Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Honeymooners
(The Honeymooners)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The Honeymooners på CDON
   ANNONS
Komedi / Spelfilm / Långfilm baserad på TV-serie / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 36 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: USA, 2005
Produktionsbolag: Deep River Productions & Paramount Pictures
Producent: Julie Durk, David T. Friendly, Eric Rhone & Marc Turtletaub
Regi: John Schultz
Manusförfattare: Danny Jacobson, David Sheffield, Barry W. Blaustein & Don Rhymer, baserad på en TV-serie av Herbert Finn & Marvin Marx
Svensk distributör: Paramount Home Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ralph - Cedric the Entertainer Ed - Mike Epps
Alice - Gabrielle Union Trixie - Regina Hall
William - Eric Stoltz Kirby - Jon Polito
Dodge - John Leguizamo Alices mamma - Carol Woods

En av de första amerikanska komediserierna hette The Honeymooners, och visades på amerikanska CBS mellan 1955 och 1956. Trots att serien blev framgångsrik, lades den ner efter bara 39 avsnitt. Men än idag repriseras serien regelbundet via syndikation i USA, och serien har ansetts som en av historiens mest framgångsrika komediserier. Det var också den serie som den tecknade klassikern Familjen Flinta i grunden baserades på. I Sverige har serien, såvitt jag vet, aldrig visats - det var dock före min tid, så jag kan inte svära på att min utredning är korrekt; men jag kan åtminstone inte hitta något som tyder på att den någonsin skulle ha visats här. Under 1990-talet gick dock en svensk komediserie på TV4 vid namn Rena rama Rolf, som huvudsakligen var baserad på just The Honeymooners. Det var för övrigt ett vanligt fenomen under 1990-talet, då det producerades ett antal svenska nyfilmatiseringar av amerikanska komediserier - däribland Älskade Lotten (baserad på I Love Lucy) och En fyra för tre (baserad på Three's Company).

För att återgå till ämnet, så gjordes 2005 denna amerikanska nyfilmatisering av originalserien The Honeymooners, inspelad växelvis i USA och Irland. Vi får här lära känna busschauffören Ralph Kramden, som i hela sitt liv haft mängder av företagsidéer för att snabbt bli rik. Ingen av dessa har fungerat. Han är gift sedan flera år med Alice, som älskar honom och därför försöker att stå ut med hans absurda idéer, trots många gräl sinsemellan. Ralphs bästa vän heter Ed Norton, och jobbar som kloakarbetare. Han vågar inte direkt ha egna åsikter, utan går därför med på att hjälpa Ralph med i stort sett allting - trots Eds fru Trixies negativa tankar. Alice och Trixie har länge velat flytta ifrån deras små lägenheter, och vill därför köpa ett stort parhus från en bekant, som ska sälja sitt hus. Men det kräver förstås pengar... Ralphs senaste idé innefattar att lägga bud på ett gammalt tåg på en auktion, för att därigenom kunna börja med rundturer med tåg runt New York. Men allt går inte som han tänkt sig, och snart har alla pengar som Alice sparat till huset gått förlorade. Då gäller det att snabbt hitta på nya idéer för att få in mer pengar. Men hur länge ska egentligen Alice och Trixie blint gå med på alla deras makars absurda idéer...?

I likhet med alla filmer som bygger på TV-serier har den här filmen ett grundläggande problem - för att till fullo kunna förstå och uppskatta filmerna, krävs det att man har sett TV-serien som filmen bygger på. Då inte många i Sverige har det, och så inte heller undertecknad, går därför en av grundidéerna förlorade. Därför kan jag bara bedöma filmen fristående, utan att ta någon hänsyn till förlagan. Men om man ser till betygen på Internet Movie Database, så är det kanske ingen nackdel, trots allt... Fördelen med att inte ha sett TV-serien, är ju att man inte har något att jämföra med och därmed kanske bli besviken på. Filmen som sådan är ganska ojämn. Grundstoryn är intressant, och periodvis är den riktigt rolig, med en del klockrena poänger. Men ibland blir det långt mellan skämten, och periodvis känns den ganska seg och oengagerande. Manuset lider också av en del brister. Framförallt så hamnar Ralph och Ed i centrum nästan hela tiden, och Alice och Trixie hamnar i skymundan. Det känns inte rätt, och det hade behövts att få se lite mer av dessa två - särskilt Alice, som trots allt är en intressant karaktär. Dessutom saknar jag en närmare karaktärsbeskrivning, för att förklara vad Alice egentligen ser i Ralph - han framstår nämligen inte som särskilt sympatisk, varför man ibland undrar varför hon egentligen står ut med hans idéer och stannar kvar hos honom. Karaktären Trixie känns också lite endimensionell, och vi får egentligen aldrig lära känna henne särskilt ingående. Visserligen var det, såvitt jag förstår, samma problem med den ursprungliga TV-serien, men det är ju inget skäl till att inte göra något åt det i filmen. Skådespelarprestationerna är varierande. Gabrielle Union och Regina Hall är mycket bra som Alice resp. Trixie. Mike Epps är fullt godkänd som Ed, men spelar över ibland. Cedric the Entertainer (Ralph) är mycket ojämn - ibland gör han en mycket bra insats, men i en del scener spelar han över kraftigt. I slutändan är det dock en fullt sevärd film, även om den ibland blir alldeles för seg och det blir för långt mellan skratten. Den lär inte hålla att ses om, åtminstone inte i första taget, och därför kan jag heller inte rekommendera att köpa filmen på DVD. Men den är absolut värd att hyra, och se en gång. Så pass förtjänar den, även fast filmen haft potential att bli mycket bättre utifrån den ganska intressanta grundstoryn.

DVD-utgåvan är gemensam för ett antal europeiska länder, och kommer från Paramount. Bilden är i anamorfisk Widescreen i formatet 2,35:1, och håller relativt god kvalitet. På filmens omslag anges dock under extramaterial "Helskärmsformat", vilket är helt ologiskt. Detta i kombination med de tekniska specifikationerna, som korrekt anger Widescreen i 2,35:1, gör att de flesta säkerligen tolkar detta som att man kan välja mellan att se filmen i 4:3 fullskärm och Widescreen på DVD:n. Så är dock inte fallet, utan det mycket breda Widescreen-formatet är allt som erbjuds. Jag är inte säker på varför denna felaktiga text hamnat på omslaget, men jag skulle gissa på att det troligen rör sig om en direktöversättning av filmens amerikanska region 1-omslag - i Nordamerika är det nämligen relativt vanligt förekommande med både fullskärms- och Widescreen-versioner av filmer på samma DVD-utgåva; något som knappt förekommer alls i Europa. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och finns på engelska (originalversion), tyska och turkiska. Textning finns på nio olika språk, däribland de skandinaviska språken samt engelska. Det finns både vanlig engelsk text samt engelska för hörselskadade, vilket är ett plus. Dock finns ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst, och på 4:3-TV ligger hela texten i det svarta fältet. Det är en trevlig omväxling, då vissa distributörer på senare tid verkar försöka tävla i att göra så små och svårlästa textremsor som möjligt... När man stoppar i skivan möts man av en ganska utdragen Paramount-vinjett på 25 sekunder, som tyvärr inte går att vare sig hoppa eller spola förbi. Därefter möts vi av språkvalsmeny, följt av varningstexter på valt språk. Därefter kommer vi till huvudmenyn, som är på engelska oavsett valt språk, samt stillastående men ganska stilren.

Som extramaterial erbjuds först och främst ett kommentatorspår med filmens regissör John Schultz samt huvudrollsinnehavarna och exekutiva producenterna Cedric the Entertainer och Mike Epps. Det är hyfsat intressant, och vi får veta en del värdefullt. Dock tar de två skådespelarna överhanden lite väl ofta, och alltför ofta får regissören inte en syl i vädret... Det finns även en bakom kulisserna-featurette på 15 minuter, som huvudsakligen består av intervjuer med regissör, producenter samt skådespelarna. Det är relativt intressant, men ibland blir det för mycket prat och beskrivningar av karaktärerna; vilket trots allt inte ger särskilt mycket, då man redan sett filmen och därmed redan vet det. Det finns även 8 bortklippta och förlängda scener (inte 6 stycken, som omslaget felaktigt anger). En del av dessa är relativt intressanta och roliga, medan vissa känns helt poänglösa. Ingen tillför dock alltför mycket till själva filmen eller för handlingen framåt, varför det är fullt förståeligt att de klippts bort. Det finns även kommentatorspår till dessa scener med regissören John Schultz, vilket är ganska intressant för att få veta varför de klippts bort, även om han blir lite väl tystlåten ibland. Vidare finns två s.k. "interstitials", vilket innebär nyproducerade filmsnuttar, gjord som en form av trailers för filmen, men med nya scener som inte har någon direkt koppling till filmen. Hyfsat intressant, men rör sig dock bara om en minut totalt. Slutligen finns filmens ursprungliga amerikanska biotrailer. Jag har aldrig lyckats förstå poängen med att se trailers för samma film som man just sett, och det här är inget undantag... Merparten av extramaterialet är textat på svenska samt alla andra språk som filmen är textad på. Undantaget är interstitials och biotrailer, som helt saknar text, samt kommentatorspåret till filmen, som bara är textat på engelska och tyska (inga andra språk). Engelsk text är dock betydligt bättre än ingen text alls, och jag har full förståelse för att ett land där originalserien aldrig ens visats knappast är alltför högprioriterat för Paramounts del. Därför tycker jag att man får vara rätt nöjd, trots allt. Observera att kommentatorspåren till de bortklippta scenerna trots allt har svensk text (plus alla andra språk), trots att filmens kommentatorspår inte har det.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 januari 2007
Senast uppdaterad: 8 januari 2007

Recensionen har lästs 3702 gånger av 2126 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * * * * *     7
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - NOLLA - SEXA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern