Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

He's Such a Girl
(He's Such a Girl)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till CCV för recensionsexemplaret
Sök efter He's Such a Girl på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 18 minuter
Genre: Romantisk dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2009
Produktionsbolag: Kinesis Entertainment
Producent: Sean Carr, William Cosentino & Caryn Shuken
Regi: Sean Carr
Manusförfattare: Jimmy Gleacher
Svensk distributör: Cinematic Vision AB (CCV)
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Whitney - Bryan Fisher Taylor - Tiffany Dupont
Aldo - Will Stiles Tara - Erin Foster
Whitneys mamma - Jennifer Hetrick Whitneys pappa - Patrick Duffy
Taylors mamma - Rachelle Carson Taylors pappa - Ed Begley Jr.
Linda - Alexandra Paul Cheryl - Naja Hill
Läraren - Phil LaMarr Amy - Dorian Brown

Whitney Brown är en helt vanlig kille, förutom att han av många ses som lite väl feminin. Efter att hans pappa dött i en hjärtattack sticker hans mamma utomlands till hemlig ort, och plötsligt är Whitney nästan helt ensam. Hans enda drivkraft i livet blir istället flickvännen Taylor, som han är galen i och helst vill umgås varenda sekund med. Hon är inte riktigt lika säker på relationen, och dessutom har hon en hemlighet i bakfickan som kan förändra ett och annat. Under sommaren delar Whitney lägenhet med vännen Aldo, men han är själv förälskad i Taylor och vill inget hellre än att sabotera hennes och Whitneys förhållande.

Det är onekligen uppfriskande med en romantisk film där killen är mer känslosam än tjejen; något som borde vara vardagsmat men som överlag lyst med sin frånvaro i filmer. Att Whitney beter sig lite feminint har dock inte fått något stort utrymme i filmen, och överlag finns heller inte så mycket romantik. En romantisk dramakomedi som inte har mycket till romantik låter allt annat än lyckat, men filmen kompenserar för det genom många andra intressanta beståndsdelar. Det är en underhållande och charmig film, som genom sina fräscha grepp och överraskningar känns förhållandevis originell. Storyn är intressant och lyckas att engagera och skapa intresse med förhållandevis enkla medel. Det finns en del överraskningar, och He's Such a Girl har därför inte alls blivit lika förutsägbar som man kan tro vid en första anblick.

För att vara en dramakomedi har den dock inte alltför mycket humor - visst skrattar man lite grand då och då, men de stora skratten och klockrena poängerna uteblir helt. Jag upplever istället filmen som ett drama med vissa komiska inslag. Men då filmen fungerar så pass bra som drama, så gör det inte så mycket. Ett större problem är att manusförfattaren valt att spetsa till allting till bristningsgränsen. De flesta rollfigurer känns stereotypa och klichéartade, där Taylors föräldrar är det allra tydligaste exemplet. Storyn har också blivit lite väl tillspetsad och överdriven, och efter ett tag kan man känna att det har gått lite för långt. Bitvis kan det nästan upplevas lite rörigt, med många rollfigurer och många frågetecken. Det är beklagligt och drar ner helhetsintrycket en del på filmen.

Men jag kan samtidigt inte förneka att den har en viss charm och att det hela tiden är underhållande. Man vill se vad som kommer att hända, och bryr sig någorlunda om både Whitney och Taylor. Filmen har också ett visst djup och ett fint budskap, även fast det huvudsakligen rör sig om ganska lättsam underhållning.

Fotot är snyggt, och filmen erbjuder ett effektivt men föga originellt bildspråk. Överlag är det okända skådespelare, men de flesta gör bra ifrån sig trots att de inte lär vinna någon Oscar i första taget. Bryan Fisher och Tiffany Dupont är bra i huvudrollerna som Whitney och Taylor, och spelar naturligt och stabilt. Jag uppskattar också Erin Foster som Tara, medan Will Stiles bitvis kändes en smula konstlad som Aldo. De flesta av skådisarna sticker inte ut som något utöver det vanliga, men de flesta fyller åtminstone sin funktion och jag uppskattar tanken på att fokusera på mer okända skådisar som inte redan överutnyttjats i olika filmer.

He's Such a Girl är en trevlig och ganska annorlunda film, men efter ett tag blir det lite för mycket med de många stereotyperna och den allmänt väldigt tillspetsade storyn; något som inte heller har någon direkt koppling till storyn i sig. Det drar ner helhetsintrycket och gör att jag inte skulle orka se om den i första taget, men som underhållning för stunden fungerar filmen ändå riktigt väl. Betygsmässigt räcker det till en mycket stark sexa, men tycker man om den här sortens filmer är den absolut sevärd. Jag kan dock tycka att titeln är lite missvisande; inte minst då risken kan vara stor att man blandar ihop filmen med komedin She's the Man - och det är två filmer som storymässigt inte har minsta lilla likhet...

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,78:1, medan ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS. DVD:n har relativt bra bild- och ljudkvalitet. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text eller textning för hörselskadade. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel och språkvalsmeny, och därefter visas varningstexter. Direkt därpå visas en trailer för en annan film, innan vi kommer till huvudmenyn som är stillastående och stilren. Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket är tråkigt även om det knappast är förvånande för en så pass okänd independentfilm som denna.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 21 juli 2011
Senast uppdaterad: 22 juli 2011

Recensionen har lästs 2599 gånger av 1580 personer, sedan den 21 juli 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - TREA - TREA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern