Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Farliga drömmar
(Farliga drömmar)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Farliga drömmar på CDON
Drama / Kriminal / Deckare / Thriller / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 24 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige, 2013
Produktionsbolag: Pampas Produktion, i samarbete med TV4 Sverige
Producent: Renée Axö
Regi: Molly Hartleb
Manusförfattare: Jonna Bolin-Cullberg, Charlotte Orwin & Maria Lang
Svensk distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Puck Bure - Tuva Novotny Andreas Hallman - Claes Ljungmark
Björg Hallman - Siw Erixon Kåre - Simon Berger
Ylva - Vera Vitali Jon Hallman - Joel Spira
Cecilia Hallman - Hanna Alström Gregor Isander - Peter Carlberg
Einar Bure - Linus Wahlgren Ahlgren - Björn Andersson
Ingbritt - Ia Langhammer

Den svenska författaren Dagmar Lange (1914 - 1991) blev känd under pseudonymen Maria Lang, och etablerade sig som en av de tidigaste svenska deckarförfattarna under en tid då det fortfarande var ovanligt. Hon debuterade som författare 1949 med deckaren Mördaren ljuger inte ensam, som introducerade kriminalkommissarien Christer Wijk. Därefter fortsatte hon att skriva minst en ny roman varenda år under sin livstid, och totalt hann det bli 43 vuxenromaner och 4 ungdomsromaner; varav de allra flesta handlade om just kommissarie Christer Wijk. Två av dessa romaner filmatiserades 1960 och 1961, då med Karl-Arne Holmsten som Christer Wijk. Våren 2013 var det dags igen då Mördaren ljuger inte ensam, gick upp på bio. I den här omgången har det blivit sex filmer som alla (relativt fritt) bygger på Maria Langs böcker, där alla utom den första släppts direkt på DVD. Den femte och näst sista filmen i serien bygger på Maria Langs tionde roman Farliga drömmar från 1958.

Puck har tackat ja till ett jobb hon egentligen är kraftigt överkvalificerad för - att vikariera som sekreterare till den Nobelpristagande författaren Andreas Hallman. Han är en enstöring, som lever med sin släkt i ett isolerat gods; och Puck måste också bo där. Hennes man Eje får inte ens följa med in, utan Andreas insisterar på att inte ha några obehöriga gäster samtidigt som grinden till godset låses inifrån så att ingen kan ta sig vare sig ut eller in utan hans medgivande. I huset bor också Andreas fru Bjärg, deras barn Kåre och Ylva samt Andreas son från ett tidigare förhållande; den hjärtsjuka Jon och hans fru Cecilia. Då Puck är så begeistrad av Andreas verk tycker hon till en början om jobbet, trots att barnen verkar måttligt förtjusta i den dominerande Andreas. Men efter en måltid blir Jon plötsligt svårt sjuk och dör hastigt. Familjens läkare Gregor Isander avskriver dödsfallet som naturlig död till följd av Jons hjärtsjukdom, och vägrar att ens utreda saken närmare. Men då Jons sista ord var "mord" blir Puck misstänksam, och ringer till Eje som studerar i Köpenhamn. Han i sin tur blir orolig och ringer kriminalkommissarie Christer Wijk, som genast reser dit.

Jag har inte läst någon av Maria Langs romaner och har därför inget att jämföra med. Däremot har alla filmatiseringar av hennes romaner den här omgången varit ganska bra, och efter alldeles för många Wallander- och Beck-filmatiseringar är det utan tvekan en trevlig omväxling med nya rollfigurer och en ny miljö. Därför känns även Farliga drömmar lite som en frisk fläkt, och 1950-talsmiljön gör också att filmen sticker ut från mängden och erbjuder någonting nytt till en ganska tröttsam genre. Filmen som sådan är också förhållandevis lyckad, men tillhör tyvärr inte någon av de bästa i den här filmserien. I stil och känsla har även denna film en hel del likheter med Agatha Christie, och dessutom är dramaturgin nästan direkt tagen därifrån - fast den här gången slipper vi i alla fall den övertydliga upplösningen där alla samlas på samma ställe då mördaren ska avslöjas. I övrigt känner man dock igen inspirationen från Agatha Christie på flera håll, men å andra sidan är Agatha Christie utan tvekan en bättre inspirationskälla än femtioelva Wallander och Beck. Det är charmigt och engagerande, och intresset hålls vid liv på ett effektivt sätt. Jag uppskattar tidskänslan och den intressanta storyn, och rollfigurerna är också genomarbetade och intressanta; även bland birollerna.

Filmen har inget högt tempo och är långt ifrån någon traditionell thriller, utan istället rör det sig om en ganska långsam pusseldeckare av gammaldags slag. Det rör sig mer om drama än thriller, men för en gångs skull får vi faktiskt en del spänning i den här filmen. Men det är inte nödvändigtvis någon nackdel att filmen huvudsakligen är ett relativt stillsamt drama, utan det är trevligt med en mer gammaldags film utan samma traditionella stil som i stort sett alla svenska kriminalare. Det är inte direkt originellt, men åtminstone lite nyskapande och någonting som vi knappt sett alls inom svenska deckare förut. Stämningen och känslan är fin, och det är underhållande samtidigt som mordmysteriet är lagom invecklat - det är med andra ord inte lätt att lista ut vem mördaren är, men heller inte en omöjlighet; precis som det ska vara för att intresset ska hållas vid liv.

Det är mindre rörigt den här gången, då miljön gör att antalet rollfigurer är begränsade. Fast det har istället medfört att storyn blivit lite mer enkelspårig än man är van vid, och här är det ännu mer uppenbart än tidigare att alla rollfigurer ska bete sig mer eller mindre skumt så att man ska börja misstänka precis alla. Farliga drömmar har tyvärr blivit mer övertydlig än tidigare filmer i serien, och den här gången har det gått en smula för långt. Det förekommer också en del trovärdighetsproblem, och vid några tillfällen beter sig somliga allt annat än logiskt.

Dessutom uppskattar jag Puck, som är en intressant och mångfacetterad rollfigur. Det är en trevlig omväxling med en stark, intelligent och självständig kvinna i huvudrollen, och med tanke på att det än idag är alltför ovanligt är det imponerande att det (sannolikt) förekom redan i de tidiga böckerna. Christer hinner också få en del nyanser trots att jag börjat störa mig på att han stöter på precis alla av kvinnligt kön. Men både han och Puck känns ändå äkta och trovärdiga. Tyvärr har Eje på sistone blivit mer endimensionell, och den här gången lyser han med sin frånvaro under merparten av filmen. Men då han utan tvekan är en mindre intressant rollfigur än Puch och Christer så kan det faktiskt var. Ett par intressanta sidohistorier hinner heller inte redas ut till fullo eller få det utrymme de förtjänar

Fotot är snyggt, och filmen erbjuder en del mycket vackra vyer samtidigt som filmteamet på ett effektivt sätt lyckats att fånga tidskänslan så att det verkligen ser ut och känns som 1950-talet. Åtminstone på alla punkter utom dialogen, för av någon märklig anledning används nästan helt modern dialog - om än ibland presenterat på ett något teatraliskt och högtravande sätt - vilket ger ett något konstlat intryck, vilket även förstärks av att dialogen inte känns helt trovärdig vare sig med dagens eller 1950-talets mått mätt. Det känns ändå som att dialogen fungerar något bättre här än i de första filmerna, men kanske är det bara för att man börjar vänja sig vid det... Skådespelarinsatserna är ovanligt bra i den här filmen, och det är en imponerande ensemble som filmteamet lyckats få ihop. Tuva Novotny är utmärkt i huvudrollen som Puck, och spelar trovärdigt och nyanserat. Ola Rapace har en ovanligt nedtonad stil som Christer Wijk, men spelar stabilt och naturligt. Linus Wahlgren är också bra som Einar. I övrigt är det överlag bra skådisar, och dubbningsveteranen Claes Ljungmark är i vanlig ordning bra som Andreas.

Farliga drömmar är ett intressant och underhållande kriminaldrama, som erbjuder någonting relativt nytt av en tröttsam genre och sticker ut från mängden med sin fina 1950-talsmiljö. Efter moderna kriminalseriers höga tempo är det trevligt med ett lite långsammare pusseldrama, som dessutom i stil och upplägg har en hel del likheter med Agatha Christie; på gott och ont. Filmen kan kanske inte riktigt mäta sig med Agathas höga klass, men det känns i alla fall lite bättre än alla dussintal Wallander- och Beck-produktioner som spottas ut varje år. Det är en film väl värd att se, men som samtidigt inte är alltför minnesvärd och dessutom blivit onödigt övertydlig. Det här är inte någon av de bästa filmerna i serien, men å andra sidan heller inte den sämsta, och filmen förtjänar en stark sexa i betyg. Det finns några onödiga brister, men det är absolut en helt okej film som är sevärd om man tycker om lite ovanliga kriminaldramer.

Jag har tyvärr inte fått tillgång till DVD-utgåvan eller Blu-Ray-utgåvan för recension, och kan därför inte uttala mig om DVD-produktionen eller eventuellt extramaterial.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 30 maj 2014
Senast uppdaterad: 30 maj 2014

Recensionen har lästs 4554 gånger av 2273 personer, sedan den 30 maj 2014

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - ÅTTA - NOLLA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern