Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Fremont
(Fremont)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Fremont på CDON
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 34 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2023
Produktionsbolag: Butimar Productions & Extra A Productions, i samarbete med Blue Morning Pictures
Producent: Rachael Fung, Chris Martin, Marjaneh Moghimi, George Rush, Sudnya Shroff & Laura Wagner
Regi: Babak Jalali
Manusförfattare: Babak Jalali & Carolina Cavalli
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Donya - Anaita Wali Zada Joanna - Hilda Schmelling
Dr. Anthony - Gregg Turkington Fan - Avis See-tho
Mina - Taban Ibraz Suleyman - Timur Nusratty
Ricky - Eddie Tang Lin - Jennifer McKay
Daniel - Jeremy Allen White Salim - Siddique Ahmed

Donya kommer från Afghanistan, där hon jobbade som tolk åt den amerikanska militären under deras närvaro i landet - ett långt ifrån riskfritt jobb, varför hon nu har fått uppehållstillstånd i USA och bor i staden Fremont i Kalifornien tillsammans med många andra inflyttade afghaner. Hon pendlar varje dag till San Francisco, till ett jobb på en fabrik som tillverkar kinesiska lyckokakor. Hon lider av sömnsvårigheter, och är känslomässigt distanserad efter alla hemskheter hon fått utstå; och av skuldkänslor för sina föräldrar och sin bror som hon tvingats lämna kvar i Afghanistan när hon flydde. Hon lyckas att "mygla" sig in hos en terapeut som specialiserar sig på sömnsvårigheter, i förhoppning att få sömntabletter, men han är mer intresserad av att prata om Jack Londons Varghunden.

Historien låter kanske inte så upphetsande, och dessutom lär nog det faktum att filmen är helt och hållet i svartvitt ytterligare avskräcka en del presumtiva tittare. Men Fremont är faktiskt en mycket bra film, som trots en enkel handling lyckas att både engagera och beröra. Det är charmigt och underhållande, och filmen har en ovanligt lyckad blandning mellan drama och komedi; med ungefär lika stora delar humor och allvar där ingen av beståndsdelarna tar överhanden. Det är riktigt roligt på ett naturligt och lågmält sätt, där det aldrig blir flamsigt eller oseriöst men genuint humoristiskt på ett sätt som passar perfekt i sammanhanget. Jag uppskattar också att det rör sig om förhållandevis intelligent humor, som bygger på dialog hellre än slapstick.

Dialogen är förstklassig, och samtidigt fungerar filmen också tillfredsställande som drama. Det är lätt att sätta sig in i Donyas situation och känna för henne, och här finns ovanligt nyanserade rollfigurer där i stort sett alla har både bra och dåliga sidor; precis som i verkliga livet. Det är fascinerande och fängslande, och intresset hålls vid liv på ett ovanligt lyckat sätt hela filmen igenom. Jag uppskattar den lågmälda stilen och den avskalade melankoliska känslan i kombination med en ovanligt lyckad stämning - inte helt olikt Aki Kaurismäkis filmer, som filmen har en del likheter med. Och sämre inspirationskälla än så kan man väl ha...

Egentligen finns inte mycket att klaga på i denna både starka och minnesvärda dramakomedi, som är både rolig, berörande och fascinerande. Mot slutet förekommer dock ett par scener som kan upplevas något tillrättalagda, vilket skiljer sig från resten av filmen - men då scenerna är så pass välskrivna kan jag ha överseende med det, och det fungerar överlag ganska bra ändå. Jag hade också gärna velat veta lite mer om flera olika aspekter - inte minst Donyas granne Mina, där det känns som att det finns en historia man vill veta mer om; men som srannar vid ett fåtal scener. Filmen är trots allt bara strax över en och en halv timme, så nog borde man ha kunnat förlänga den en liten aning för att visa lite mer av den sidohistorien.

Fremont är en mycket bra och välgjord film, som har ett mycket läckert svartvitt foto; som dessutom ovanlig nog är i 4:3-format - det låter udda, men passar in förvånansvärt väl i det här fallet. Skådespelarna är också mycket bra, och filmdebuterande Anaita Wali Zada - även själv flykting från Afghanistan, som kom till USA bara ett halvår innan inspelningen påbörjades - är lysande som Donya. Filmen är kanske i kortaste laget, och jag hade velat veta lite mer om ett par biroller. Men överlag är det en riktigt bra film, som lyckas med den svåra balansgången att både vara charmig och rolig samtidigt som den är berörande och allvarlig. Det är också lågmält, men utan att vara svårbegripligt; även det en svår balansgång att få till. Perfekt är den kanske inte, men icke desto mindre en mycket lyckad film som är väl värd att ses för de flesta; varför en stabil åtta blir det självklara betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 27 januari 2024

Recensionen har lästs 99 gånger av 82 personer, sedan den 27 januari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - NIA - ETTA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern