Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Gemini Man
(Gemini Man)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Fox-Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Gemini Man på CDON
   ANNONS
Drama / Action / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 57 minuter
Genre: Actiondramathriller
Produktionsland/år: USA/Kina, 2019
Produktionsbolag: Paramount Pictures, Skydance Productions & Jerry Bruckheimer Films, i samarbete med Fosun Group Forever Pictures & Alibaba Pictures Group
Producent: Jerry Bruckheimer, David Ellison, Dana Goldberg & Don Granger
Regi: Ang Lee
Manusförfattare: David Benioff, Billy Ray & Darren Lemke
Svensk distributör: Paramount Home Entertainment Sweden AB & Twentieth Century Fox Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Henry Brogan/Junior - Will Smith Danny Zakarweski - Mary Elizabeth Winstead
Clay Verris - Clive Owen Baron - Benedict Wong
Jack Willis - Douglas Hodge Yuri Kovacs - Ilia Volok
Janet Lassiter - Linda Emond Del Patterson - Ralph Brown
Marino - E.J. Bonilla Valery Dormov - Igor Szász

Henry Brogan har i många år jobbat som lönnmördare för den amerikanska underrättelsetjänsten, men bestämmer sig för att lämna myndigheten och gå i pension efter att ha varit lite för nära att döda en oskyldig civil under sitt senaste uppdrag. Han flyttar istället till en båt i hamnen, men allt förändras när en gammal vän berättar för honom att personen han dödat under sitt senaste uppdrag i själva verket inte alls var en terrorist utan en oskyldig biolog. Henry vill få reda på om det stämmer, men det borde han inte ha gjort då han snart får lönnmördare från hela underrättelsetjänsten efter sig. Han flyr tillsammans med agenten Danny, som skickats ut för att övervaka honom, och måste nu både rädda sitt liv och ta reda på sanningen. Men snart upptäcker Henry att en av lönnmördarna han fått efter sig är kusligt lik honom själv, fast några decennier yngre...

Det här är inte alls min genre, men samtidigt är det svårt att inte få upp förväntningarna inför en film av en så skicklig filmmakare som Ang Lee, som gjort många riktigt bra filmer genom åren. Jag måste medge att jag är lite kluven inför resultatet, då Gemini Man är en ganska bra film men som samtidigt irriterar på mer än ett plan. Storyn är oväntat bra, som faktiskt har en del bottnar och ett intressant upplägg. Här finns ett visst djup och en del nyanser, även fast fokuset ligger på lättsam underhållning. Manuset är överlag välgjort, och det är en imponerande bedrift att faktiskt lyckas få oss att känna sympati för en (f.d.) yrkesmördare; varför man hela tiden faktiskt känner för Henry och bryr sig om honom.

Det är också spännande och intensivt, med en tacksam intensitet. Till största delen är det engagerande och intresset hålls vid liv, då man hela tiden vill veta vad som ska hända. Det är ganska förutsägbart, men det finns trots allt också en och annan överraskning, och manuset känns mer välgjort än man hade kunnat förvänta sig av en sådan genre. Till skillnad från många andra actionthrillers ligger fokuset inte enbart på actionsekvenser, utan det finns också en vettig och fungerande handling - ingen alltför märkvärdig sådan, men icke desto mindre en intressant och fascinerande sådan med rollfigurer man bryr sig om.

Problemet är bara det att Ang Lee inte har kunnat ge sig med just drama- och spänningsscener, utan ibland fläskar på med actionscener som om det inte fanns någon morgondag. Det rör sig förvisso inte om många actionsekvenser till antalet, men de som finns pågår alldeles för lång tid för sitt eget bästa; till den grad att det börjar upplevas som effektsökeri. Värst är det med en motorcykeljakt vid ett tidigt skede i filmen, som känns som om den pågår i en hel evighet... Ibland verkar allt krut läggas på action och på häftiga effekter, vilket tyvärr får till följd att rollfigurerna bitvis hamnar i skymundan - olyckligt, då det ju är just rollfigurerna och handlingen som är filmens största behållning. Det blir lite för mycket av allt, och redan efter en halvtimme har trovärdigheten sjunkit till botten, då Henry verkar överleva precis allt och ser ut att vara starkare än He-Man och tuffare än James Bond.

Det är också tråkigt att flera andra rollfigurer förutom just Henry och till viss del Junior också hamnar i skymundan, och får inte riktigt det djup eller det utrymme de hade förtjänat. Kanske mest påtagligt är det med Danny, som i grund och botten är en intressant rollfigur, men som tyvärr aldrig blir mycket mer än en sidekick till Henry - hon känns alltför underutvecklad, och får inte mycket till djup eller substans. Det gör också att kvinnosynen blir lidande, då hon är den enda kvinnliga rollfiguren som får någon form av utrymme. Ännu värre är det med Baron, som inte får minsta lilla substans och som egentligen är mer eller mindre betydelselös för handlingen. Han kommer med lite lättsam och smårolig dialog nån gång då och då, men mycket större substans än så får han inte, och ärligt talat lyckas jag inte ens förstå vitsen med den rollfiguren. Det förekommer också en och annan logisk lucka, och fastän mycket går att köpa lyckas jag inte få allt att hålla ihop logiskt.

Gemini Man är en tekniskt oerhört imponerande film, genom det faktum att Junior faktiskt inte har existerat under inspelningen - han är helt och hållet datoranimerad, och har åstadkommits via motion capture-teknik av Will Smith själv, där man har utgått ifrån Will Smiths utseende men gjort honom yngre så att han ser ut som Will Smith faktiskt gjorde i 25-årsåldern. Det fungerar över förväntan, då han faktiskt ser riktigt äkta ut och ser ut och känns som en levande människa. Möjligen kanske illusionen blir lidande på en större bioduk, men på en normalstor TV är det inga svårigheter att bli lurad av tekniken; åtminstone fram tills slutet, då det förekommer enstaka scener som börjar kännas aningen onaturliga.

Hade det rört sig om en mer okänd skådespelare hade man ändå helt klart kunnat bli lurad, men problemet här är att Will Smith ju faktiskt också var känd när han var i ungefär den ålder som Junior ska föreställa; genom bl.a. Fresh Prince i Bel Air och Men in Black. Därigenom blir det uppenbart att Junior "spelas" av den nutida Will Smith genom performance capture, då han agerar och beter sig som Will Smith skulle göra idag - han har helt klart mognat känslomässigt sedan 25-årsåldern, och spelar inte längre på samma sätt som han gjorde för ett par decennier sedan. Därför får man aldrig riktigt känslan av att det rör sig om en 25-årig Will Smith, utan snarare en nutida Will Smith som ser ut att vara i 25-årsåldern. Det är ju dock inte teknikens fel, utan snarare Will Smith som inte varit tillräckligt anpassningsbar.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt bildspråk. Särskilt flera av actionsekvenserna ser riktigt spektakulära ut, och imponerar verkligen med både upplägg, specialeffekter och bildspråk. Skådespelarinsatserna är överlag bra. Will Smith är riktigt bra som Henry, och spelar naturligt och övertygande. Som tidigare nämnts är han dock inte riktigt lika imponerande i datoranimerad form, men det är kanske att begära för mycket. Mary Elizabeth Winstead är riktigt bra som Danny, och gör allt som går av den tyvärr lite för underutvecklade rollfiguren. Clive Owen känns lite för stereotyp i rollen som Clay Verris, och man får inte riktigt någon tillräcklig förklaring till hans agerande; något som dock både är hans och manusets fel. Benedict Wong gör vad som går av rollen som Baron, men det är tyvärr inte så mycket då rollen är så grovt underutvecklad och platt att den knappt fyller någon funktion alls.

Gemini Man är en ganska bra film, som är tekniskt och visuellt välgjord men där manuset ger ett något mer kluvet intryck. Det är intressant och överlag engagerande, men alla biroller (i stort sett alla utom Will Smith) känns underutvecklade och Ang Lee har ibland en tendens att brassa på med specialeffekter och effektsökeri som om det inte fanns någon morgondag. Alla actionscener pågår lite för länge för sitt eget bästa, även om det är mest påtagligt med motorcykeljakten nästan i början. Om filmen kunnat kortas ned med 20 minuter, och alla actionsekvenser kunnat trimmas lite, tror jag det här hade blivit en riktigt bra film. Nu stannar det på helt okej och ganska bra, men det är ju inte fy skam det heller. Det gör dock att filmen inte känns riktigt så minnesvärd som jag hade önskat, och därför nöjer jag mig med en stark sexa i betyg.

Blu-Ray-utgåvan innehåller bild i Widescreen med proportionerna 2,39:1, medan ljudet är i Dolby Atmos 7.1 på engelska, med en kärna i Dolby TrueHD för bakåtkompatibilitetens skull. Ljudspåret verkar dock vara mastrat eller konfigurerat annorlunda än de flesta andra Blu-Ray-filmer med Dolby Atmos-ljud, för medan de flesta filmer spelas upp direkt i Dolby TrueHD om man inte har Atmos-stöd på sin hemmabioreceiver, var jag här tvungen att gå in och experimentera med Blu-Ray-spelarens avancerade finesser innan jag till sist lyckades få något annat än stereoljud - närmare bestämt duger det här inte att ha ljudutgången inställd på "Auto", utan den måste tvingas till "Bitstream" för att få flerkanaligt ljud. Lite besvärligt och märkligt. Allra bäst hade det varit om man för kompatibilitetens skull också kunnat ta med ett ljudspår i DTS-HD, då det stöds av alla Blu-Ray-spelare och receivers utan krångligheter. Dessutom finns sju dubbade ljudspår i Dolby Digital 5.1, på tjeckiska, tyska, spanska, ungerska, polska, ryska och turkiska.

Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra, och jag uppskattar att bakhögtalarna används flitigt; om än nästan uteslutande under actionsekvenserna - också lite synd att all dialog ligger i centern. Filmen är textad på 17 olika språk, däribland de fyra skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text, och heller ingen svensk text för hörselskadade - något som en gång i tiden var förhållandevis vanligt, men som alla distributörer tyvärr slutat med nuförtiden (vid allt utom svenska filmer). Texten är lagom stor och relativt lättläst, men kantlinjerna är ganska tunna. När man matar in BD-skivan möts man av en distributörsjingel, varpå man får välja språk från en enkel språkvalsmeny. Därefter visas varningstexter på valt språk, innan man direkt kommer till huvudmenyn som är rörlig och stilren men endast på engelska. När man spelat filmen visas en kort skriftlig anti-piratpropaganda på fem sekunder innan man kommer tillbaka till menyn.

Det finns ganska mycket bonusmaterial, men långt ifrån allt tillför så mycket. Till att börja med finns en alternativ öppningsscen på sex minuter, som jag gissar var den ursprungligt inspelade inledningen. Det är intressant att se, men blir onödigt rörigt genom korsklippning varför versionen i den färdiga filmen är att föredra. Sen hittar vi två bortklippta scener, på 40 sekunder respektive fyra minuter. Det första är totalt poänglöst, medan det andra är lite intressant att se då det innefattar en scen som till den färdiga filmen spelats in på nytt i andra miljöer. I tre minuter långa minidokumentären "The Genesis of Gemini Man" får vi höra diskussioner om filmens långvariga historik, handlingen, rollbesättning, m.m. Det känns som typiskt ryggdunkande och skryt, och inte mycket i inslaget ger så mycket. I sex minuter långa "Facing Your Younger Self" börjar Ang Lee, Jerry Bruckheimer och skådespelarna blanda sig i filosofiska ämnen som filmen (mycket löst) tar upp, plus lite om tekniken som används. Delar är intressant, men det blir också lite väl flummigt och mycket som inte handlar nämnvärt om filmen.

Nästa inslag är 18 minuter långa "The Future Is Now", som är det i särklass mest intressanta under bonusmaterialet. Där behandlas tekniken som använts för att få Will Smith att se ung ut, och hur man åstadkommit inspelningen. Ganska intressant och lärorikt, och väl värt att se. Nästa inslag är 16 minuter långa "Setting the Action", som handlar om inspelning av actionsekvenserna, koreografi och inspelningsplatser. Det är lite intressant, men också en del onödigt skryt och liknande; aningen för långt för sitt eget bästa. I fyra minuter långa "Next Level Detail" får vi veta mer om inspelningen i "katakomberna" i Budapest, som inte existerar utan har byggts upp för filmen (inspirerad av katakomberna under Paris). Allt avslutas med "The Vision of Ang Lee" på 6 minuter, som handlar om inspelningen i 3D på 120 bilder per sekund, vilket är ganska poänglöst då filmen aldrig visats i den hastigheten i Skandinavien och heller inte släpps i 3D-format på Blu-Ray. Allt som inte handlar om själva tekniken är istället rent skryt över regissören, vilket är ungefär lika spännande. Där tar det roliga slut, och även fast det finns mycket bonusmaterial sett till längden är det bara en del av det som verkligen är intressant. Glädjande nog har allt bonusmaterial svensk text (liksom de övriga skandinaviska språken), och Paramount förtjänar en stor eloge som fortfarande textar bonusmaterial på svenska; något de flesta andra distributörer slutat med för många år sedan.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 3 mars 2020
Senast uppdaterad: 3 mars 2020

Recensionen har lästs 1536 gånger av 960 personer, sedan den 3 mars 2020

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
BD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - TVÅA - TVÅA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern