Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Glass Onion: A Knives Out Mystery
(Glass Onion)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Glass Onion: A Knives Out Mystery har i bland annat USA visats på bio i mycket begränsad skala, men släpptes i Norden direkt på Netflix.
Sök efter Glass Onion på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Satir / Kriminal / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 19 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2022
Produktionsbolag: Netflix & T-Street
Producent: Ram Bergman & Rian Johnson
Regi: Rian Johnson
Manusförfattare: Rian Johnson
Svensk distributör: Netflix
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Benoit Blanc - Daniel Craig Miles Bron - Edward Norton
Andi Brand - Janelle Monáe Claire Debella - Kathryn Hahn
Lionel Toussaint - Leslie Odom Jr. Birdie Jay - Kate Hudson
Duke Cody - Dave Bautista Whiskey - Madelyn Cline
Derol - Noah Segan Devon Debella - Dallas Roberts
Peg - Jessica Henwick Phillip - Hugh Grant

I början av pandemin i maj 2020 bjuder teknikmiljardären och entreprenören Miles Bron, som är ägare och VD för det multinationella företaget Alpha, fem "vänner" till sin herrgård på en privat ö i Grekland för en mordmysteriehelg - forskaren och medarbetaren Lionel, guvernören Claire, modedesignern Birdie, konspirationsteoretikern Duke och företagets medgrundare Andi som under mindre trevliga former uteslutits från sitt eget företag. Till Miles stora förvåning har även den världsberömde privatdetektiven Benoit Blanc fått en inbjudan, fastän Miles säger sig inte ha skickat någon sådan. Han får dock ändå stanna, och Miles skryter över att han hyrt in Mona Lisa från Louvren för att ha i sin herrgård under helgen. Mot sina anställdas rekommendation håller Miles precis på att lansera det vätebaserade bränslet Klear, som ska lösa världens alla energiproblem; men Lionel är orolig för att det inte är tillräckligt stabilt. Men det iscensatta mordmysteriet förvandlas snart till ett äkta sådant när Duke hittas död, och hans pistol dessutom tycks ha försvunnit. Nu blir det upp till Benoit att lösa mordet.

Knives Out var en mycket bra och minnesvärd film, som trots lite överdrivna karaktärer och situationer lyckades bibehålla intresset på ett lyckat sätt - och dessutom en välkommen tillbakagång till den klassiska pusseldeckaren, som numera är om inte utdöd så åtminstone kraftigt utrotningshotad. Därför hade jag höga förhoppningar inför Rian Johnsons fristående uppföljare, som den här gången släpps direkt på Netflix - delvis infriades dem och delvis inte. Glass Onion: A Knives Out Mystery (det sistnämnda är enbart i marknadsföringssyfte, och titeln Knives Out har inte längre någon koppling till den här filmens handling) är en riktigt bra film, som har en intressant och genomarbetad handling.

Precis som senast utspelas allt på en isolerad plats, den här gången en ö; just för att kunna säkerställa att gärningspersonen måste vara en i en fast skara människor. Precis som senast är rollfigurerna tillspetsade och överdrivna, men däremot är de flesta den här gången inte lika minnesvärda - det är färre rollfigurer än senast, men de flesta är också mindre minnesvärda och de flesta har man glömt namnet på redan när eftertexterna börjar rulla. Det är lite synd, men det är kul att återse Benoit Blanc som fortfarande är lite charmig och färgstark - ett par andra rollfigurer sticker också ut i positiv bemärkelse, och känns hyfsat trovärdiga och genomarbetade. Det är småroligt och charmigt, och man får skratta en del åt de situationer och repliker som uppstår; och åt en del av rollfigurerna.

Det börjar lite segt och trevsamt, och det tar en liten stund innan handlingen riktigt kommer igång. Men när den väl gör det blir det riktigt engagerande och intressant, och då blir det en spännande film med en slags lågintensivt fartfyllt tempo. Det rör sig om en riktigt lång film, hela 2 timmar 19 minuter, men trots det blir det sällan segt och det händer hela tiden tillräckligt mycket för att hålla intresset vid liv. Några tidiga scener hade nog kunnat klippas bort eller kortas ned för att få ner längden lite, men i övrigt är det så pass intensivt att den ovanligt långa speltiden inte upplevs störande eller för lång. Det fungerar bättre än väntat, och det förblir intressant, minnesvärt och fängslande.

Precis som i första Knives Out är satiren ständigt närvarande, men trots det fungerar det inte lika bra som förra gången - satiren är helt enkelt mer trubbig, och att som då satirisera över borgerliga överklasspersoner fungerade bättre än att driva med stenrika miljardärer som blir ännu mer verklighetsfrånvänt. Visst finns det en del smarta poänger nu också, men satiren är mer övertydlig och inte lika vass då rollfigurerna överlag fungerar lite sämre än senast. Och jag undrar om det bara är en tillfällighet eller om det är avsiktligt att Miles känns väldigt lik Elon Musk...? Även om jag åtminstone hoppas att han inte är riktigt lika tokig som Miles...

Glass Onion: A Knives Out Mystery är en riktigt bra och välgjord film, med ett snyggt foto och imponerande skådespelarinsatser. Det är kul att få se Daniel Craig igen som Benoit Blanc, och han gör en riktigt bra insats. Edward Norton balanserar på gränsen till överspel i rollen som Miles, men gör ändå riktigt bra ifrån sig och håller sig på rätt sida av gränsen. Kathryn Hahn, Kate Hudson och Leslie Odom Jr. gör riktigt bra insatser, men bäst är faktiskt Janelle Monáe i en svår och utmanande roll. Dave Bautista känns inte helt klockren och spelar över lite, men det är nog åtminstone delvis avsiktligt. Det är en underhållande, charmig och smårolig film, som är spännande och intressant med en del oväntade vändningar och lyckade poänger. Men satiren är inte lika stark som i Knives Out, och pusseldeckaren känns inte lika tydlig som i den förra filmen - här blir det inte mycket till utredning, och vi får inte veta tillräckligt mycket för att kunna "lösa mysteriet". Därför kommer filmen inte riktigt upp i samma höga klass som Knives Out, men det är ändå riktigt bra och minnesvärt varför jag ändå ger filmen en stark sjua i betyg. Väl värd att se för de allra flesta, men lite synd att de satiriska beståndsdelarna inte övertygar lika mycket som förra gången.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 19 januari 2023

Recensionen har lästs 838 gånger av 561 personer, sedan den 19 januari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - TVÅA - FYRA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern