Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Horrible Bosses
(Horrible Bosses)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Warner Home Video för recensionsexemplaret
Sök efter Horrible Bosses på CDON
   ANNONS
Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 33 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: USA, 2011
Produktionsbolag: New Line Cinema & Rat Entertainment
Producent: Brett Ratner & Jay Stern
Regi: Seth Gordon
Manusförfattare: Michael Markowitz, John Francis Daley & Jonathan Goldstein
Svensk distributör: Warner Bros. Entertainment Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Nick - Jason Bateman Kurt - Jason Sudeikis
Dale - Charlie Day Julia - Jennifer Aniston
Dave Harken - Kevin Spacey Bobby Pellitt - Colin Farrell
Motherfucker Jones - Jamie Foxx Stacy - Lindsay Sloane
Rhonda Harken - Julie Bowen Margie - Celia Finkelstein
Jack Pellit - Donald Sutherland Wetwork Man - Ioan Gruffudd
Jamie - Meghan Markle Inspektör Hagan - Wendell Pierce

De tre killarna Nick, Kurt och Dale lever trivsamma liv med relativt välbetalda fasta jobb. Det finns bara ett litet problem; alla tre har vidriga chefer som är allt annat än trevliga att arbeta för. Den hunsade Nick jobbar ihjäl sig för en sadistisk översittare till chef som lurar honom att tro att en befordran är väldigt nära, bara han jobbar hårdare än någon skulle klara av. Kurts nya chef - son till företagets trevliga grundare - är en knarkare som håller på att köra företaget i botten och beordrar Kurt att avskeda alla överviktiga anställda (!). Dale är tandläkarassistent åt den vackra men smått psykotiska tandläkaren Julia, som sextrakasserar honom dagligen och inte drar sig en sekund för att komma till jobbet naken. När både Nick, Kurt och Dale druckit några öl för mycket på krogen kommer de att tänka på hur mycket lättare och bättre deras liv skulle vara om deras respektive chefer inte längre var i livet. Till sist bestämmer de sig för att ta steget från fantasi till handling, och beslutar sig för att mörda sina chefer. Men yrkesmördaren de anlitar vill inte själv göra skitjobbet, utan nöjer sig med att fungera som "konsult" och förklarar hur Nick, Kurt och Dale ska bära sig åt för att komma undan med mord. Och det är lättare sagt än gjort när ingen av de är alltför intelligenta människor...

Horrible Bosses har faktiskt en riktigt kul grundpremiss, som känns hyfsat originell och är lagom tillspetsat. Visserligen tycker jag inte att vi får en tillräckligt bra förklaring varför Dale, Nick och Kurt inte säger upp sig eller gör någonting annat mindre drastiskt än att faktiskt överväga överlagt mord, men samtidit kan man inte förneka att filmen i dagens ekonomiska klimat faktiskt har en allvarlig och intressant kärna. Tempot är ganska högt och intensivt, och det är en händelserik film trots att det inte är någon alltför omfattande story. Det är en osannolik och skruvad story, men som samtidigt inte är så tillspetsad så att den inte med lite vilje kan tas på allvar. Filmen håller sig alltså på rätt sida av gränsen, så att det är tillspetsat men inte för tillspetsat.

Problemet är bara det att det aldrig blir särskilt roligt, och trots att Horrible Bosses klassas som en komedi skrattade jag bara två gånger under hela filmen. Annars går det inte längre än till leenden, och de klockrena poängerna uteblir helt. Det är visserligen ofta både hysteriskt, högljutt och skruvat; men det betyder inte att det faktiskt är humoristiskt. Vid vissa tillfällen inser jag visserligen vad manusförfattarna trott sig ska vara roligt, men vid många scener förstår jag inte ens det.

Det andra stora problemet med Horrible Bosses är att de tre huvudrollerna är både endimensionella, stereotypa och osympatiska. Ingen av dem har särskilt mycket till personlighet, och känns ganska platta och onyanserade. Och vad värre är; alla är både mer eller mindre korkade och allmänt osympatiska. Det behöver inte alls vara något fel med osmarta huvudrollsinnehavare, om det bara görs med komisk finess. Men när det inte blir särskilt roligt och man inte alls bryr sig om vad som händer med Nick, Kurt och Dale så är något allvarligt fel. Att i synnerhet Dale dessutom är mer än lovligt korkad gör inte saken bättre, och efter ett tag blir han riktigt jobbig. Då är det faktiskt bättre ställt med de tre cheferna, som är bland det mest extrema som världen någonsin skådat men är ganska roliga rollfigurer som det märks att manusförfattarna funderat länge för att komma på. Det är tillspetsat och överdrivet, men de demonstrerar verkligen hur extremt opassande dessa tre personer är som arbetsgivare. Men någonting är allvarligt fel när jag under vissa tillfällen kom på mig själv med att sympatisera med Julia hellre än med Dale, och det säger en hel del om hur enerverande Dale är...

En komedi som inte är rolig och dessutom har osympatiska och bitvis rentav jobbiga huvudroller låter inte särskilt roligt, men Horrible Bosses har faktiskt en del minnesvärda och smarta scener. Grundidén är kul, och även om det ibland går alldeles för långt så förblir filmen överlag ändå hyfsat engagerande. Man vill se klart filmen för att se hur det ska gå, trots att man egentligen inte bryr sig nämnvärt om de tre huvudrollerna.

Fotot är fullt funktionellt, men sticker inte ut nämnvärt. Jason Bateman är alltid duktig, men känns svagare än vanligt i den här ganska platta rollen. Jason Sudeikis är helt okej som Kurt, men erbjuder inte heller han alltför stora nyanser. Charlie Day är väldigt ojämn, som bitvis är riktigt bra men minst lika ofta spelar över å det grövsta. Rollbesättningen av de tre cheferna fungerar mycket bättre. Jennifer Aniston gör en fantastisk och minnesvärd insats som tandläkaren Julia, och håller sig på precis rätt sida av gränsen till avsiktligt överspel. Colin Farrell är mycket bra som Bobby, men syns tyvärr bara i några få scener. Kevin Spacey är bra som den kanske värsta chefen av dem alla.

Horrible Bosses har utan tvekan en intelligent och kul grundidé, och man kan skönja ett visst allvar vad gäller budskap och problematik. Filmen förblir också engagerande och tiden går hyfsat snabbt, men tyvärr sjunker helhetsintrycket av de osympatiska rollfigurerna och det faktum att filmen faktiskt inte är särskilt rolig. Jag hade väntat mig mer än så här, men de guldkorn som trots allt finns i en i övrigt inte särskilt lyckad film gör att jag ändå väljer en svag femma i betyg. Den kan vara värd att se, men å andra sidan är det heller ingen direkt förlust om man hoppar över filmen helt och hållet.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,40:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade, men det finns tyvärr ingen vanlig engelsk text eller svensk text för hörselskadade. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra. När man matar in DVD-skivan möts man av engelskspråkiga varningstexter i 10 sekunder, som är uppenbart USA-inriktade (med varningar om FBI och liknande) och inte alls är tillämpbar i Europa. Den går inte att hoppa förbi. Därefter spelas en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny (eller egentligen landsval). Av någon outgrundlig anledning finns det ett par dussin länder att välja mellan på menyn - många fler än vad som verkligen erbjuds i textnings- eller dubbningsväg. Väljer man Sverige, kommer det därefter att visas reklam för HD-formatet BluRay, följt av trailers för ett par andra filmer (som går att hoppa förbi). Därefter kommer man till huvudmenyn, som är stilren och stillastående. Märkligt nog tycks språkvalet i början bara påverka vad som ska visas innan menyn, och påverkar inte vilket språk som filmen kommer att visas på. Även om man väljer svenska som språk från början, så visas filmen alltså som standard utan text. För att välja textning, måste man gå in under "Languages" från huvudmenyn, och där välja ljudspår och textspår.

Efter filmens slut uppstår också Warners traditionella irritationsmoment, då det visas varningstexter på 40 olika språk, trots att majoriteten av dessa inte ens finns med på skivan och att den här DVD-utgåvan inte säljs i något land där man talar merparten av språken. Dessa visas en i taget med 10 sekunder per språk, vilket alltså innebär att det visas varningstexter i över sex minuter. Varför ska det vara så svårt att följa andra distributörers exempel, och bara visa varningstexter på det språk som man faktiskt valt textning på...? Den här gången går det dock att hoppa förbi varningstexterna genom att antingen spola på bild eller trycka på menyknappen, så då blir det i alla fall inte lika illa som vanligt. Det enda extramaterialet som finns är några bortklippta scener på totalt sju minuter, varav vissa i själva verket är utökade versioner av scener som finns med i filmen. Det är småtrevligt att se på och vissa scener är småroliga, men ingen av dem tillför speciellt mycket och det är förståeligt att de klippts bort.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 3 maj 2012
Senast uppdaterad: 4 maj 2012

Recensionen har lästs 3170 gånger av 1732 personer, sedan den 3 maj 2012

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - NIA - NOLLA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern