Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Going in Style
(Going in Style)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Fox Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Going in Style på CDON
Drama / Komedi / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 36 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2017
Produktionsbolag: Metro-Goldwyn Mayer, New Line Cinema, Warner Bros. Pictures, Village Roadshow Pictures & De Line Pictures, i samarbete med RatPac Entertainment
Producent: Donald De Line & Toby Emmerich
Regi: Zach Braff
Manusförfattare: Theodore Melfi, baserat på ett ursprungligt filmmanus av Edward Cannon
Svensk distributör: Warner Bros. Entertainment Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Willie Davis - Morgan Freeman Joe Harding - Michael Caine
Albert Garner - Alan Arkin Annie Santori - Ann-Margret
Rachel Harding - Maria Dizzia Brooklyn - Joey King
Kanika - Ashley Aufderheide Maya Davis - Gillian Glasco
Jesus Garcia - John Ortiz Specialagent Hamer - Matt Dillon
Milton Kupchak - Christopher Lloyd Chuck Lofton - Josh Pais
Murphy - Peter Serafinowicz Mitzi - Siobhan Fallon Hogan
Lucy - Annabelle Chow Mandy - Nancy Sun
Keith Schonfield - Kenan Thompson Ezra - Jeremy Schinder

Joe, Willie och Albert är pensionärer, och har varit vänner nästan hela livet. Men företaget de jobbat för i flera decennier blir uppköpta av ett annat företag, och i och med det välfärdssystem som finns i USA - där arbetsgivaren betalar pension - medför det att de plötsligt inte får ut någon pension alls. Plötsligt är alla tre luspanka, och har ingen möjlighet att betala räkningar. Deras bank - som sköter om nedläggningen och pensionsplaner åt deras arbetsgivare - är inte det minsta intresserad av att hjälpa till. Under ett otrevligt möte på banken blir Joe vittne till ett rån, när några maskerade och beväpnade män rånar banken och kommer undan med miljontals dollar. Då får Joe en idé, och föreslår för Willie och Albert att de också ska råna banken. Då skulle de få tillräckligt med pengar för att klara sig, och vill inte stjäla mer pengar än de hade fått genom den indragna pensionen. Problemet är bara det att de är gamla och knappt kan gå, och inte har de någon aning om hur man faktiskt går till väga för att råna banker heller...

Det låter kanske inte så märkvärdigt, och dessutom känns det något fantasilöst med en nyfilmatisering av en 1970-talsfilm (Seniorligan). Men Going in Style är faktiskt betydligt bättre än väntat, och har blivit en bra och underhållande film. Storyn är intressant, om än tillspetsad. Filmen försöker berätta om ett verkligt samhällsproblem, i synnerhet i USA, och här finns onekligen ett djup. Samtidigt är det dessutom underhållande och charmigt. Det är hyfsat spännande, och det har faktiskt blivit riktigt engagerande där intresset hålls vid liv. Filmen har en tacksam intensitet, där det händer något hela tiden, och därför går tiden riktigt snabbt.

Det är också en ganska rolig film, och man får skratta förhållandevis ofta åt de repliker och situationer som förekommer. Det är förvisso ingen enorm skrattfest, men man får trots allt skratta ganska ofta och fnissa däremellan. Samtidigt tar humorn aldrig överhanden, utan det är fortfarande allvarligt och relativt spännande, varför filmen även fungerar tillfredsställande som drama. Det kan vara en svår balansgång, men jag tycker att manusförfattarna har hittat rätt balans här så att humorn aldrig upplevs alltför överdriven eller osmaklig. Därför blir det aldrig en fars av det hela, trots att det minst sagt är tillspetsat och det i fel händer förmodligen hade kunnat komma farligt nära buskis. Dessutom är det en trevlig omväxling med en film som aldrig tar till billig "kiss och bajs"-humor, utan där humorn trots allt oftast är av det lite mer intelligenta slaget. Samtidigt är det lättsamt, och blir aldrig rörigt eller invecklat; och efter alltför många röriga eller osammanhängande filmer på senare tid är det välkommet. Kort sagt är det en film som fungerar bra som underhållning för stunden, samtidigt som det i alla fall finns ett visst djup.

Men alltför realistiskt kan man inte påstå att det blivit, och fastän samhällsproblemet som skildras och hur äldre behandlas i samhället definitivt är äkta - och med amerikanskt system tyvärr även trovärdigt - så är resten av intrigen inte särskilt realistisk. Det är tillspetsat, överdrivet och osannolikt, och det förekommer en och annan logisk lucka. Premissen är lite svår att ta på allvar, vilket skär sig lite från det mer trovärdiga relationsdrama som förekommer och de allvarliga samhällsproblem som tas upp. Det är säkerligen fullt avsiktligt, men vid några tillfällen blir det ändå lite mycket. Framförallt vid själva rånet går filmen lite för långt, och det blir minst sagt osannolikt och otrovärdigt. Den scenen borde ha skildats på ett lite bättre sätt, så att man i alla fall inte sitter och hakar upp sig på detaljer när man ser filmen.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt men inte speciellt nyskapande bildspråk. Skådespelarinsatserna är riktigt bra, och Michael Caine, Morgan Freeman och Alan Arkin är alla mycket bra i de tre huvudrollerna. Det är i och för sig inga alltför utmanande roller, och de har spelat liknande roller flera gånger förut, men icke desto mindre gör de bra ifrån sig.

Going in Style ser inte så märkvärdig ut på papperet, men är faktiskt betydligt bättre än väntat och en bra och underhållande film. Det är spännande, charmigt och roligt; men samtidigt tar filmen sig själv på allvar varför humorn aldrig blir malplacerad eller för mycket. Huvudsakligen rör det sig om lättsam underhållning för stunden, men det finns ändå ett djup och dessutom samhällskritik mot de välvärdssystem (eller avsaknad av dito) som finns i USA. Däremot blir det ibland lite för mycket av allt, och det är både osannolikt och överdrivet. Själva rånet borde också ha fått lite större utrymme, för där haltar trovärdigheten då allt går lite för fort framåt. Men trots bristerna är det ändå en bra film, som man kanske inte tänker på länge i efterhand, men som icke desto mindre är riktigt underhållande och trevlig för stunden. Jag ger därför filmen en hyfsat stabil sjua i betyg, och den är absolut sevärd men samtidigt utan att uppnå några nya höjder eller imponera alltför mycket.

Blu-Ray-utgåvan innehåller bild i Widescreen med proportionerna 2,40:1, medan ljudet är i DTS-HS 5.1 på engelska samt fyra dubbade ljudspår i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra, och ljudmixen är bra där bakhögtalarna används förhållandevis flitigt. Det finns textning på 11 olika språk, däribland de skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text, och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är bra, och jag kunde inte uppfatta några översättningsfel även fast jag i och för sig inte håller med om riktigt alla ordval.

När man matar in Blu-Ray-utgåvan möts man av en inledande jingel på fem sekunder, och efter det kommer man direkt till huvudmenyn. Huvudmenyn är på engelska, men det finns även symboler som kan hjälpa till för de som inte kan engelska. Avsaknaden av en inledande språkvalsmeny gör att man för att få någon textning alls måste gå in under textningsmenyn och välja textspråk - inte helt optimalt, i synnerhet inte för personer som inte kan engelska. När man väljer att spela upp filmen visas en kort varningstext på engelska följt av skriftlig anti-piratpropaganda. När man spelat filmen klart följer därefter varningstexter på 35 olika språk (!), som tar dryga fem minuter att genomlida innan man äntligen kommer tillbaka till menyn. Det går tyvärr inte att hoppa över varningstexterna, men det går i alla fall att spola på bild så bara man har en Blu-Ray-spelare med tillräckligt snabb bildsökning (minst 50 gångers hastighet är nästan ett måste för att inte tappa förståndet) blir det i alla fall inte alltför irriterande. Varför Warner fortfarande envisas med dessa idiotiska varningstexter, som de också haft på DVD i många års tid, är obegripligt - om de flesta andra filmbolag lyckas att känna av vilket språk man valt och anpassa varningstexter efter det, så är det sanslöst att tvingas genomlida flera dussin varningstexter på språk man inte förstår ett ord av...

Som bonusmaterial hittar vi först ett kommentatorspår till filmen med regissören Zach Braff. Här finns en del matnyttigt, men till största delen fokuserar spåret på tekniska aspekter kring själva inspelningen, och manuset nämns knappt ett ord om. Det är kanske intressant för folk som själva filmar, men förmodligen inte för så många andra, så till största delen blir det tyvärr ganska tråkigt i längden att lyssna på. Det hade varit önskvärt om åtminstone manusförfattaren också kunnat medverka, så man fått höra fler sidor och dessutom få det att framstå som lika egocentriskt. Därefter hittar vi 11 bortklippta scener på totalt 13 minuter. Dessa är hyfsat intressanta, men de flesta tillför ingenting till handlingen och vissa är dessutom mer än lovligt tjafsiga, så det är förståeligt att de klippts bort. En kort scen om "teaser rate" är dock riktigt rolig, och hade gärna fått vara kvar i filmen. Tyvärr har de bortklippta scenerna varken introduktion eller kommentatorspår, och därför blir det inte helt oproblematiskt att lista ut var i filmen de egentligen skulle ha funnits. Kommentatorspåret har ingen textning alls, men de bortklippta scenerna har i alla fall engelsk text (men tyvärr inte svensk) vilket är bättre än ingenting.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 1 december 2017
Senast uppdaterad: 1 december 2017

Recensionen har lästs 2153 gånger av 1330 personer, sedan den 1 december 2017

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
BD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - SJUA - ETTA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern