blir det aldrig, men man får fnissa lite då och då åt situationerna som uppstår. Förväntar man sig en komedi räcker det inte, men för att lätta upp stämningen till ett drama fungerar det bättre. Dialogen är bra, och såväl budskap som rollfigurer är det egentligen inget fel på. Det räcker inte riktigt för att erbjuda något större djup, men som lättsam underhållning för stunden räcker det ganska långt.

Men att både Albert och Bruno är ytterst osympatiska ställer till med vissa problem, då det helt enkelt är svårt att känna något för dem. Visst, det är förstås ett klassiskt dramaturgiskt knep med osympatiska personer som sakta ska ändra sig - men här går det lite för långt, då Albert och Bruno inte bara är osympatiska utan går så långt så att hälften vore nog. När man verkligen försöker att öppna upp någons telefon för att ta dennes pengar medan han ligger avsvimmad efter ett självmordsförsök har man liksom passerat gränsen för självisk och framstår som rent ondskefull, och det känns som att gå för långt.

Dessutom har hela miljögruppen blivit alldeles för överdrivna, till den grad att jag inte ens kan avgöra om det är menat som satir eller om det verkligen finns så här överdrivna individer. Att försöka förhindra överkonsumtion är en sak, men jag tror trots allt inte att ens de mest radikala klimataktivisterna verkligen skulle uppmuntra till att vara helt utan möbler i ens lägenhet. Och vid en insamling för att få folk att skänka bort saker de inte behöver, vad sägs om repliker som "Kom ihåg att pressa alla att ge bort mer än de egentligen vill"...? Jag tror heller inte att någon grupp i världen verkligen skulle servera mat där bästföre-datumet gick ut för flera år sedan, bara för att inte mat får gå till spillo... Jag kan faktiskt inte avgöra om det här är något slags missriktat försök till satir, eller om det verkligen finns så här extremt inbitna miljöaktivister - oavsett vilket tycker jag det är att gå för långt, då alla miljöaktivisterna framstår som nidbilder; och att ge personer som bryr sig om miljön dåligt rykte är väl det sista vi behöver i vårt samhälle... Allting blir lite för ytligt, och de uppenbara vändningarna blir lite för svårköpta. Slutet känns också lite för svårköpt, och jag vet inte riktigt vad tanken varit.

Ett tufft år är en ganska bra och underhållande film, som har kul rollfigurer, en del roliga repliker och situationer samt en del charm. Att skildra klimatfrågor och miljögrupper ligger förstås helt rätt i tiden, och det är både stämningsfullt, kul och hyfsat engagerande. Men det som hade kunnat bli en fantastisk film blir "bara" helt okej, då Albert och Bruno är lite för osympatiska samtidigt som miljögruppen är för extrem för att det ska gå att ta dem på allvar - självklart ska man kunna driva med allt och alla, men när man inte ens är säker på om det är menat som satir eller allvar från manusförfattarnas sida kan man inte påstå att de har lyckats med sin uppgift... Det här gör att man inte riktigt bryr sig om någon rollfigur, och det är en av de största synderna vid komedier där allting borde bygga just på igenkänning. Alltså blir det lite för skruvat och ytligt för att fungera som drama, och för opersonligt för att fungera som komedi; varför det varken blir hackat eller malet. Men ändå en helt okej och fullt sevärd film, som är värd att se om man uppskattar dramakomedier och/eller miljöfrågor; och där helhetsintrycket förhöjs av mycket bra skådespelare. Men det som hade kunnat bli väldigt bra stannar på helt okej, och när man inte riktigt bryr sig om någon kan jag inte med gott samvet ge filmen mer än en stark sexa i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 28 januari 2024

Recensionen har lästs 115 gånger av 101 personer, sedan den 28 januari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - TREA - SJUA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern