Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Happy-Go-Lucky
(Happy-Go-Lucky)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sandrew Metronome för recensionsexemplaret
Sök efter Happy-Go-Lucky på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 52 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Storbritannien, 2008
Produktionsbolag: Summit Entertainment, Ingenious Film Partners, UK Film Council, Thin Man Films & Channel 4 Television
Producent: Simon Channing Williams
Regi: Mike Leigh
Manusförfattare: Mike Leigh
Svensk distributör: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Poppy - Sally Hawkins Scott - Eddie Marsan
Zoe - Alexis Zegerman Dawn - Andrea Riseborough
Alice - Sinead Matthews Heather - Sylvestra Le Touzel
Tim - Samuel Roukin Helen - Caroline Martin
Suzy - Kate O'Flynn Jamie - Oliver Maltman

Den brittiska regissören och manusförfattaren Mike Leigh har huvudsakligen blivit känd för samhällskritiska och mörka filmer, som i de flesta fall är dramer. Det finns dock undantag till regeln, och hans senaste film Happy-Go-Lucky är en sådan. Här handlar det om en lite mer lättsam dramakomedi, och filmen blev nominerad till en Oscar för bästa originalmanus i år. Här står den 30-åriga grundskolelärarinnan Poppy i centrum, som är mycket optimistisk och gladlynt. Hon tror det bästa om alla, och går igenom livet med rosafärgade glasögon. Hon kan heller inte motstå att försöka göra alla lika glad som henne själv, trots att det sannolikt är teoretiskt omöjligt. Hon är fortfarande singel, och delar lägenhet i London-stadsdelen Camden med sin bästa vän Zoe. Hon tar sig fram överallt i London på cykel, och har aldrig tänkt tanken på att skaffa bil. Men en dag blir hennes cykel stulen, och hon har inte samvete att skaffa en ny cykel för att ersätta hennes kära vän. Istället bestämmer hon sig för att det är dags att skaffa körkort. Hennes körskolelärare blir den bittra, cyniska och rasistiska Scott; som är Poppys absoluta motsats om allting. Det blir långt ifrån problemfritt, och det dröjer inte länge innan Scott drivs till vansinne av Poppys gladlynthet, samtidigt som Poppy inte ger upp att försöka "omvända" Scott...

Jag hade höga förväntningar inför Happy-Go-Lucky - en dramakomedi som nominerats till en Oscar för bästa originalmanus borde inte kunna slå fel. Men tyvärr blev jag riktigt besviken, och blev inte alls särskilt imponerad över filmen. Poppy är en charmig rollfigur, som är ovanligt mångbottnad. Inledningsvis framstår hon som som väldigt påfrestande och överintensiv, men man vänjer sig efter ett tag och inser att det faktiskt är en charmig och nyanserad karaktär med ett större djup än man först anar. Det hade dock inte skadat att tona ner henne lite, för det tar lite för lång tid att vänja sig. Grundstoryn uppvisar också potential, och den smarta och snabba dialogen imponerar stort. Det är också en stämningsfull och vacker film, med snyggt foto och bra scenografi. Skådespelarinsatserna är utmärkta, och i synnerhet Sally Hawkins är ett riktigt fynd i huvudrollen. Hon spelar oerhört starkt och imponerande, och förtjänar alla skådespelarpriser hon fått. Även Eddie Marsan spelar riktigt bra som den bittra körskoleläraren Scott, men vid några tillfällen går han över gränsen till överspel. Även i övrigt är det bra skådisar, även om de flesta andra inte gör något större väsen av sig. Alla bleknar helt enkelt i jämförelse med Sally Hawkins väldigt färgstarka utspel. Men åtminstone undertecknad hade väntat sig betydligt mer av en film som denna. Grundstoryn är väldigt tunn, och egentligen händer inte mycket. Den röda tråden är periodvis tunn, och ett flertal scener känns som helt lösryckta ur sammanhanget och ditlagda utan tanke. Däribland en alltför utdragen scen med en hemlös man, som jag inte kunde se någon som helst poäng med. Fastän det huvudsakligen är menat som en komedi, så är det heller inte en särskilt rolig film. Jag skrattade inte en enda gång, och log bara ett fåtal gånger under filmen. Visst förstår jag att åtminstone en del scener ska föreställa vara roliga, men jag upplevde dem mer som löjliga och irriterande. Kanske är det så att jag helt enkelt inte kan förstå den här sortens humor; jag vet ärligt talat inte.

Jag kan visserligen inte förneka att filmen har ett visst djup och tanken är säkerligen god, men jag upplevde den tyvärr som ganska tråkig. Den första halvtimmen var närmast outhärdlig, och mer oengagerande film är svår att hitta. Dessbättre blir det lite bättre efter ett tag, och mot slutet finns några starka och riktigt lyckade scener. Men helheten är tyvärr inte lika bra som de enskilda beståndsdelarna - det har helt enkelt blivit för osammanhängande och intetsägande, och alltför många lösa trådar förblir ouppklarade. Bland annat hade jag väntat mig att få någon form av förklaring till Poppys extrema optimism och glada humör, som är mer extrem än det mesta på vår jord, men något sådant kom aldrig. Jag kände heller aldrig någon större sympati för någon av rollfigurerna, och brydde mig därför inte nämnvärt om vad som skulle hända. Att filmen är alldeles för lång gör heller inte saken bättre - den räcker närmare två timmar, fastän storyn knappt räcker till halva den längden. Filmen känns också lite poänglös, i och med att den blivit lite ouppklarad och att Poppys extrema gladsynthet i slutändan inte förändrat vare sig henne själv eller någon annan. Jag kan inte för mitt liv förstå hur Happy-Go-Lucky kunnat bli nominerad till en Oscar för bästa originalmanus, då jag på rak arm kan komma på ett dussintal filmer från 2008 med bättre manus än detta. Tanken är god och en del scener är riktigt minnesvärda. Filmen har också ett större djup än det först verkar, men tyvärr räcker det inte till en lyckad film. Det har helt enkelt blivit för tunt och osammanhängande, huvudrollen är lite för extrem för filmens bästa och dessutom minst en halvtimme för lång. Det är inte en dålig film, och vissa starka scener och imponerar skådespelarinsatser gör att den ändå kan ses som godkänd. Därför kan Happy-Go-Lucky vara värd att se, men längre än till en stark fyra räcker det tyvärr inte. Fastän många klassat filmen som den ultimata "feel good"-filmen, så kan jag inte påstå att jag blev särskilt glad eller upplyften, och ärligt talat föredrar jag vilken lättsam romantisk komedi som helst över denna.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 10 juni 2009
Senast uppdaterad: 11 juni 2009

Recensionen har lästs 3064 gånger av 1715 personer, sedan den 10 juni 2009

Betyg:
Film/serie * * * *        4
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - NOLLA - SJUA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

carolina - lördag den 13 juni 2009 kl. 11:04:
Håller bara med recensionen. Oerhört tunn story, vi väntade ca 1 timma för att få fram ngn handling i filmen men den kom aldrig. Huvudpersonen är fruktansvärt neurotisk överjobbig. Alldeles för flamsig för att kunna ta på allvar. En av dom sämre filmerna jag sett. Helt meningslös i mitt tycke. Rekommenderas absolut inte.

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern