Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Grace
(Grace)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Grace på CDON
Drama / Thriller / Rysare / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 22 minuter
Genre: Rysardramathriller
Produktionsland/år: Kanada/USA, 2009
Produktionsbolag: ArieScope Pictures, Dark Eye Entertainment & Leomax Entertainment
Producent: Kevin DeWalt, Adam Green, Cory Neal & Ingo Vollkammer
Regi: Paul Solet
Manusförfattare: Paul Solet
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Madeline - Jordan Ladd Michael - Stephen Park
Vivian - Gabrielle Rose Henry - Serge Houde
Patricia - Samantha Ferris Shelly - Kate Herriot
Dr. Richard Sohn - Malcolm Stewart Grace - Tenai Cam Measmer / Annabel Kathlynn Bast / Evan Lanier

Den amerikanska regissören och manusförfattaren Paul Solet har hittills främst varit verksam med produktion av kortfilmer, och debuterade 2005 med den prisbelönade rysarkortfilmen Means to an End. Det följdes året därpå av den mångfaldigt prisbelönade och kritikerrosade kortfilmen Grace, som gjort succé på en rad filmfestivaler. Trots att den bara räckte i sex minuter har Paul därefter satsat på att utöka och omarbeta den kortfilmen till en långfilm, och resultatet fick samma namn. Grace premiärvisades på Sundance Film Festival i januari 2009 med bra kritik, och har därefter framförallt visats på en lång rad filmfestivaler med bara begränsade traditionella biovisningar. I de flesta länder har filmen släppts direkt på DVD, och Sverige är inget undantag där den enbart släppts som hyrfilm.

I centrum står det unga gifta paret Madeleine och Michael, som länge försökt få barn men utan framgång. Därför är båda två och framförallt Maddy mycket glada när hon äntligen blir gravid. Hon är vegan och vill att allt ska vara så naturligt som möjligt, varför hon inte vill föda på ett sjukhus. Istället ska hennes forna kompis och barnmorska Patricia förlösa barnet, något Michaels mamma Vivian definitivt inte tycker om. Men efter en bilolycka när Maddy är i åttonde månaden dör Michael, och även fostret i magen konstateras ha dött. Maddy vägrar dock att abortera fostret, utan vill föda det döda barnet naturligt. Mirakulöst nog börjar babyn att andas strax efter att ha fötts, och lever mot alla odds. Maddy döper barnet till Grace, och är av förståeliga skäl mycket glad. Men snart inser hon att något inte är som det ska med Grace. Hon har en omättlig aptit, och nöjer sig inte med bröstmjölk - hon vill bara dricka blod, och helst av allt människoblod...

Det här är onekligen en originell och annorlunda film, som inte liknar något man tidigare sett och heller inte med lätthet kan delas in i någon specifik genre. Efter att många skräckfilmer följt samma gamla ramar och upplägg, så är det en trevlig omväxling med en film som faktiskt lyckas att skapa något eget. Det är heller inte en traditionell rysare, utan är en slags annorlunda blandning mellan drama, thriller och skräck. Storyn är intressant och intelligent, och är genomarbetad fastän den egentligen är ganska tunn. Filmen som sådan är allt annat än trevlig att se på, för det här är en minst sagt obehaglig film, som lämnar en oroväckande och otrevlig känsla efter sig. Direkt kuslig är filmen dock inte, utan det är mer en thriller än en rysare. Man hoppar aldrig till och det är sällan riktigt otäckt, utan det handlar snarare om obehagliga känslor och en hemsk känsla som man får.

Grace är dock en grafisk film, som innehåller många hemska scener och där regissören minsann inte är rädd för att visa upp en hel del blod. Periodvis är det riktigt vidriga och äckliga scener vi får se, och ibland måste man anstränga sig för att inte vilja kräkas. Jag avråder starkt från att exempelvis äta godis eller popcorn medan man ser filmen, för då lär man mycket snabbt tappa aptiten... Filmen kommer inte att passa alla, för det är uppenbart att regissören valt att satsa på atmosfär och stämning hellre än tempo. Handlingen går långsamt framåt, och egentligen händer inte alltför mycket. Av skräckfilmer brukar de flesta förvänta sig ett snabbt och intensivt tempo, och gör man det lär man bli besviken på Grace. Tempot är lågt, och allting utvecklas i sakta mak. Somliga lär finna det segt, men för mig blev filmen aldrig seg eller tråkig. Det förblir engagerande och fängslande, där man hela tiden vill veta vad som kommer att hända. Det är också ganska oförutsägbart, och mycket av händelseförloppen går inte att förutspå.

Karaktärsbeskrivningarna varierar en del, men många förblir tämligen endimensionella. Bäst ställt är det med Madeleine, som har blivit en ganska mångbottnad och nyanserad karaktär. Fastän en hel del av hennes agerande är milt uttryckt tvivelaktigt, så kan man därför inte låta bli att beröras och "heja" på henne. Hon är också den klart mest intressanta och utvecklade karaktären, vilket är positivt då hon spelar den avsevärt viktigaste rollen. Barnmorskan Patricia får inte riktigt det djup som jag hade önskat, men har åtminstone en del nyanser och känns någotsånär intressant. Det är värst med Maddys svärmor Vivian, som har blivit mycket stereotyp och endimensionell, och inte alls känns äkta på något sätt. Tyvärr känns hon alltför överdriven och onaturlig, och det gör att man inte alls kan förstå hennes ageranden på samma sätt som Maddys; trots att Maddy egentligen inte alls är mer sympatisk. Maddys make Michael fick jag ärligt talat inget som helst grepp om. Han känns ovidkommande för handlingen, och därför känner man ingenting när han dör. Märkligast av allt är att Maddy inte verkar minsta lilla upprörd över Michaels död, utan bryr sig bara om barnet. Jag är inte riktigt säker på vad tanken är med det, men det framstår i alla fall som egendomligt och konstigt.

Tyvärr förekommer vissa logiska luckor, och trovärdigheten är relativt låg. Det är en minst sagt osannolik historia, men man känner mest bara tacksamhet över det. Då är det värre att en del karaktärer inte beter sig alltför smart eller logiskt, och i synnerhet Maddy begår många tvivelaktiga handlingar som man inte direkt förstår sig på. Det är mycket möjligt att det funnits tankar bakom allt, men det borde ha visats på ett bättre sätt så att man faktiskt förstår allt som händer. Dialogen känns inte heller helt trovärdig, utan lämnar en del övrigt att önska. Det finns också en del storylines som inleds men aldrig leder någonstans, och jag störde mig över de många poänglösa referenserna till Maddys livsstil som vegan.

Vi får heller inte klara grepp om Maddys och Patricias förflutna och likaså andra karaktärers bakgrund. Här finns bara svaga antydningar, och även fast jag tror mig ha uppfattat saker rätt, så hade jag ändå velat få veta lite mer än så. Ibland blir storyn också lite väl makaber, då man mest känner sig illamående. Till skillnad från de flesta rysare får vi dock inte se några hemska scener med babyn, utan det här är mer en psykologisk skräckkänsla än fysisk skräck. De som älskar våldsamma "splatters" lär därför bli besvikna, då vi inte får se så mycket i klartext.

Filmen erbjuder ett snyggt foto, med ett effektivt bildspråk och en del genomtänkta bildkompositioner. Fotot är inte originellt, men fyller absolut sin funktion. Det märks dock att filmen gjorts med liten budget och med få specialeffekter; inte minst då vi får se relativt lite av barnet som trots allt är hon som allt kretsar kring. Skådespelarinsatserna varierar, men är överlag relativt bra. Bäst är utan tvekan Jordan Ladd i huvudrollen, som spelar mycket övertygande och trovärdigt. Det är sämre ställt med Gabrielle Rose som Vivian, som tyvärr passerar gränsen till överspel och går lite för långt i sin rollprestation. Samantha Ferris gör en stabil och fullt godkänd insats som Patricia, men lyckas inte att övertyga fullt ut. Det är lite märkligt, då hon ärligt talat spelade bättre än så här i The 4400.

I en tid med många ooriginella skräckfilmer som följer samma sedvanliga mallar, är det positivt med en film som Grace som lyckas att skapa något helt eget och relativt unikt. Storyn är ganska tunn och det går långsamt framåt, men det förblir hela tiden intressant och engagerande. Det är inte direkt en otäck film, utan snarare en spännande thriller med obehagskänslor och en allmänt otäck stämning. Här får vi inga svar på varför babyn Grace blivit så här, utan allting är öppet för spekulationer. Det kommer inte att passa alla, och tillsammans med det låga tempot och de vidriga scenerna gör det att somliga lär finna filmen väldigt sjuk och tråkig. Och sjukt är det utan tvekan, men jag tyckte ändå om filmen som trots många brister ändå blivit obehaglig och välgjord. Med ett lite mer utvecklat manus och svar på fler frågor hade jag inte tvekat en sekund att ge filmen en sjua i betyg, men de brister som förekommer gör att jag till sist valde att nöja mig med en stark sexa. Tycker man om originella rysarthrillers som man lätt kan bli illamående av, så är det dock absolut en sevärd film. Gravida kvinnor bör dock avstå från att se filmen, om de inte vill få bestående men...

Av någon outgrundlig anledning har Grace enbart släppts som hyr-DVD i Sverige, och kommer inte att släppas som köpfilm - ett märkligt begrepp, för även fast jag inte skulle vilja se om filmen i första taget, så tycker jag att kostnadsskillnaden mellan att släppa en film även som köpfilm torde vara begränsad. Bilden är i anamorfisk Widescreen i formatet 1,78:1, vilket innebär att hela skärmen nyttjas på en Widescreen-TV. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och bild och ljud håller relativt hög kvalitet. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst, och den svenska översättningen håller relativt hög klass. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. Därefter visas varningstexter, och direkt därpå visas några trailers på andra filmer. Vi kommer därefter till huvudmenyn, som är stillastående och stilren men endast engelskspråkig. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är tråkigt då jag gärna hade velat veta mer om tanken bakom filmen. Med tanke på att det är en independentfilm som inte visats på bio i de flesta länder i världen kan jag inte påstå att jag blev förvånad över avsaknaden av bonusmaterial. Men med tanke på att Grace bygger på en kortfilm, så hade det varit trevligt att åtminstone lägga med kortfilmen som extramaterial.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 17 september 2010
Senast uppdaterad: 17 september 2010

Recensionen har lästs 3085 gånger av 1689 personer, sedan den 17 september 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - NOLLA - SJUA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern