Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Funny People
(Funny People)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Pictures Nordic för recensionsexemplaret
Sök efter Funny People på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 21 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2009
Produktionsbolag: Universal Pictures, Columbia Pictures, Apatow Productions & Madison 23, i samarbete med Relativity Media
Producent: Judd Apatow, Barry Mendel & Clayton Townsend
Regi: Judd Apatow
Manusförfattare: Judd Apatow
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
George - Adam Sandler Ira - Seth Rogen
Laura - Leslie Mann Clarke - Eric Bana
Mable - Maude Apatow Ingrid - Iris Apatow
Daisy - Aubrey Plaza Leo Koenig - Jonah Hill
Mark Taylor Jackson - Jason Schwartzman Chuck - Robert Diggs/RZA
Randy - Aziz Ansari Dr. Lars - Torsten Voges
Dawn - Nicole Parker Rachel - Maggie Siff
Sig själv - Norm MacDonald Miki - Miki Ishikawa

Den amerikanska producenten, regissören och manusförfattaren Judd Apatow slog igenom på allvar genom den kultförklarade men alltför kortlivade TV-serien Nollor och nördar, som i Sverige visades på Kanal 5. På senare tid har han bl.a. skrvit manus till och regisserat succéfilmerna På smällen och The 40 Year Old Virgin. Judd är också minst lika aktiv som producent, och via hans produktionsbolag Apatow Productions har han producerat en lång rad komedier. Till hans senaste projekt som regissör och manusförfattare har Judd Apatow velat visa att han kan mer än bara renodlade komedier, och resultatet har blivit den ovanligt seriösa dramakomedin Funny People.

Handlingen kretsar kring ståupp-komiker, och de utmaningar som sådana ofta ställs inför. I centrum står George Simmons, som är en framgångsrik stå-uppkomiker. Han är dock också en enstöring, och har inte mycket kontakt med familj och vänner. Från sin läkare får han en dag deprimerande nyheter att han lider av leukemi, och att chansen att han ska tillfriskna är mycket liten. Då vaknar han upp och vill göra något med sitt liv. På en komediklubb träffar han den unga och kämpande komikern Ira, som inte lyckats lika väl i branschen. George anlitar Ira som assistent, och på så sätt får båda två en chans att utvecklas. George passar också på att återuppta kontakten med sin f.d. flickvän Laura, då han alltid ångrat att han lämnat henne. Men hon är numera gift med en annan man, vilket ställer till med problem.

Judd Apatow har hållit en ovanligt jämn och hög kvalitet på sina filmer och serier - både de han själv regisserat och de filmer som han "bara" varit producent för har med bara enstaka undantag varit riktigt bra. Visserligen har många av dessa filmer påmint om varandra, men samtidigt har de ofta varit sanslöst roliga och charmiga. Jag hade därför höga förväntningar inför Funny People, men blev tyvärr riktigt besviken - det här är nämligen en av Judd Apatows sämsta filmer hittills. Tanken är absolut god, och det är ett fint initiativ att för en gångs skull inte bara göra en renodlad komedi, utan att göra en lite djupare dramakomedi som blandar humor med ett seriöst drama. Grundstoryn är också intressant, och överlag fungerar dramadelen ganska väl. Som regel förblir det intressant och engagerande, och vid några tillfällen även berörande. Det är välgjort med en påtaglig svärta och många nyanser. Filmen känns också realistisk och trovärdig.

Problemet är bara det att komedidelen inte alls erbjuder samma slags humor som vi är vana vid från Judd Apatow. För det här är helt enkelt inte särskilt roligt. Visst förstår jag var det är menat som humor, men jag skrattade bara en enda gång under hela filmen. Jag brukar ha lätt för att skratta och de flesta av Judd Apatows tidigare filmer har varit oerhört roliga, men det här är inte alls särskilt humoristiskt. Dessutom verkar filmteamet ha haft en väldig förkärlek för könsorgansskämt på "kiss och bajs"-nivå, som känns både smaklöst och poänglöst. Visst har Judd Apatow tidigare också ofta hållit sig till en grov och sexuell humor, men tidigare har det nästan alltid känts som att det funnits en tanke bakom det och det har alltid varit roligt. Det är det inte den här gången. Visst är det småkul de första gångerna, men när samma komiska poänger upprepas för femtioelfte gången är det inte alls lika kul. Därför blir komedidelen ganska oengagerande och rentav tråkig, och det känns mest allmänt larvigt. Inte ens när vi får bevittna komikernas framträdanden på scenen blir det minsta lilla roligt, vilket är minst sagt egendomligt.

Funny People har dessutom blivit på tok för lång, och filmen klockar in på ganska precis 2 timmar 20 minuter (ja, ni läste faktiskt rätt!). Det är väldigt långt för den här genren, och det finns inte alls handling så det räcker för en så lång speltid. Det känns som nästan en timme för långt, och filmen hade vunnit på att kortas ner rejält. Särskilt under den första timmen har det blivit ganska tråkigt och segt, och jag hade svårt att känna något för vare sig George eller Ira. Men filmen kommer igång efter ett tag, och bäst blir det under det parti som kretsar kring Georges exflickvän Laura. Då blir det både charmigt, underhållande och småroligt, och det är lätt att både fängslas och beröras av händelseförloppet. Tyvärr blir vänskapen mellan George och Ira aldrig lika intressant eller engagerande, och med tanke på att det bör ses som huvudtemat i filmen så är det ett tydligt tecken på att något inte är som det ska. George är heller inte en särskilt sympatisk rollfigur, och efter ett tag kände jag mig ganska likgiltig om vad som skulle hända med honom.

Filmen är också ganska förutsägbar, och man behöver inte vara ett geni för att lista ut vad som kommer att hända eller hur det ska sluta. Det gör inte mycket i en renodlad komedi, men i en dramakomedi som är menad att vara mer seriös och djup så är det ett påtagligt problem. Jag satt hela tiden och hoppades att något oväntat skulle hända så att det inte skulle gå som jag räknat med, men det var tyvärr förgäves. Jag är heller inte helt förtjust i budskapet eller filmens tvivelaktiga kvinnosyn, men det kanske bara är jag som är övernitisk. Man kan också tycka att filmen ibland växlar karaktär och stil så kraftigt, så att det känns som vitt skilda filmer.

Jag blev också besviken över att vissa rollfigurer inte alls fått det utrymme de förtjänar. Framförallt blev jag intresserad av Daisy, som är en intressant och charmig karaktär med flera bottnar. Men efter att hon inledningsvis spelat en väsentlig roll för storyn, så försvinner hon snart nästan helt och förpassas till en högst oväsentlig biroll. Mycket tråkigt, i synnerhet som hon känns mer intressant än både George och Ira. Annars har de flesta rollfigurer blivit någorlunda mångbottnade och nyanserade, vilket förhöjer helhetsintrycket en del.

Fotot är bra och filmen har ett effektivt bildspråk, som dock inte sticker ut som något utöver det vanliga. Skådespelarinsatserna är relativt bra, och i synnerhet Leslie Mann och Aubrey Plaza spelar mycket övertygande och trovärdigt. Adam Sandler övertygar i dramascenerna, men har tyvärr en förkärlek att spela över i de "komiska" scenerna. Seth Rogen gör en stabil och fin insats som Ira, men imponerar samtidigt inte alltför mycket.

Jag betvivlar inte att Judd Apatow haft de bästa avsikter med Funny People, och efter att tidigare hållit sig till ungefär samma stil jämt är det trevligt med en omväxling. Judd bevisar också att han absolut behärskar även drama, och mellan varven glimtar det till som en trevlig och underhållande film med ett påtagligt djup. Problemet är bara det att all den imponerande humor som alltid genomsyrat Judds filmer nu verkar vara som bortblåst, och det blir aldrig speciellt roligt. I en film som varit menad som lika stora delar humor och allvar så är det ett stort problem, och det gör att helhetsintrycket tyvärr inte blir alltför gott. Det gör heller inte saken bättre att filmen är närmast en timme för lång för vad manuset räcker till, och att den osympatiska huvudrollen gör att man struntar i utgången. Visst är det en sevärd och hyfsad film, men jag hade väntat mig mycket mer än så här av Judd Apatow, och betygsmässigt räcker det inte längre än till en svag femma. Jag hoppas innerligt att det här bara är ett tillfälligt bakslag, och att Judd snart är tillbaka med sitt vanliga roliga jag igen.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 31 augusti 2010
Senast uppdaterad: 1 september 2010

Recensionen har lästs 3206 gånger av 1826 personer, sedan den 31 augusti 2010

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - NOLLA - TVÅA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern