Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Frozen
(Frozen)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Frozen på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 29 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: USA, 2010
Produktionsbolag: Anchor Bay Films, i samarbete med ArieScope Pictures & A Bigger Boat
Producent: Peter Block & Cory Neal
Regi: Adam Green
Manusförfattare: Adam Green
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Parker - Emma Bell Dan - Kevin Zegers
Joe - Shawn Ashmore Jason - Ed Ackerman
Shannon - Rileah Vanderbilt Rifkin - Adam Johnson
Klicka här för komplett rollista!

Den flerfaldigt prisbelönade Massachusetts-baserade regissören, manusförfattaren och producenten Adam Green började sin karriär med att producera reklamfilmer, innan han 1997 startade ett eget produktionsbolag för bl.a. filmproduktion. Hans första långfilm var den självbiografiska komedin Coffee & Donuts, och sedan dess har han huvudsakligen regisserat smalare independentfilmer inom bl.a. genrerna komedi och skräck. Merparten av hans filmer har aldrig släppts i Sverige, och här är han troligen mest känd för den prisbelönade lågbudgetrysarkomedin Hatchet med Robert Englund. Till hans senaste film har han valt en mer originell stil och genre, och resultatet är dramathrillern Frozen. Filmen blev nominerad till en Saturn Award för bästa skräckfilm, trots att det inte är en skräckfilm i ordets egentliga bemärkelse. Frozen gjorde succé på prestigefyllda Sundance Film Festival och senare på tyska Fantasy Filmfest, men i de flesta länder har filmen istället släppts direkt på DVD; så även Sverige.

Den unga killen Dan Walker har tagit med sig sin flickvän Parker O'Neil och sin bästa kompis Joe Lynch till skidanläggningen Mount Holliston i New England, där alla kan roa sig med att åka skidor och snowboard. Då en snöstorm närmar sig stängs liften lite tidigare än planerat, men gänget lyckas ändå övertyga liftpersonalen att låta dem åka en sista gång. Men när personalen byts ut i sista minuten väntar den nya liftoperatören inte på att liften verkligen ska gå varvet runt, och stänger istället liften medan Dan, Parker och Joe fortfarande är uppe i berget. Inledningsvis tror ungdomarna förstås att det är något tekniskt fel, men när alla lampor släcks och strömmen bryts inser dem att så faktiskt inte är fallet. Nu är alla tre fast i en stollift uppe i berget 15 meter från marken, och i en kraftig kyla på minst 15 minusgrader. Förutom den analkande stormen finns dessutom vargar i området. Och värst av allt: det är söndag kväll och skidanläggningen har bara öppet på helger, varför det kommer att dröja fem dagar tills liften öppnar igen...

En tunnare story än det här är svårt att hitta, då i stort sett hela filmen bokstavligt talat utspelas i en skidlift med ett minimalt persongalleri. Jag hade därför väntat mig att filmen skulle bli seg och långtråkig, men till min stora förvåning är Frozen faktiskt en riktigt bra film. Det är en intressant och genomarbetad story, som håller ihop logiskt. Då det handlar om en så vanlig aktivitet som skidåkning är det lätt att sätta sig in i situationen, och här finns inga tillstymmelser till övernaturliga inslag.

I de flesta thrillers och skräckfilmer brukar man behöva "koppla bort logik", då det ofta finns gott om logiska luckor. Men det hemska med handlingen i Frozen är att det faktiskt mycket väl kan hända i verkligheten, och allting känns mycket realistiskt. Det är visserligen mycket osannolikt, men allting förblir fullt rimligt och faktum är att liknande situationer (om än ofta inte riktigt lika extremt) också har inträffat i verkligheten. Min första tanke var att det kändes som maximal otur att ingen av de tre ungdomarna hade på sig mobiltelefon när de fastnade i liften, men å andra sidan är det knappast ovanligt att lämna mobiltelefoner på hotellrum eller i bilen när man ska åka skidor. Men filmen känns mycket realistisk och trovärdig, och det är därför lätt att sätta sig in i ungdomarnas situationer.

Alla tre har också blivit mångbottnade och nyanserade personer, med både goda och dåliga sidor och som därför känns äkta. Inledningsvis tyckte jag att Lynch kändes lite väl stereotyp och som den typiska "kvinnotjusaren som ligger med allt som rör sig", men allt eftersom filmen fortlöper insåg jag att min första åsikt var felaktig och att han har fler bottnar än det först verkat som. Alla beter sig också logiskt och naturligt utifrån situationen, och även om jag förhoppningsvis inte skulle ha agerat på samma sätt vad gäller vissa aspekter, så känns det inte alls orealistiskt och det är ju faktiskt inte lätt att veta hur man själv skulle bete sig i en sådan här hemsk situation.

På omslaget kan man lätt få intrycket att Frozen är en skräckfilm, men det är egentligen inte fallet. Det här är snarare en intensiv thriller, som hela tiden förblir obehaglig och otäck. Det finns inte mycket till konkret fysisk spänning, men däremot en imponerande psykologisk spänning som är svår att värja sig mot. Det är obehagligt hela tiden, då man lätt kan sätta sig in i deras situation och kan känna för alla tre. Det är inte skrämmande på så sätt att man hoppar till, utan här finns snarare en slags otäck psykisk stämning. Trots en mycket tunn story känns filmen intensiv men stannar samtidigt till för att lätta upp stämningen, och fungerar därför tillfredsställande både som drama och thriller.

Vid några tillfällen blir det lite väl långa partier då ungdomarna bara sitter och väntar eller småpratar, vilket visserligen är realistiskt men inte är alltför trevligt att se på. Men det är å andra sidan svårt att undvika med en sådan här handling. Jag reagerar också på sannolikheten att det verkligen finns vargar vid en skidanläggning utan stängsel eller liknande, och att vargarna dessutom verkar så aggressiva. Det är inte omöjligt och om vargar är sjuka kan de förstås bete sig hursomhelst, men det kändes trots allt inte helt trovärdigt. Dessutom tillför vargarna heller inte så mycket till storyn, utan hade lika gärna kunnat skrivas ut och ändå kunna förmedla ungefär samma psykologisk effekt.

I synnerhet den ena liftoperatören har definitivt också begått tjänstefel och agerat felaktigt, men det känns ändå som att det mycket väl kan hända om personen ifråga är oerfaren och dessutom angelägen att få åka hem. Men de brister som finns kompenseras lätt av att filmen helt enkelt blivit så engagerande och berörande, som både är obehaglig, stillsam och intensiv. Jag var engagerad hela tiden och kunde lätt leva mig in i situationerna, och vid enstaka tillfällen fällde jag till och med en och annan tår. Fastän det är tunt och egentligen inte händer mycket, så har manusförfattaren ändå lyckats förmedla ett påtagligt djup. Jag uppskattar också att filmteamet valt en föredömlig längd och inte försökt förlänga filmen mer än vad storyn klarar av, varför filmen klockar in på ganska precis en och en halv timme.

Fotot är utmärkt, och filmen erbjuder både vackra vyer över snövidderna och ett starkt bildspråk med effektiva bildlösningar. Det är väldigt uppskattat att filmteamet satsat mycket på realism, och därför förekommer ingen datoranimation och inga som helst specialeffekter. Faktum är att filmen faktiskt också är inspelad utomhus i riktig kyla vid en riktig skidanläggning i Utah, och dessutom filmad i en riktig skidlift. Jag hade sannerligen inte velat vara en av skådespelarna under de omständigheterna... Genom detta och det effektiva bildspråket har regissören också lyckats få tittarna att nästan känna att man faktiskt befinner sig på plats, och därför blir det extra lätt att engageras av vad som händer.

Skådespelarinsatserna är relativt bra, där nykomlingen Emma Bell definitivt står för den bästa insatsen. Hon spelar mycket övertygande och trovärdigt, och jag blev riktigt imponerad över hennes talang. Hon har alla möjligheter att gå långt inom branschen, fast hon är inte riktigt debutant som eftertexterna felaktigt anger. De två andra skådespelarna Shawn Ashmore och Kevin Zegers är inte lika bra, men båda gör stabila och fullt godkända rolltolkningar, även om jag kan tycka att Shawn till en början spelar lite stereotypt och opersonligt. De mindre birollerna (vilket innebär alla utom dessa tre) fyller sin funktion, men sticker inte ut på något sätt.

Med en så tunn story och dessutom ganska liten budget lär inte många vara intresserad av att se Frozen, vilket är tråkigt då det faktiskt är en riktigt bra film. Visst förekommer brister och någon jättedjup film är det inte, men samtidigt är det en obehaglig, intensiv och spännande film som både engagerar och berör. När eftertexterna började rulla kände jag mig helt slut, vilket säger en del om engagemanget under filmens gång. Då den också känns så realistisk är det lätt att känna för rollfigurerna, och filmen stannar kvar i ens medvetande lång tid efteråt då man själv funderar över vad man hade gjort i samma situation. Mycket mer än så tycker jag inte att man kan begära av en film, och därför kan jag varmt rekommendera Frozen för de allra flesta. Den tunna storyn och det faktum att hela filmen utspelas på ett enda ställe med ett så litet persongalleri gör att jag inte riktigt kan påstå att det är något mästerverk, men då det finns så få konkreta brister väljer jag efter moget övervägande ändå en svag åtta i betyg. Efter att ha sett den här filmen vill jag i alla fall inte gärna sätta mig i en skidlift i första taget...

Av någon märklig anledning har Frozen enbart släppts som hyr-DVD i Sverige, och kommer inte att släppas som köpfilm. Det kanske inte är den sortens film som många kommer att vilja se om upprepade gånger, men då kostnadsskillnaden mellan att släppa en film som hyrfilm och även som köpfilm torde vara ganska liten är det ett märkligt beslut. Intressant att notera är att den angivna speltiden på DVD-omslaget är helt felaktigt, och där anges 1 timme 39 minuter vilket är ganska precis 10 minuter längre än verkligheten. Bilden är i anamorfisk Widescreen med proportionerna 2,40:1, vilket innebär halvstora svarta fält upp- och nedtill på en Widescreen-TV. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och bild och ljud håller hög kvalitet. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn, som är stillastående och stilren men endast engelskspråkig. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är tråkigt då jag gärna hade velat veta mer om inspelningen och produktionen av filmen. Med tanke på att det är en independentfilm som inte visats på bio kan jag inte påstå att jag blir förvånad över avsaknaden av bonusmaterial men icke desto mindre är det tråkigt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 10 november 2010
Senast uppdaterad: 11 november 2010

Recensionen har lästs 4152 gånger av 2504 personer, sedan den 10 november 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - TVÅA - TREA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern