Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

From Paris with Love
(From Paris with Love)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter From Paris with Love på CDON
   ANNONS
Action / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 28 minuter
Genre: Actionthriller
Produktionsland/år: Frankrike/Storbritannien, 2010
Produktionsbolag: Lions Gate Films, Europa Corp., M6 Films, Grive Productions, Apipoulaï & Canal+
Producent: Luc Besson, India Osborne & Virginie Silla
Regi: Pierre Morel
Manusförfattare: Adi Hasak, baserat på en story av Luc Besson
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
James - Jonathan Rhys Meyers Charlie - John Travolta
Caroline - Kasia Smutniak Ambassadör Bennington - Richard Durden
M. Wong - Yin Bing Nichole - Amber Rose Revah
Kvinna i Eiffeltornet - Kelly Preston Rashid - Chems Dahmani

Franska Pierre Morel började sin karriär som kameraman och senare chefsfilmfotograf, men har trots att han behållit sin ursprungssyssla på senare år även utökat till regi och produktion. Han har blivit mest känd för att ha regisserat den kritikerrosade actionthrillern Taken från 2008. Nu är han på gång igen, och i From Paris With Love har han samarbetat med Luc Besson, som producerat och skrivit det första manusutkastet, varav det färdiga manuset skrivits av Adi Hasak.

I centrum står den unga amerikanen James Reese, som jobbar med administrativa sysslor på den amerikanska ambassaden i den franska huvudstaden Paris. Han är duktig på jobbet, men hans innersta dröm har alltid varit att få bli hemlig agent. Men snart får han sin möjlighet, då han får ett provuppdrag som agent för att se om han duger. Det låter lovande, men tyvärr blir han tilldelad värsta tänkbara partner; den skjutglada galningen Charlie Wax, som roar sig med att skjuta först och fråga sen. Då Paris snart står mål för en terroristattack tvingas James och Charlie samarbeta, vilket blir allt annat än lätt...

Är det någon som tycker att det låter som en originell och nyskapande film...? Det är det inte heller. Vi har sett allting förut, och filmen följer de gängse mallarna för genren till 100%. Det enda någorlunda nya är miljön Paris för en amerikansk film, som visserligen inte är helt unikt men som åtminstone inte förekommit särskilt ofta. Det är också bland det bästa med filmen, då vi erbjuds en del fina vyer och de som varit i Paris dessutom känner igen sig vid en del platser och miljöer - det sistnämnda gäller väl förvisso de flesta filmer, men trots allt lär det vara betydligt fler svenskar som varit i Frankrike än de som varit i USA.

Om det är något som From Paris With Love saknar, så är det realism. För det här är en minst sagt orealistisk, överdriven och osannolik historia där man gör bäst i att koppla ifrån verkligheten så mycket man kan. Förväntar man sig en trovärdig och verklighetstrogen film så kommer man att bli besviken, för den här filmen får TV-serien 24 att kännas väldigt realistisk i jämförelse. Det kryllar av logiska luckor, och redan efter fem minuter har trovärdigheten sjunkit till botten. Storyn är också mycket tunn, och egentligen händer inte särskilt mycket. Vi får inte ens någon egentlig förklaring till vilka skurkarna är och deras motiv, och när filmen är slut har man fler frågor än svar. Man kan också fråga sig varför ingen tycks prata franska i Paris, och jag betvivlar att någon stor revolution hänt på den fronten sedan jag var där...

Många av scenerna känns snarast som en ursäkt för regissören att få frossa i actionsekvenser så mycket som bara möjligt. För tycker man om action får man verkligen sitt lystmäte här. Det är action nästan oavbrutet, och det finns gott om häftiga och snyggt koreograferade actionscener. Om man uppskattar lättsam action som inte kräver någon större tankeverksamhet, så kommer From Paris With Love därför att passa utmärkt. Men undertecknad har lite högre krav än så av en film, och därför blev jag inte direkt överbegeistrad.

Det blir heller inte bättre av att alla rollfigurer är mycket endimensionella och ingen får minsta antydan till djup. De allra flesta är också stereotypa, och det irriterar mig att man valt att göra alla som tillhör någon form av minoritetsgrupp eller rentav något annat än amerikaner som skurkar. Jag blir besviken att en så erfaren manusförfattare som Luc Besson kunnat göra något sådant, i synnerhet som han inte ens är amerikan och därför inte borde ha något skäl att glorifiera amerikaner på det här sättet.

Ni har säkert redan förstått att det här inte direkt är någon Oscarsvinnare, men betyder det att filmen är värdelös? Nej, inte alls. Stundtals är det riktigt underhållande, och en del scener är både småroliga och smarta. Det finns en del nya och kul grepp, och det blir också spännande vid en del tillfällen. Bitvis känns filmen trots allt helt okej, och många scener duger absolut som underhållning för stunden. Men tyvärr håller filmen inte som helhet, och det som inledningsvis är kul och lite nytt känns snart allmänt tjatigt. Vid ganska många tillfällen blev det oengagerande och tråkigt, och de två första gångerna jag såg filmen somnade jag ifrån den vid ett ganska tidigt skede. Först vid tredje genomtitten lyckades jag att hålla mig vaken igenom filmen, och jag önskar att jag kunde tro att det berodde på trötthet hellre än på filmen som sådan...

Filmen har ett snyggt foto, som erbjuder några fina vyer över Paris och ett effektivt bildspråk. Ibland blir det dock lite hoppigt, och klippningen lämnar en del övrigt att önska. Skådespelarinsatserna är relativt bra, och både John Travolta och Jonathan Rhys Meyers spelar någorlunda naturligt, även om i synnerhet den förstnämnda balanserar på gränsen till överspel nästan hela tiden.

Det är uppenbart att jag inte direkt tillhör den främsta målgruppen för From Paris With Love, som troligen riktar sig till folk som älskar renodlade actionfilmer utöver allt på jorden. Den kategorin tillhör inte jag, och medan vissa säkerligen uppskattar filmen genom de snygga och hisnande actionscenerna, så blev jag mest besviken över den alltför tunna storyn och de enorma trovärdighetsproblemen. Om man älskar lättsam action som man kan se på utan tankeverksamhet, så är det här rätt film att se. I annat fall gör man nog lika klokt i att avstå från den helt och hållet.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,85:1, vilket på ren svenska innebär pyttesmå och troligen knappt märkbara svarta fält upp- och nedtill på en Widescreen-TV. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS 6.1, men undertecknad har tyvärr inte utrustning att testa det sistnämnda ljudspåret. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra, men utmärker sig inte som något utöver det vanliga. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är i minsta laget men relativt lättläst. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, och därefter kommer vi direkt tll en engelskspråkig huvudmeny som är stillastående och stilren. Huvudmenyn är enkel, och innehåller bara möjlighet att spela filmen i Dolby Digital 5.1 och i DTS 6.1. Märkligt nog saknas scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Tyvärr finns inget tillstymmelse till extramaterial, vilket är tråkigt då den amerikanska DVD-utgåvan enligt uppgift har en hel del extramaterial att skryta med.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 17 augusti 2010
Senast uppdaterad: 18 augusti 2010

Recensionen har lästs 2994 gånger av 1556 personer, sedan den 17 augusti 2010

Betyg:
Film/serie * * * *        4
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - NOLLA - FYRA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern