Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Fjällbackamorden - Havet ger, havet tar
(Havet ger havet tar)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Fjällbackamorden på CDON
Drama / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 29 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Tyskland, 2013
Produktionsbolag: Tre Vänner AB, i samarbete med Sveriges Television, Film i Väst, Nordisk Film & ZDF
Producent: Pontus Sjöman, Caisa Westling & Helen Ahlsson
Regi: Marcus Olsson
Manusförfattare: Karin Gidfors & Michael Hjorth, baserat på karaktärer skapade av Camilla Läckberg
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Erika Falck - Claudia Galli Patrik Hedström - Richard Ulfsäter
Paula - Pamela Cortes Bruna Mellberg - Lennart Jähkel
Kristina - Eva Fritjofson Maja - Ellen Stenman Göransson
Anton - Simon Brodén Noel - Lukas Brodén
Annika - Ann Westin Clara - Åsa-Lena Hjelm
Birgitta - Harriet Andersson Sofia - Sannamari Patjas
Stigge - Eivin Dahlgren Magnus - Jimmy Lindström
Tord - Örjan Landström Bosse - Henrik Norlén
Pia - Carina M. Johansson Anette - Katarina Ewerlöf
Stigge som ung - Kristoffer Berglund Birgitta som ung - Mylaine Hedreul
Otto - Hans Wahlgren Otto som ung - Linus Wahlgren
Sköterska - Emelie Strömberg

Den svenska författaren Camilla Läckberg har framförallt blivit känd för sina flertalet deckarromaner om författaren Erika Falck, där samtliga utspelas i Camillas födelseort; det lilla samhället Fjällbacka i Bonuslän. Ett knappt dussintal böcker har hittills givits ut i serien som började med Isprinsessan 2003. Med start 2007 har även flera TV-serier baserade på böckerna sänts på SVT; på senare tid under titeln Fjällbackamorden. Nu är det dags för en ny omgång filmer i serien, där Tyskungen gick upp på bio i somras. Den andra filmen i serien heter Havet ger havet tar, och har nu släppts direkt på DVD.

Den framgångsrika författaren Erika Falck och hennes man, polisen Patrik, har fått ytterligare två barn och Erika ska egentligen vara mammaledig. Hon kommer i kontakt med Fjällbackas framgångsrika men excentriske fotograf Stigge, och pratar med honom om att ge ut en fotobok med hans storslagna foton genom åren. Förberedelserna hinner dock inte ens börja förrän Stigge hittas mördad, och då kan Erika inte låta bli att undersöka. Som vanligt ligger hon ett steg före polisens utredning, och upptäcker snart hemligheter hos Stigge och personer i hans närhet...

Tyskungen var en bra film, som trots sina brister var ovanligt lyckad för att vara en svensk kriminalare. Fjällbackamorden - Havet ger havet tar är ganska bra även den, men kommer inte riktigt upp i samma nivå. Det beror framförallt på en story som inte är lika intressant; trots allt är premissen kring andra världskriget svårslagen när det gäller att skapa intresse. Även denna har dock en hyfsad och genomarbetad story, och dessutom ett snarlikt upplägg som Tyskungen. Även här fortsätter filmteamet att väva ihop nutid med tillbakablickar, för att till sist få en mer fullständig inblick av vad som hänt både förr och nu. Det är ett smart upplägg som fungerar ovanligt bra även den här gången.

Alltför spännande blir det inte - trots den officiella kategoriseringen som thriller är det bara ett fåtal scener som ens med den bästa vilja kan ses som genuint spännande - men intresset hålls vid liv ändå och det är en engagerande och fascinerande film. Det är även relativt oförutsägbart, och blir aldrig lika övertydligt som många andra svenska kriminaldramer lider av.

De fasta rollfigurerna uppskattar jag, och Erika är en intressant och mångbottnad rollfigur som känns äkta och som man hela tiden bryr sig om. Hennes man, polisen Patrik, känns dock plattare och mer endimensionell. Han har aldrig fått något större djup genom någon av TV-serierna, och förblir ganska tunn även här. Han verkar vara en någorlunda duktig polis (trots att Erika alltid ligger steget före polisen) och verkar ta ett visst begränsat ansvar för hans och Erikas barn, men mycket mer än så får vi inte veta om honom.

Men ibland blir det istället lite för rörigt, och med ett stort persongalleri samt många tillbakablickar är det inte helt oproblematiskt att hålla isär vem som är vem. Att dessutom förstå vem i nutid som det ska föreställa vid de yngre upplagorna under 1960-talet är inte alltid självklart, och det är en minst sagt invecklad och snårig intrig. Även här hade det nog varit önskvärt att förlänga filmen en smula för att rollfigurerna ska få ett större djup. Som det är nu blir det somliga personer som förblir ganska platta och stereotypa, och som man heller inte får något tydligt grepp om.

Ett större problem är att det uppstår en del trovärdighetsproblem och logiska luckor, och framförallt är den här intrigen lite väl osannolik och svårköpt. Det är överdrivet och tillspetsat, till den grad att det bitvis börjar kännas som rena rama farsen; något jag misstänker inte var avsikten. Sen kan man förstås också med all rätt fråga sig hur många levande invånare som egentligen kan finnas kvar i Fjällbacka, då detta otursbenägna samhälle måste ha fler mord och mördare än någon annan ort i Sverige; och näst efter Midsomer mest troligt mest i världen... Det är också märkligt att de olika filmerna i serien inte verkar hålla ihop logiskt särskilt väl. Tydligen måste det ha gått flera år sedan Tyskungen, då Erika och Patrik nu helt plötsligt har tre barn; fastän de två yngsta verkar ha dykt upp från tomma intet.

Fotot är snyggt men enkelt, och fastän det är fler utomhusscener än vi är vana vid så märker man att filmen gjorts med förhållandevis liten budget. Skådespelarinsatserna är överlag bra, och jag uppskattar dubbningsveteranen Claudia Galli som är riktigt bra som Erika. Richard Ulfsäter är också bra som Patrik, men får utan tvekan mindre att arbeta med. Lennat Jähkel spelar över en del som polisen Mellberg, medan Pamela Cortes Bruna är bra som Paula. Även i övrigt är det relativt bra skådisar, men vissa av veteranerna spelar över en del.

Fjällbackamorden - Havet ger havet tar är återigen som ett förlängt TV-avsnitt, men ett ganska bra sådant för förblir intressant och engagerande med sin ovanliga stil. Det är tråkigt att den här filmen blivit mer tillspetsad än Tyskungen, och dessutom har fler stereotypa rollfigurer, men som underhållning för stunden duger det ändå gott. Jag är lite skeptisk inför att släppa sådana här filmer på DVD, då det är typiskt sådana filmer som man vill se på TV men som ingen lär vilja köpa, men det är i alla fall en helt okej och fullt sevärd film. Genom den (sannolikt oavsiktliga) humorn med de buskisliknande situationerna känns det inte riktigt lika välgjort som den första filmen i serien, men det är ändå lite bättre än de flesta Wallander- och Beck-filmer, och förtjänar en stark sexa i betyg.

Det är intressant att notera att den här filmen har väldigt kortfattade sluttexter. De räcker bara 30 sekunder, och avslutas med texten "För övriga medarbetare se svt.se". På TV kan jag acceptera sådana grepp, men på DVD borde det verkligen vara en självklarhet att designa om sluttexterna till att lista alla inblandade. Dessutom lyckas i alla fall inte undertecknad att hitta åt den utlovade listan för just den här filmen på SVTs webbsida. Jag betvivlar inte att det kommer i samband med att den här filmen visas på SVT längre fram, men i nuläget verkar det i alla fall inte finnas. Då känns det väldigt amatörmässigt att på DVD-utgåvan hänvisa till någon sådan icke-existerande sida.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 2,39:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Till skillnad från Tyskungen innehåller denna film ingen syntolkning för synskadade. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen har svensk text för hörselskadade samt vanlig textning på norska, danska, finska och engelska. Textningen för hörselskadade är enkel, och innehåller vissa beskrivningar av ljud men inget om vem som säger vad. Inte direkt optimalt för döva, men däremot behagligt för oss med fullgod hörsel som behöver ha på textning då det som vanligt med svenska filmer inte är oproblematiskt att uppfatta allt som sägs.

När man matar in DVD-skivan visas en språkvalsmeny, som följs av varningstexter och trailers för alla fem andra filmer i den här omgången av Fjällbackamorden - dessa går att hoppa förbi, men jag förstår inte varför någon skulle vilja se trailers för flera filmer framåt i tiden innan man sett denna. Därefter kommer vi till huvudmenyn, som är stilren och svenskspråkig men av mycket enkelt slag. Här finns bara möjlighet att slå av och på svensk text samt spela filmen - inte ens scenvalsmeny finns. Från den svenska menyn finns heller ingen möjlighet att välja textningar, utan svensk text för hörselskadade samt utan text är allt som erbjuds. Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket är tråkigt men inte särskilt förvånande för en sådan här film.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 19 november 2013
Senast uppdaterad: 20 november 2013

Recensionen har lästs 4723 gånger av 2935 personer, sedan den 19 november 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - FYRA - ÅTTA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern