Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Heroic
(Heroico)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Heroic premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 8 mars 2024.
Sök efter Heroic på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 29 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Mexiko, 2023
Produktionsbolag: Filmadora Nacional, New Fiction Films, Film i Väst & Common Ground Pictures
Producent: Michel Franco, Eréndira Núñez Larios & David Zonana
Regi: David Zonana
Manusförfattare: David Zonana
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Luis Nunez Rosales - Santiago Sandoval Mario - Esteban Caicedo
Eugenio Sierra - Fernando Cuautle Luis mamma - Monica del Carmen
Herrera - German Carrizales Arturo - Ricardo Tadeo
Raton - Carlos Gerardo Garcia Silva Uribe - Salvador Rico
Andrea - Isabel Yudice General Arriaga - Marco Vidal

I Mexiko finns ingen allmän sjukförsäkring, och med ett fattigt folk och ont om jobb är möjligheterna begränsade. Med en svårt sjuk mamma är den unge Luis därför i desperat behov av sjukförsäkring, och skriver därför in sig själv på Mexikos militärskola, där alla som går får betalt sjukförsäkring för både sig själv och sina anhöriga. Men det som på papperet är en fin skola med bra rykte och fina möjligheter visar sig inte vara så bra när man väl är där, för inne på skolan bygger allt på förnedring, våld och misshandel, och eleverna blir dagligen misshandlade och till och med torterade av sergeanterna som leder "utbildningen". Luis klarar sig bättre än de flesta, då hans pappa lärt honom skjuta så att han är en fena på skjutbanan, vilket gör att den sadistiske sergeant Sierra tar honom under sina vingar. Men även om man inte själv blir direkt utsatt finns det en gräns hur mycket misshandel och våld man kan bevittna på sina vänner...

Storyn och upplägget i Heroic har en del likheter med svenska Ondskan, och den jämförelsen blir inte till den här filmens fördel. Men Heroic är ändå en bra film, som engagerar med en intressant intrig och intressanta rollfigurer som i alla fall hinner få vissa nyanser. Man bryr sig om vad som händer, och tiden går ganska snabbt. Det är långt ifrån någon upplyftande film, utan här finns många magstarka scener som verkligen gör ont att se på.

På gott och ont lämnas inget åt fantasin, utan vi får se mycket våld i närbild; som blir ganska plågsamt att titta på. Men det fyller också sin funktion, och våldet finns inte enbart för sakens skull, och därför bryr man sig. Att kalla det för underhållande vore väl missvisande, men fascinerande och intressant är det i alla fall hela tiden; och här finns också ett visst djup. Det är också stämningsfullt och förhållandevis lågmält, där det aldrig blir övertydligt trots att våldet och förnedringen ibland är lite väl uppenbar och alltid finns närvarande.

Men det är ganska förutsägbart, och inga stora överraskningar väntar. Det börjar med våld, misshandel och förnedring, och sen blir det bara ännu värre... Vad regissören egentligen velat säga med filmen är lite oklart, för man behöver väl inte vara ett geni för att lista ut att ens psyke påverkas av att bevittna misshandel dagligen. Och borde det inte gå att anmäla sergeanterna på skolan, istället för att bara acceptera allt...? Nog för att Mexiko har sina problem, och det säkerligen förekommer korruption och annat, men nog borde det vara värt ett försök i alla fall... Vi får heller inte veta så mycket som jag hade önskat om Luis, utan att han har en sjuk mamma och en frånvarande pappa är ungefär så långt som personbeskrivningen sträcker sig; och lite mer hade jag velat veta.

Men det största problemet är upplösningen, då det knappt ens finns någon sådan utan filmen slutar väldigt abrupt med många obesvarade frågor - det känns som att det fanns mycket kvar att berätta och reda ut, när det plötsligt slutar abrupt; och en och en halv timme är nog för kort för att berätta den här historien. Uppenbarligen har manusförfattaren haft svårigheter att knyta ihop säcken, men det här är ett av de sämsta slut jag sett på länge.

Heroic är en bra och välgjord film, med ett snyggt foto, övertygande atmosfär och mycket bra skådespelare. Det är en engagerande och stark film, som under stora delar är direkt plågsam att titta på; men det blir också lite repetitivt då det egentligen inte händer så mycket mer än våld, misshandel och förnedring; och sen börjar det om från ruta ett igen... Det finns säkert en poäng med det, men tillsammans med den misslyckade och ouppklarade upplösningen får man en något antiklimaktisk känsla - det gör att det som hade kunnat bli en väldigt bra film bara stannar på ganska bra. Ändå fullt sevärt, men det finns för stora brister och luckor i manuset för att jag ska känna mig riktigt nöjd, varför jag nöjer mig med en svag sjua i betyg. Inte alls dåligt, men inte så bra som jag hade väntat mig och inledningsvis trodde.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 5 februari 2024

Recensionen har lästs 88 gånger av 78 personer, sedan den 5 februari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - FEMMA - TREA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern