Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Greenberg
(Greenberg)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Greenberg på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 42 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2010
Produktionsbolag: Focus Features
Producent: Jennifer Jason Leigh & Scott Rudin
Regi: Noah Baumbach
Manusförfattare: Noah Baumbach & Jennifer Jason Leigh
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Roger Greenberg - Ben Stiller Florence - Greta Gerwig
Ivan - Rhys Ifans Beth - Jennifer Jason Leigh
Sara - Brie Larson Muriel - Juno Temple
Gina - Merritt Wever Eric - Mark Duplass
Phillip Greenberg - Chris Messina Carol Greenberg - Susan Traylor

Den New York-baserade regissören och manusförfattaren Noah Baumbach började sin karriär 1995 med Kicking and Screaming, men fick ingen större uppmärksamhet förrän 2005 års Oscarsnominerade och i grunden självbiografiska film The Squid and the Whale. Ett par år senare var det dags igen med Margot at the Wedding, som trots bra kritik inte fick lika uppmärksamhet som The Squid and the Whale. Nu är han tillbaka igen med dramakomedin Greenberg.

Philip Greenberg och hans familj ska resa bort på semester till Vietnam, och under tiden ska Philips bror Roger få bo i deras stora och fina hus i Los Angeles. Roger har bott i New York under många år, och har nu senast varit inspärrad på psyket en tid efter ett nervöst sammanbrott. Roger är 40 år gammal och efter en bakgrund som musiker har han på senare år arbetat som snickare. Fast nu vill han helst göra ingenting så länge som möjligt. Medan han bor i Philips hus måste han doc också ta hand om familjens hund, vilket inte är helt oproblematiskt. Därför tvingas han ta hjälp av broderns personliga assistent Florence; en 25-årig aspirerande sångerska, och de kommer snart närmare varann än någon av dem hade kunnat tro.

Båda Noah Baumbachs tidigare filmer The Squid and the Whale och Margot at the Wedding var mycket lyckade filmer, och därför hade jag höga förväntningar inför hans tredje film Greenberg. Riktigt i samma klass kommer den här inte upp, men det är inte så långt ifrån. Storyn kan verka lite tunn, och vill man hårddra det så händer inte alltför mycket. Men det är en intressant och genomarbetad story, med intressanta rollfigurer som man lätt kan känna för. Både Roger och Florence har blivit mångbottnade och nyanserade rollfigurer, som trots att båda två är något tillspetsade hela tiden känns äkta. Därför har man lätt för att sympatisera med och känna för rollfigurerna, trots att i synnerhet Roger inte direkt är världens mest sympatiska person. Alla rollfigurer har behandlats ömsint och med respekt, och därför blir det också en intressant upplevelse.

Filmen har blivit både varm och engagerande, och tiden går fort. Det är en riktigt rolig film, där jag skrattade vid ett stort antal tillfällen. Regissören uppvisar återigen en perfekt komisk tajming, och det är imponerande. Samtidigt finns också ett påtagligt allvar, och det är bitvis en hyfsat mörk stämning som målas upp. Kort sagt har Noah Baumbach lyckats att blanda komedi och drama på ett riktigt lyckat sätt, där ingen av delarna tar överhanden. Det är en både charmig, lågmäld och finstämd film, som lyckas att beröra och engagera hela tiden. Man känner tydligt igen Noah Baumbachs stil, och än en gång har han lyckats att skapa en trovärdig och realistisk jordnära stil, som verkligen tilltalar mig.

Det är en fin vardagsstämning, även fast det egentligen inte händer så mycket. Det handlar mer om inre konflikter än yttre dramatik, och det är en mycket karaktärsdriven film. Därför lär Greenberg definitivt inte tilltala alla. Om man inte förstår sig på djupet, känslorna och karaktärerna, så lär man finna filmen outhärdligt seg i och med att den faktiska handlingen är tunn och filmen till stor del står och stampar på samma ställe. Jag brukar ofta ha svårt för sådana filmer, men Greenberg fungerar riktigt bra för mig då det händer tillräckligt mycket för att hålla mitt intresse vid liv och genom den lyckade lågmälda humorn. Trots att tempot är riktigt lågt upplevde jag filmen som kort och snabb, och jag tittade inte på klockan en enda gång. När filmen var slut kändes det som att jag omöjligen hade suttit framför TV:n i de 1 timme 43 minuter som den faktiskt räcker, och det säger en del om filmens kvaliteter.

Men någon perfekt film är det inte, och den hade haft potential att bli ännu bättre. Framförallt är Greenberg inte riktigt lika djup som någon av Noah Baumbachs tidigare filmer, och den blir aldrig gripande på samma sätt som Margot at the Wedding. Man blir visserligen engagerad och bitvis berörd, men filmen griper inte riktigt tag i mig på samma sätt. Det kan bero på den tunnare storyn eller att Robert ibland blivit lite väl osympatisk. Visst finns det ett djup även här, men kanske inte riktigt tillräckligt. Jag är heller inte helt förtjust i slutet, som känns lite väl abrupt och lämnar för många obesvarade frågor. Självklart förstår jag att det är avsiktligt, och att tanken varit att återspegla en del av någons liv utan att faktiskt kryta ihop allting. Det är beundransvärt och fint, men jag hade ändå velat se mer och få ett lite tydligare avslut. Slutet är svagare än i regissörens tidigare filmer, och jag kände genast att jag hade velat se mer av vad som händer härnäst i rollfigurernas liv. Vissa rollfigurer får man heller inget tydligt grepp om, och vissa har blivit lite väl endimensionella och klichéartade, varför det främst blir Robert och Florence som man verkligen bryr sig om.

Fotot är snyggt och lagom nedtonat, med ett effektivt och starkt bildspråk. Skådespelarinsatserna är överlag riktigt bra. Ben Stiller tillhör långt ifrån någon av mina favoriter, och det är ett faktum att han alltför ofta spelat över påtagligt. Men här gör han faktiskt en ovanligt nedtonad roll, helt utan överspel och kanske hans bästa rollprestation någonsin. Det känns mycket trovärdigt och blir aldrig lika överspelat eller konstlat som det brukar bli vid Ben Stillers mer renodlade komiska roller. Däremot blir filmillusionen lite lidande av att Ben Stiller är så pass känd, och att det kan ta ett litet tag att vänja sig vid honom. I och med filmens realistiska stil hade det varit en fördel med någon mindre känd i huvudrollen. Ännu bättre är Greta Gerwig som Florence, som är fullständigt lysande och spelar en mycket trovärdig och intressant karaktär. Jag har aldrig sett henne i någon tidigare film, men här bevisar hon att hon är en utmärkt skådespelerska och jag är övertygad om att den här filmen kommer att leda till många fler för henne; och det förtjänar hon. Även Rhys Ifans och Jennifer Jason Leigh är riktigt bra, och faktum är att det inte finns ett enda riktigt svagt kort i ensemblen.

De som tyckt om Noah Baumbachs tidigare filmer lär uppskatta även Greenberg, för trots att temat är nytt känner man tydligt igen den vardagsrealistiska och lagom roliga stilen. Storyn är tunnare än i hans tidigare filmer, och man kan hävda att de flesta står och stampar på samma ställe under merparten av tiden. Men om man uppskattar lite djupare långsamma karaktärsdrivna filmer så lär man också uppskatta denna, och trots vissa brister tycker jag att den är riktigt bra. I slutändan hade jag behövt ett lite större djup för att kunna motivera den åtta i betyg som jag länge funderade på, men Greenberg förtjänar i alla fall definitivt en stark sjua.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 2,35:1, och ljud i Dolby Digital 5.1. Bild och ljud håller hög kvalitet. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst, och den svenska översättningen håller relativt hög klass. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. Därefter visas varningstexter, och direkt därpå visas några trailers på andra filmer. Vi kommer därefter till huvudmenyn, som är stillastående och stilren men endast engelskspråkig.

Som extramaterial hittar vi en knappt fem minuter lång bakom kulisserna-dokumentär, som bl.a. innehåller intervjuer med de inblandade. Tyvärr tillför inslaget inte särskilt mycket, utan det märks tydligt att den gjorts av marknadsföringsändamål och är riktad till personer som faktiskt inte sett filmen. Det handlar mest om att introducera karaktärerna och regissören, och någon matnyttig information får vi aldrig. Därefter hittar vi ett ännu kortare inslag om Noah Baumbachs tankar kring att spela in i Los Angeles, som i grund och botten är intressant men som aldrig når tillräckligt in på djupet. Det sista inslaget handlar om Noah Baumbach själv och tanken med manuset, men det är det mest poänglösa som världen någonsin skådat då vi egentligen inte får reda på någonting och hela inslaget är över på ett par minuter. Tyvärr är inget av extramaterialet särskilt imponerande, och jag hade verkligen förväntat mig lite mer än det här. SF fortsätter också med sin traditionella språkdiskriminering, vilket innebär att extramaterialet är textat på danska och finska men däremot inte på svenska eller norska.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 15 oktober 2010
Senast uppdaterad: 15 oktober 2010

Recensionen har lästs 2690 gånger av 1563 personer, sedan den 15 oktober 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - NIA - ÅTTA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern