Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Harry Potter och halvblodsprinsen
(Harry Potter and the Half-Blood Prince)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Harry Potter och halvblodsprinsen på CDON
   ANNONS
Drama / Fantasy / Äventyr / Romantik / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 33 minuter
Genre: Fantasyäventyr
Produktionsland/år: Storbritannien/USA, 2009
Produktionsbolag: Warner Bros. Pictures & Heyday Films
Producent: David Barron & David Heyman
Regi: David Yates
Manusförfattare: Steve Kloves, baserat på en roman av J.K. Rowling
Svensk distributör: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Harry Potter - Daniel Radcliffe Hermione Granger - Emma Watson
Ron Weasley - Rupert Grint Ginny Weasley - Bonnie Wright
Albus Dumbledore - Michael Gambon Horace Snigelhorn - Jim Broadbent
Severus Snape - Alan Rickman Draco Malfoy - Tom Felton
Luna Lovegood - Evanna Lynch Lavender Brown - Jessie Cave
Minerva McGonagall - Maggie Smith Rubeus Hagrid - Robbie Coltrane
Bellatrix Lestrange - Helena Bonham Carter Narcissa Malfoy - Helen McCrory
Neville Longbottom - Matthew Lewis Katie Bell - Georgina Leonidas
Argus Filch - David Bradley Romilda Vane - Anna Shaffer
George Weasley - Oliver Phelps Fred Weasley - James Phelps

I förgrunden: Jim Broadbent & Emma Watson
Foto: Jaap Buitendijk
© 2007 Warner Bros. Ent. Harry Potter Publishing Rights © J.K.R.

Den brittiska författarinnan J.K. Rowlings prisbelönade och kritikerrosade böcker om trollkarlen Harry Potter har ända sedan starten 1997 lockat många läsare, och därför är det knappast förvånande att även filmerna i serien blivit framgångsrika. Efter ett relativt långt uppehåll har nu tiden kommit för den sjätte filmen i serien, Harry Potter och halvblodsprinsen, baserad på boken med samma namn från 2005. Harry Potter och hans klasskamrater ska nu inleda sitt sjätte år på trollkarlskolan Hogwarts, och det sker under en mörk tid - myndigheterna har nu äntligen tvingats inse faktum att Lord Voldemort faktiskt är tillbaka. Väl på skolan har en gammal lärare kommit tillbaka för att ta över lektionerna i trollbrygdstillverkning; Horace Snigelhorn. Men rektorn Dumbledore har baktankar med att låta honom komma tillbaka; han kan nämligen ha värdefulla insikter om Voldemort, och hur det kan komma sig att han trots allt inte är död. På lektionerna får Harry Potter ta över en gammal lärobok som enligt förorden tillhört någon som kallat sig Halvblodsprinsen. Boken innehåller värdefulla kommentarer, och med hjälp av dessa blir Harry snart klassens bästa elev. Men vem är egentligen denna Halvblodsprinsen...? Under tiden uppstår även nya romanser på skolan, och stora förändringar sker.

Jag har inte läst någon av böckerna, och jag har inte för avsikt att börja nu. Men alla filmerna med Harry Potter har varit mer eller mindre bra, och Harry Potter och halvblodsprinsen är inget undantag. Det här är en mörkare film än de tidigare filmerna i serien, och den har överlag en ganska dyster stämning, med mer våld än vanligt. Vad man tycker om det är förstås en smaksak, men jag tyckte att det passade ganska väl. Det är en intressant story, och filmen blir periodvis riktigt spännande. Inledningsvis är det inte helt oproblematiskt att hänga med i handlingen, då vi inte får någon resumé av vad som hände senast, utan filmmakarna verkar förutsätta att alla har sett Harry Potter och Fenixorden bara dagar innan man ser denna. Det hade i alla fall inte undertecknad gjort, och det visade sig orsaka vissa problem. Men det blir bättre efter ett tag, och efter en stund hade jag helt kommit in i handlingen och engagerades av händelseförloppen. Det är mindre action än i de flesta filmer i serien, utan nu ligger tyngdpunkten istället på dramatik. Det är ett smart drag, och gör att storyn blir mer fängslande och intressant. Det har också blivit en lite djupare och mer mogen story, i takt med att rollfigurerna blir äldre, vilket även det är välkommet. Jag kan tycka att titeln är lite missvisande, då benämningen halvblodsprinsen bara förekommer vid några få tillfällen och ger en minst sagt kortfattad förklaring, men jag förmodar att det sannolikt gavs större utrymme i den litterära förlagan. Det är en ganska omfattande historia, men med undantag för ett fåtal scener lyckas manusförfattarna ändå att få allting att hålla ihop. Ganska mycket hinner hända, och det är inte alltid helt självklart vad den röda tråden är, men trots det stämmer det mesta förvånansvärt väl. Dock är det en väldigt lång film, och med sina 2 timmar 33 minuter blir den tyvärr i längsta laget. Bitvis känns den lite seg, och i en del partier händer mindre än man hade väntat sig. Trots att den bygger på en väldigt tjock bok, hade filmen därför vunnit på att kortas ner lite grand. Filmer med lågt tempo och långsam stil må ha sin charm, men det passar inte riktigt in i Harry Potter-serien.

De flesta rollfigurer har blivit relativt mångbottnade och genomarbetade, och en del karaktärer som tidigare förpassats till mindre biroller får nu större utrymme och ett större djup, vilket jag uppskattar. Istället har vissa personer som haft framträdande roller i tidigare filmer nästan helt försvunnit, vilket känns lite märkligt. Det mest påtagliga är Cho Chang, som varit viktig i tidigare filmer men nu helt lyser med sin frånvaro. Det känns både konstigt och tråkigt. Märkligt nog står hon dock fortfarande med på eftertexterna, så kanske har hon haft en roll i filmen som klippts bort innan premiären. Fastän han är så viktig för handlingen ser vi heller aldrig till Voldemort, förutom i tillbakablickar; något som dock inte känns alls lika konstigt. Hermione har också fått mindre utrymme än tidigare, och hon är nu tämligen endimensionell. Hon finns mest där bara för sakens skull, men får inte mycket konkret att göra i filmen och är inte på något sätt avgörande för historien. Det är tråkigt, i synnerhet då hon alltid tillhört en av mina favoritkaraktärer i filmserien. Filmen lider också av vissa kontinuitetsproblem mot tidigare filmer, och ibland började jag undra om jag hade missat någon film i serien utan att veta om det. Det gäller bl.a. en romans som nu spelar en väsentlig roll, men som vi inte ens har sett någon antydan till tidigare. Jag vet som sagt inte om dessa märkligheter även förekommer i böckerna, eller om det här beror på väsentliga detaljer i någon av böckerna som inte kommit med i filmerna. Oavsett anledningen så är det i alla fall lite irriterande. Visuellt och tekniskt är Harry Potter och halvblodsprinsen dock närmast fulländad, och både foto och scenografi är utmärkta. Även specialeffekterna är trovärdiga och kraftfulla, och det märks att det är en påkostad och genomarbetad film. Ingenting har lämnats till slumpen, och visuellt är det en storslagen upplevelse. Även skådespelarinsatserna är mycket bra, och det är glädjande att nästan alla rollfigurer spelas av samma skådespelare som tidigare. Daniel Radcliffe är mycket passande som Harry Potter, och har mognat i rollen mer på senare år. Emma Watson är också lysande, men jag kan tycka att Rupert Grint spelar aningen stelt och opersonligt som Ron; något som dock både beror på skådespelaren och rollfiguren i sig. Sammanfattningsvis är Harry Potter och halvblodsprinsen en riktigt bra film, men som hade vunnit på ett mer finslipat manus och en lite kortare speltid. Det är inte någon av de bästa filmerna i serien, men den är bättre än den förra filmen Harry Potter och Fenixorden, och betygsmässigt räcker det till en stark sjua. Filmen är inte tillräckligt märkvärdig för att jag ska bli intresserad av att läsa boken, men absolut tillräckligt för att den trots allt bör ses på bio av de allra flesta.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 15 juli 2009
Senast uppdaterad: 15 juli 2009

Recensionen har lästs 6268 gånger av 3660 personer, sedan den 15 juli 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - ETTA - ETTA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

Moa - lördag den 22 februari 2014 kl. 00:56:
Anledningen till att Cho Chang inte är med i filmen, betyder uppenbart att hon inte spelar en speciellt stor roll i boken. Under Harrys femte år hade de ett stort bråk om Cedric och Hermione, som Cho trodde stötte på Harry. I boken förstår Harry att han gillar Ginny när han känner en underbar doft från Kärleksdrycken som Horace visar under Trolldryckslektionen. Den underbara doften visar sig sedan vara Ginnys Parfym. Dessutm hörde jag också att de varit tvungna att dra ned på kostnaderna för Harry Potter ch Halvblodsprinsen. Jag har oclså för mig att de hade väldigt lite tid på sig att spela in varje film.
Jennifer - måndag den 2 augusti 2010 kl. 18:23:
Älskar denna filmen vill bara se mer av den och de efterkommande...<3<3
maria - fredag den 17 juli 2009 kl. 10:57:
vad heter han som spelar tom riddle (lord voldermort) som ungdom, när han frågar snigelhorn om en viss trolldom.

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern