Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott
(Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Fantastiska vidunder på CDON
   ANNONS
Drama / Fantasy / Äventyr / Action / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 14 minuter
Genre: Fantasyactionäventyr
Produktionsland/år: Storbritannien/USA, 2018
Produktionsbolag: Warner Bros. Pictures & Heyday Films
Producent: David Heyman & Steve Kloves
Regi: David Yates
Manusförfattare: J.K. Rowling, baserat på karaktärer skapade av J.K. Rowling
Svensk distributör: Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Newt Scamander - Eddie Redmayne Tina Goldstein - Katherine Waterston
Jacob Kowalski - Dan Fogler Queenie Goldstein - Alison Sudol
Grindelwald - Johnny Depp Leta Lestrange - Zoë Kravitz
Abernathy - Kevin Guthrie Seraphina Picquery - Carmen Ejogo
Credence Barebone - Ezra Miller Grimmson - Ingvar Sigurðsson

Newt Scamander är tillbaka i London, och förbjuds att lämna landet av Trollkarlsministeriet efter att han "förstört halva New York" (i den förra filmen). Men då får han och myndigheterna reda på att den onda Grindelwald lyckats rymma från häktet, och vill att Newt tillsammans med sin bror och dennes fästmö ska utreda saken. Newt vill dock inte ta ställning och heller inte så gärna jobba med Leta, hans f.d. flickvän och sin brors nuvarande fästmö, så han avböjer. Istället beger han sig på egen hand, tillsammans med Jacob och Queenie, för att leta rätt på Grindelwald. Grindelwald i sin tur letar efter Credence, som tros vara den sista levande renblodade trollkarlen.

Fantastiska vidunder och var man hittar dem var en riktigt bra film, som var underhållande och välgjord, och lyckades väl med att introducera de nya rollfigurerna i Harry Potter-världen. Därför hade jag ganska höga förväntningar inför den efterlängtade fortsättningen, för att äntligen få en chans att se vad som händer härnäst. Fantastiska vidunder - Grindelwalds brott är absolut en helt okej film och fullt sevärd, men jag blev ändå lite besviken - för trots flera positiva egenskaper är det här helt enkelt inte alls lika bra som föregångaren.

Det är underhållande, och handlingen är intressant och genomarbetad. Det är trevligt att få återse Newt, Tina och Queenie igen, som onekligen är intressanta och mångfacetterade personligheter som man lätt känner för. Det är också en fördel med en film som kan gå mer rakt på sak, och som inte behöver långa introduktioner av rollfigurerna på samma sätt som vanligtvis behövs när det är den första filmen i serien. Därför blir det här mindre dödtid och ett lite högre tempo, vilket förstås är en fördel. Precis som i den förra filmen finns också en del charm och lite humor, vilket är bra för att lätta upp stämningen. Precis som senast är det hyfsat tänkvärt, och filmen tar upp en del viktiga teman, om än på ett något mindre tydligt sätt än i Fantastiska vidunder och var man hittar dem.

Periodvis är det också riktigt spännande, och filmen har en intensitet som jag uppskattar där det händer något hela tiden. Stämningen och atmosfären är också utmärkt, och precis som senast lyckas filmteamet att bygga upp en imponerande tidskänsla. Därigenom har man trevligt, och filmen har en lyckad blandning mellan lättsam underhållning och en mörkare och dystrare stil. Här börjar man gå steget mot en mörkare film gentemot den förra filmen, och vidundren som titeln syftar på är färre till antalet och har fått betydligt mindre utrymme än senast. Det är både positivt och negativt, då det medför lite mindre humor och charm, men samtidigt fungerar den mörka stilen överlag bättre och gör stilen och känslan mer konsekvent. Därigenom har det också blivit en engagerande film, som håller intresset vid liv.

Allt detta låter bra, och det är det också. Problemet är bara det att det blivit en ganska rörig film. Medan den förra filmen kretsade kring några få personer, oftast på samma plats, har det till den här filmen blivit ett dussintal centrala rollfigurer som dessutom inte ens befinner sig i samma land. I synnerhet för oss som inte har daglig kontakt med J.K. Rowlings litterära värld, utan som inte sett den förra filmen på ett eller två åra tid, har det ibland en tendens att bli ganska svårbegripligt med lite för många trådar - trådar som dessutom inte knyts ihop på ett ordentligt sätt. Filmen hade vunnit på att fokusera på färre personer, så man istället fått lära känna dem bättre.

Jag är heller inte helt positiv till utvecklingen att det som senast rörde sig om ett fantasyäventyr med vissa actioninslag nu istället har blivit en mer renodlad actionfilm. Drama och spänning är mer nedtonad, och istället ligger nu fokuset på action samt fantasifulla strider och slagsmål. Till viss del är det förståeligt, i och med att mycket av den första filmen uppenbarligen försökte byggde upp mot just det. Men istället har det gått för långt åt andra hållet, och det har blivit lite för många actionsekvenser som ärligt talat börjar upplevas lite utdragna och i vissa fall rentav långtråkiga. Att se trollkarlar slåss mot varandra med diverse magiska medel är visserligen bitvis effektfullt, men när det går för långt och tar upp för stort utrymme börjar det istället kännas mer som effektsökeri. Jag hade önskat att filmen mer kunnat bibehålla samma stil och känsla som den förra filmen, där action mer var en integrerad del av handlingen istället för att som här vara huvudfokuset. Det gör att rollfigurerna och till viss del även handlingen bitvis hamnar i skymundan, och då blir det helt enkelt inte lika fängslande längre.

Fotot är utmärkt, och filmen har ett starkt bildspråk som dessutom ser ut och känns som 1920-tal in i minsta detalj. Specialeffekterna är också utmärkta, och det märks att tekniken kommit långt sedan de första Harry Potter-filmerna för ett drygt decennium sedan. Skådespelarinsatserna är överlag riktigt bra. Eddie Redmayne är utmärkt i huvudrollen som Newt, och gör en stabil och trovärdig insats. Det är imponerande att Eddie verkar klara av att spela alla slags rollfigurer, och dessutom tänker man knappt ens på att det är han. Katherine Waterston är riktigt bra som Tina, och Alison Sudol är utmärkt som Queenie. Don Fogler ger ett något mer anonymt intryck som Jacob, men gör ändå bra ifrån sig. Johnny Depp balanserar tyvärr på gränsen till överspel i rollen som Grindelwald, men är överlag ändå helt okej.

Fantastiska vidunder - Grindelwalds brott är en helt okej film, som är välgjord och underhållande. Här finns en del charm, en påtaglig spänning och välgjorda actionsekvenser. Det är kul att få återse rollfigurerna från den första filmen, och jag uppskattar att man nu valt att gå mot en lite mörkare film - d.v.s. ungefär samma utveckling som också skedde med Harry Potter för varje film framåt i serien. Men trots många positiva egenskaper kommer den här filmen inte alls upp i samma höga klass som den förra filmen, och det upplevs mer utdraget och bitvis rentav långtråkigt; detta trots att speltiden är nästan exakt samma. Det har helt enkelt blivit för stort fokus på action och effektsökeri, varför den lite mer avskalade stilen från den första filmen helt lyser med sin frånvaro. Det är också onödigt rörigt, och för oss som inte läst boken är det inte helt enkelt att hålla isär alla dussintals rollfigurer och vad de har för relation till varandra. Det är tråkigt att filmserien verkar utvecklas åt fel håll och det hade kunnat bli betydligt bättre, men trots det är det ändå underhållande och intressant. Så tyckte man om ettan vill man förmodligen även se denna, även fast jag inte med gott samvete kan ge filmen mer än en hyfsat stark sexa i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 17 november 2018
Senast uppdaterad: 17 november 2018

Recensionen har lästs 1498 gånger av 975 personer, sedan den 17 november 2018

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - SJUA - NIA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern