Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Going the Distance
(Going the Distance)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Pan-Vision för recensionsexemplaret
Sök efter Going the Distance på CDON
Sök efter Going the Distance på Discshop.se
   ANNONS
Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 33 minuter
Genre: Ungdomskomedi
Produktionsland/år: Kenya, 2005
Produktionsbolag: Brightlight Pictures & Chum City
Producent: Jonathan Shore, Shawn Williamson & Diane Boehme
Regi: Mark Griffiths
Manusförfattare: Eric Goodman, baserad på en grundstory av Kelly Senecal
Svensk distributör: PAN Vision AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Nick - Christopher Jacot Sasha - Joanne Kelly
Jill - Mayko Nguyen Tyler - Shawn Roberts
Dime - Ryan Belleville Trish - Katheryn Winnick
Lenny Swackhammer - Jason Priestley

Ungdomskomedier är knappast en särskilt ovanlig genre, utan har snarare svämmats över med mängder av filmer - inte minst efter succén med American Pie. Kanadensiska filmer är däremot mer ovanliga, särskilt för oss i Skandinavien. Det här är dock en sådan - en independentfilm från 2004, som i Sverige släppts direkt på video och DVD. Tonåringarna Nick och Trish, som varit tillsammans en tid (hur länge framgår inte av historien), har beslutat sig för att förlora oskulden innan de går ut gymnasiet. Men strax efter det blir Trish erbjuden en praktikplats hos en sexfixerad och ytlig musikproducent vid namn Lenny Swackhammer, och flyttar därför till Toronto för en tid. Trish löfte att hon ska "försöka vara trogen" känns knappast särskilt lugnande för Nick, och han beslutar sig därför snart för att resa till Toronto och fria till henne. Hans två kompisar Tyler och Dime övertalar honom att ta sig till Toronto via husbil, och på vägen plockar de upp - mot Nicks vilja - två snygga tjejer som försöker lifta. Men Nicks kompisar tycker inte det känns så väldigt viktigt att komma fram till Toronto snabbt, och bättre blir det knappast av att Nicks mycket egendomliga hippieföräldrar, som hatar Trish, anlitar en skum privatdeckare att se till så att de aldrig kommer fram till Toronto...

Det här är knappast en särskilt originell film, utan mycket känns igen från andra filmer; däribland Road Trip. Och inledningsvis kändes filmen ärligt talat ganska menlös, och inte speciellt mycket att hurra för. Men dessbättre tar den sig efter en stund, och utvecklas snart till en riktigt lyckad komedi. Visst är den förutsägbar och inte speciellt nyskapande, men samtidigt är den också intressant, genomtänkt och periodvis riktigt rolig. Skämten varierar från ganska osmakliga till vansinnigt roliga, samtidigt som man också lär känna de flesta karaktärer riktigt väl. Det jag saknar är att vi aldrig får se speciellt mycket av Trish, som lämnar stan vid ett alltför tidigt skede, och därmed heller inte får lära känna henne särskilt väl. Det hade inte skadat att få lära känna henne lite närmare, och kanske också få en förklaring till varför Nicks föräldrar tycker så illa om henne. Vissa biroller känns också lite endimensionella, även om det troligtvis är avsiktligt. Filmen består nästan uteslutande av kanadensiska skådespelare, och de flesta är relativt okända för oss i Skandinavien. Dock gör de flesta en fullt godkänd insats, och några - exempelvis Joanne Kelly och Mayko Nguyen - spelar mycket bra. Intressant att notera är att Jason Priestly, mest känd från Beverly Hills 90210 (och som faktiskt också är kanadensare), har en liten biroll som musikproducenten Lenny. Filmen har också bra musik, och vi får bl.a. se den kanadensiska gruppen Swollen Members samt popstjärnan Avril Lavagne spela med som sig själva - den sistnämnda har dock aningen bristfälliga skådespelartalanger (men så har hon också bara omkring tre repliker...). Det här är knappast något klassiskt mästerverk och lär kanske inte bli ihågkommet alltför länge, men om man tar det för vad det är så blir man inte besviken. Det är trots allt bra musik, vackert foto, hyfsade skådespelare, genomtänkt om än inte särskilt originell story och en hel del humor. Det gör att det enda vettiga betyget blir en stark sexa.

Den skandinaviska DVD-utgåvan kommer från Pan-Vision, och har bild i anamorfisk Widescreen - det exakta formatet står inte utsatt, men det ser ut som 1,78:1 (d.v.s. fullskärm på en Widescreen-TV), vilket också verkar mest sannolikt då filmen är inspelad i det formatet. Det finns två ljudspår - ett i Dolby Digital 5.1 och ett i vanlig stereo, båda på engelska. Något egentligt behov att ett särskilt stereospår finns det dock inte, då båda ljudspåren låter ganska likvärdiga vad gäller ljudmixningen på en vanlig stereo-TV. Märkligt nog skiljer sig dock tonhöjden mellan ljudspåren - 5.1-spåret har tydligt en något lägre tonhöjd och aningen djupare/mörkare röster. Jag har ingenting att jämföra med, men det verkar sannolikt att 5.1-spåret kan ha korrigerats för ljudförändringarna som uppstår i samband med den 4-procentiga uppsnabbningen i PAL, medan stereospåret bara har vanlig okorrigerad PAL-speedup. Det skulle i så fall innebära att 5.1-ljudet har samma ljud som det kanadensiska originalet, och alltså inte har fel tonhöjd trots att filmen (som alla andra nordamerikanska filmer) "går för snabbt" - det låter också troligt, då man hör ganska tydligt vid en del musik att det är tonhöjden vid 5.1-spåret som låter mest naturlig. Därför rekommenderar jag alla att hålla sig till Dolby Digital 5.1-spåret, oavsett vad man själv har för anläggning. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text - något åtminstone undertecknad hade uppskattat. Någon textning för hörselskadade finns inte heller. Bildkvaliteten är bra, men utan att utmärka sig. Textningen ser dock lite "avlång" ut på en 4:3-TV, och är antagligen anpassad för att se bra ut på en Widescreen-TV.


Recensionen skriven: 17 juni 2006

Recensionen har lästs 2042 gånger av 1196 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * *     
6
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - TVÅA - FYRA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern