Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Evil Dead
(Evil Dead)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Evil Dead på CDON
   ANNONS
Drama / Rysare / Övernaturligt / Spelfilm / Nyfilmatisering / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 31 minuter
Genre: Rysare
Produktionsland/år: USA/Australien/Nya Zeeland, 2013
Produktionsbolag: Columbia Pictures, TriStar Pictures, Ghost House Pictures & FilmDistrict
Producent: Sam Raimi, Bruce Campbell & Robert Tapert
Regi: Fede Alvarez
Manusförfattare: Fede Alvarez & Rodo Sayagues, baserat på ett ursprungligt filmmanus av Sam Raimi
Svensk distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures (Sweden) AB & Sony Pictures Releasing Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Mia - Jane Levy David - Shiloh Fernandez
Olivia - Jessica Lucas Natalie - Elizabeth Blackmore
Eric - Lou Taylor Pucci Mia som demon - Randal Wilson

Den amerikanska regissören och manusförfattaren Sam Raimi har på senare år bl.a. blivit känd genom Spider-Man-trilogin och Oz the Great and Powerful. Men han började sin karriär 1981 genom den numera kultförklarade rysaren The Evil Dead, som trots måttligt lysande kritik gav upphov till två uppföljare 1987 och 1992, som Sam också regisserade. Drygt 20 år sedan senast är nu tiden mogen för en ny film i serien; menad som en form av nyfilmatisering samtidigt som det fungerar som en slags fristående uppföljare. Titeln är nu kortad till bara Evil Dead och medan Sam Raimi fortfarande producerar har den Uruguay-baserade kortfilmsregissören Fede Alvarez tagit över rollen som regissör; detta genom Fedes långfilmsdebut.

Det har gått en längre tid sedan händelserna i de förra filmerna. En grupp vänner har samlats i en gammal stuga i skogen för att tillsammans hjälpa Mia att bli kvitt hennes narkotikaberoende; något hon inte är alltför intresserad av men de övriga anser är livsviktigt. Förutom Mia består gänget av hennes bror David, hans flickvän Natalie samt deras kompisar Olivia (som är sjuksköterska) och Eric. Både Mia och deras hund Grandpa klagar på den hemska lukten i stugan, men ingen av de andra verkar märka av det. De upptäcker snart en hemlig lucka till ett källarutrymme, som bl.a. består av en mängd uppstoppade djur hängandes från taket. I källaren finns även en bok vid namn "Djävulens bok", och trots de många varningarna utanpå och i boken börjar Eric att läsa högt från den. Efter det dröjer det inte länge innan Mia börjar förändras på värsta tänkbara sätt...

Pinsamt nog har jag fortfarande inte sett 1981 års kultklassiker, och har därmed ingenting att jämföra med. Med tanke på att nyfilmatiseringar sällan kommer upp i samma klass som originalet vet jag dock inte om det är en fördel eller nackdel. Men den nya versionen av Evil Dead är i alla fall en ganska bra och underhållande film. Storyn är intressant, och jag uppskattar att filmteamet - till skillnad från alltför många andra skräckfilmer - tagit sig tid att hitta på en intressant story med tydliga rollfigurer, hellre än att bara sätta igång med hemskheter direkt. Filmen tar tid på sig att introducera rollfigurerna och premissen, och det uppskattar jag. Filmen har också ett ovanligt litet persongalleri, då 99% av filmen består av fem rollfigurer. Det kan låta lite, men fungerar riktigt väl här och gör att man hinner lära känna alla och lätt kan särskilja alla utan att det blir rörigt. Dessutom har filmen en imponerande stämning, med en atmosfär som man verkligen känner av.

När handlingen väl kommer igång på allvar blir det dock desto hemskare, och det här är en riktigt effektiv rysare som periodvis är väldigt otäck. Det är obehagligt och läskigt, och dessutom riktigt spännande. Det förekommer också en del riktigt äckliga och makabra scener, som man lätt kan tappa matlusten av, så jag rekommenderar inte att äta popcorn eller godis medan man ser filmen... Jag vågar nog påstå att den här filmen tar nytt rekord i att presentera blodiga och våldsamma scener på film, för här sparas det sannerligen inte på krutet. Något alltför stort djup finns förvisso inte, men det är charmigt och underhållande. Intresset hålls vid liv, och tiden går snabbt medan man ser filmen i och med dess föredömliga intensitet och tempo.

Jag uppskattar också att filmteamet i alla fall gjort ett försök att få rollfigurerna att kännas mänskliga och få en del nyanser, som gör att man trots allt bryr sig om vad som händer med dem. Det är bäst ställt med David, medan Eric tyvärr blivit mest endimensionell och mest osympatisk av alla. Mia hinner få en del nyanser, men förvandlas alldeles för snabbt varför hon inte hinner utvecklas så mycket som jag hade önskat. Olivia och Natalie hinner få några få nyanser, men känns tyvärr lite för endimensionella - i synnerhet Natalie vars uppgift för storyn är minst sagt begränsad och mest verkar fungera som "söt flickvän" till David. Ibland beter sig rollfigurerna också mer än lovligt korkat, varav det är värst ställt med Eric som beter sig alltför dumt och som det ärligt talat är svårt att känna något för. Eller om man uttrycker sig så här: Jag vet inte hur det är med er andra, men om jag hade hittat en bok märkt med "Djävulens bok - Läs inte!" så hade jag i alla fall inte genast satt igång med högläsning av varenda ord som står i den...

Filmen innehåller även vissa märkliga storymässiga detaljer, som jag stör mig på. Däribland den lilla detaljen att det bara verkar vara tjejer som förvandlas till demoner, medan killarna inte händer något med. Jag vet ärligt talat inte om det bara är en tillfällighet, om det finns någon orsak till detta som jag inte lyckades upptäcka eller om det rör sig om någon form av sexistisk inställning hos regissören och/eller manusförfattarna; men lite störande är det i vilket fall som helst. Dessutom börjar Evil Dead att spåra ur lite för mycket mot slutet, när det känns som att det huvudsakliga fokuset varit att visa så mycket blod som det överhuvudtaget är möjligt. Då börjar jag sakna den mer psykologiska skräckkänslan som filmen så effektivt målar upp i början. Det är också lite tråkigt att filmen tagit sig själv på lite för stort allvar, där det inte finns någon humor alls; något som hade behövts för att lätta upp den riktigt otäcka och brutala stämningen i filmen. Däremot uppskattar jag slutscenerna, som fungerar riktigt bra.

Fotot är snyggt, och filmen har ett starkt bildspråk i kombination med imponerande specialeffekter. Jag uppskattar att filmteamet fokuserat på "naturliga" effekter, och hållit datoranimation till ett minimum. Det gör genast att allting ser mer naturligt och trovärdigt ut, och här finns inga uppenbart fejkade scener. Skådespelarinsatserna är överlag bra. Den mest imponerande rollprestationen står utan tvekan Jane Levy (mest känd från huvudrollen i komediserien Suburgatory) för, som imponerar stort som Mia. Hon spelar naturligt och trovärdigt, samtidigt som hon också lyckas att bibehålla en skörhet i uttrycken. Shiloh Fernandez är ganska bra som David, medan Lou Taylor Pucci däremot ger ett lite konstlat och stelt intryck som Eric. Jessica Lucas är som vanligt bra som Olivia, men får tyvärr inte alltför mycket att arbeta med. Elizabeth Blackmore är också bra som Natalie, men får ännu mindre att arbeta med i en i grund och botten intressant men alldeles för outnyttjad roll.

Evil Dead lär inte bli ihågkommen som något storslaget mästerverk, och den lär inte heller vinna några priser i första taget. Men vet man vad man ger sig in i och har realistiska förväntningar, så fungerar filmen ganska väl. Det finns trots allt en hyfsad story och det är riktigt otäckt och våldsamt - visserligen ibland på gränsen till vad som populärt brukar kallas för "tortyrporr", men ändock... Jag kan också störa mig på vissa sexistiska antydningar, men genom ganska bra skådespelarinsatser, ett snyggt foto och ett ganska bra och oförutsägbart slut kommer man ändå ganska långt. Därmed fungerar Evil Dead helt okej som skräckfilm, och är definitivt värd att se om man tycker om genren. Men det är verkligen inget för kräsmagade, för det här är en oerhört äcklig och våldsam film på ett sätt som skulle få Quentin Tarantino att bli grön av avund... Därmed blir filmen också mer minnesvärd än man skulle kunna tro, men det spårar ur lite för mycket för att jag ska kunna rättfärdiga mer än en svag sjua i betyg. Det här är kort sagt inte någon av de bästa rysarna som gjorts, men å andra sidan långt ifrån någon av de sämsta heller.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 16 maj 2013
Senast uppdaterad: 17 maj 2013

Recensionen har lästs 2780 gånger av 1628 personer, sedan den 16 maj 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - SEXA - FYRA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern