Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Goon
(Goon)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Goon på CDON
Sök efter Goon på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Sport / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 28 minuter
Genre: Verklighetsbaserad sportkomedi
Produktionsland/år: Kanada/USA, 2011
Produktionsbolag: Inferno Distribution, No Trace Camping & Caramel Film
Producent: Jay Baruchel, Don Carmody, Ian Dimerman, David Gross & André Rouleau
Regi: Michael Dowse
Manusförfattare: Jay Baruchel & Evan Goldberg, baserat på en självbiografisk roman av Doug Smith
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Doug - Seann William Scott Eva - Alison Pill
Pat - Jay Baruchel Ross Rhea - Liev Schreiber
Dougs pappa - Eugene Levy Dougs mamma - Ellen David
Ronnie Hortense - Kim Coates Rollie Hortense - Nicholas Campbell
Xavier LaFlamme - Marc-André Grondin Ira (Dougs bror) - David Paetkau
John Stevenson - Ricky Mabe Richard - David Lawrence
Brandon - Geoff Banjavich Marco Belchior - Jonathan Cherry

Den forna kanadensiska hockeyspelaren Doug Smith (verksam 1979 - 1992) började sin karriär efter att han visat en fallenhet för ishockeyns våldsammare sidor, och blev till sist en framgångsrik spelare i bl.a. NHL. Han skrev senare den självbiografiska romanen "Goon: The True Story of an Unlikely Journey into Minor League Hockey", och den har nu blivit till film med den nedkortade titeln Goon. Bakom regi står Michael Dowse, som tidigare bl.a. legat bakom It's All Gone Pete Tong och Take Me Home Tonight. På DVD-omslaget skryter man om att filmen är "gjord av skaparna av Supersugen", vilket är en sanning med modifikation. Uttalandet kommer från att filmens manus skrivits av komikerna Jay Baruchel och Evan Goldberg, där den sistnämnda var en av manusförfattarna för Supersugen.

Doug Glatt är inte världens mest intelligenta person, men är däremot bra på att slåss. Alla hans släktingar är läkare, förutom Doug som jobbar som dörrvakt på en bar. När han går och tittar på en hockeymatch och råkar i slagsmål med en av spelarna som förolämpar honom råkar detta bevittnas av tränaren till det kanadensiska hockeylaget Orangetown Assassins. Tränaren blir imponerad av hans våldsamma tendenser, som han tycker passar perfekt i hockeylaget, och ger Doug en plats i laget. Problemet är bara det att medan Doug är bra på att slåss så kan han knappt åka skridskor överhuvudtaget...

Jag är inte minsta lilla sportintresserad, och tycker ärligt talat att hockey är olidligt tråkigt. Och slagsmål under hockeymatcher känns som om möjligt ännu mer poänglöst. Därför är jag kanske inte den allra lämpligaste målgruppen för en sådan här film, men å andra sidan finns det ju många exempel på lysande filmer som handlar om ämnen man inte själv är intresserad av. Dessutom är ju verklighetsbaserade filmer (nästan) alltid fascinerande, och det tillför oftast en extra dimension när man vet att något (åtminstone i grund och botten) har hänt på riktigt. Den verkliga grundstoryn är också intressant, och på papperet en utmärkt kandidat för en komedi. Men tyvärr är Goon inte någon alltför lyckad film, och jag är benägen att tro att även många sportfanatiker håller med mig på den punkten.

Trots att det klassas som en komedi är det här nämligen inte något särskilt rolig film. Jag skrattade inte en enda gång under hela filmen, utan längre än till några leenden eller på sin höjd enstaka småfniss blir det aldrig. Lite mer än så förväntar jag mig av en komedi, och filmen tar sig själv på för stort allvar för att man faktiskt ska skratta åt den. Paradoxalt nog är den samtidigt för "korkad" och oseriös för att fullt ut fungera som drama, så i slutänden blir det varken hackat eller malet. Jag stör mig också på en del riktigt smaklösa "skämt" (eller åtminstone försök till dito), och bl.a. de återkommande bögskämten känns riktigt osmakliga och förlegade.

Dessutom är Doug ingen särskilt intressant eller mångbottnad rollfigur, och till råga på allt även ganska osympatisk där han mest verkar tycka om att slå alla medvetslösa. Det är inget jättestort problem i sig, och det finns ju många komedier med osympatiska rollfigurer. Problemet är bara det att när filmen inte är minsta lilla rolig, och man dessutom inte bryr sig om huvudrollen, så blir det ett påtagligt problem. Den enda sympatiska och intressanta rollfiguren blir istället Eva, men hon hinner tyvärr aldrig få särskilt mycket till nyanser. Storyn i sig är intressant, men tyvärr har manusförfattarna lagt upp enorma slagsmål som det viktigaste som finns i livet; och det känns riktigt osmakligt och korkat. Och när den stora klimaktiska upplösningen handlar om att banka skiten ur varandra, så har det gått alldeles för långt... Jag kan väl ändå inte vara ensam i världen som inte tycker att ren och skär misshandel löser några problem...?

Trots den verkliga förlagan känns det också ganska tillspetsat och osannolikt, och jag hoppas och tror att de flesta hockeylag går efter någon form av talang också, och inte bara anlitar spelare utifrån hur bra de är att misshandla varandra. Det är också ganska enformigt och periodvis tjatigt - den första gången Doug hamnar i slagsmål inser även jag att det finns en viss poäng i det, men den femtioelfte gången är det bara irriterande. Istället blir det den romantiska sidohistorien mellan Doug och Eva som är det klart mest intressanta med filmen. Den biten förhöjer helhetsintrycket då det åtminstone är väldigt charmigt och intressant, och det gör faktiskt filmen sevärd. Men man kan väl tycka att något är fel när en sidohistoria är mer intressant än själva huvudpremissen...

Fotot är helt okej och fyller sin funktion, varken mer eller mindre. Skådespelarinsatserna är också helt okej. Sean William Scott gör en fullt godkänd insats i huvudrollen som Doug, och han gör en bättre rollprestation än i många av hans tidigare filmer. Alison Pill är riktigt bra som Eva, och står för den överlägset bästa rollprestationen i filmen. Jay Baruchel gör en skaplig insats som Pat, men har tyvärr en förkärlek att spela över ganska påtagligt. Eugene Levy - vanligtvis en mycket duktig skådis - får absolut inget att arbeta med i den otacksamma rollen som Dougs pappa, och gör en ovanligt blek rollprestation. Liev Schreiber är ovanligt bra som Ross Rhea, och även i övrigt är skådespelarna åtminstone skapliga men tyvärr av ganska varierande slag.

Goon har en intressant verklighetsbaserad grundstory, och visst är det fascinerande att uppmärksamma denna sanna men smått absurda premiss. Problemet är bara det att filmen är för seriös för att fungera som en rolig komedi, samtidigt som det är lite för löjligt för att kunna ta filmen på allvar. Utan vare sig nämnvärt djup eller mycket till humor fungerar filmen egentligen inte bra som någonting alls, och att Doug dessutom är en tämligen osympatisk rollfigur gör knappast saken bättre. Då det bitvis också blir tämligen osmakligt och ibland rentav löjeväckande i sitt enorma fokus på just slagsmål känns filmen inte särskilt lyckad. Räddningen blir den charmiga och söta sidohistorien mellan Doug och Eva, som gör att det faktiskt blir en sevärd film. Då jag är totalt ointresserad av hockey, vilket säkerligen påverkar mitt helhetsintryck, är jag generös och ger filmen en svag femma i betyg. Men tycker man inte om hockey är det tveksamt om det är värt att se filmen, och även om man tycker om hockey är det också en smula tveksamt hur mycket Goon egentligen kan ge. Det borde helt enkelt ha kunnat bli en så mycket bättre film än det faktiskt blev; inte minst genom att faktiskt göra filmen rolig.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,78:1, vilket på ren svenska innebär att hela skärmen nyttjas på en Widescreen-TV. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS 6.1, men undertecknad har tyvärr inte utrustning att testa det sistnämnda ljudspåret. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra, men utmärker sig inte som något utöver det vanliga. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är i minsta laget men relativt lättläst. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, följt av några trailers för andra filmer. Därefter kommer vi till en engelskspråkig huvudmeny, som är stillastående och stilren. Huvudmenyn är enkel, och innehåller bara möjlighet att spela filmen i Dolby Digital 5.1 och i DTS 6.1. Märkligt nog saknas scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Tyvärr finns inget tillstymmelse till extramaterial, vilket är tråkigt då jag hade velat veta mer om de verkliga händelserna och den riktiga Doug Smith.


Recensionen skriven: 22 mars 2013

Recensionen har lästs 2218 gånger av 1367 personer, sedan den 22 mars 2013

Betyg:
Film/serie * * * * *      
5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - TREA - SEXA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

Glatt - måndag den 24 november 2014 kl. 10:59:
så bra filmen goon var

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern