Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

I Don't Know How She Does It
(I Don't Know How She Does It)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter I Don't Know How She Does It på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 25 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2011
Produktionsbolag: The Weinstein Company
Producent: Donna Gigliotti & Aline Brosh McKenna
Regi: Douglas McGrath
Manusförfattare: Aline Brosh McKenna, baserat på en roman av Allison Pearson
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kate - Sarah Jessica Parker Richard - Greg Kinnear
Jack Abelhammer - Pierce Brosnan Momo - Olivia Munn
Emily - Emma Rayne Lyle Ben - Julius Goldberg / Theodore Goldberg
Allison - Christina Hendricks Paula - Jessica Szohr
Clark Cooper (Allisons chef) - Kelsey Grammer Chris Bunce - Seth Meyers
Wendy - Busy Philipps Janine LoPietro - Sarah Shahi
Marla Reddy (svärmor) - Jane Curtin Lew Reddy (svärfar) - Mark Blum
Roger Harcourt - James Murtaugh Beth - Marceline Hugot

Den brittiska romanförfattarinnan och journalisten Allison Pearson (född Lobbett) har i England länge varit en välkänd och framgångsrik krönikör med krönikor i bl.a. dagstidningarna Daily Mail och The Daily Telegraph. För gemene man blev hon känd på allvar när hon 2002 gav ut den delvis självbiografiska romanen I Don't Know How She Does It, som blivit en succé och bästsäljande i ett flertal länder. I Sverige fick boken den nya titeln 28 timmar på ett dygn - En karriärmammas dagbok när den första gången släpptes 2011. Nu har Allisons debutroman även blivit till film, i regi av Douglas McGrath och med manus av Aline Brosh McKenna, som tidigare bl.a. skrivit manus till filmer som Djävulen bär Prada, 27 Dresses och Fame. Nu har filmen, som går under romanens originaltitel, släppts på DVD.

Kate Reddy är en framgångsrik fondmäklare och finansanalytiker, som har ett välbetalt och bra jobb. Hon är gift med arkitekten Richard, som jobbar nästan lika mycket som hon gör. De har två barn, men hinner inte umgås lika mycket med dem som de hade önskat, utan barnen får till stor del vara med en barnflicka. Kate lyckas ändå att jonglera tillvaron och livspusslet hyfsat, tills dess att hon blir erbjuden en lukrativ ny kund på jobbet. Det innebär att hon måste vara bortrest stora delar av veckorna, och plötsligt hinner hon knappt vara hemma alls...

Jag har tyvärr inte läst Allison Pearsons bäatsäljande roman, och har därför ingenting att jämföra med. Men filmatiseringen tar utan tvekan upp ett intressant ämne, som är väl värt att uppmärksammas trots att jag önskar att det faktiskt inte hade behövts. Visst kan man få känslan av att filmen känns äverdrivet ålderdomlig eller amerikaniserad, och att problematiken inte är relevant i dagens Sverige, men tyvärr tror jag inte att det är så enkelt. Även om vissa amerikanska företeelser tas upp, så bör filmens grundtema tyvärr vara lika aktuellt över hela världen.

I Don't Know How She Does It är en bra och underhållande film, som lyckas att balansera en mer lättsam rolig stil med ett mer seriöst drama. Det är hyfsat tänkvärt, och filmen har ett påtagligt djup med dess viktiga budskap och grundtema. Det är också hyfsat roligt, då man får skratta en del och det förekommer en del lustiga repliker och situationer. Fast någon stor skrattfest är det inte - det är ont om klockrena poänger och de stora gapskratten lyser helt med sin frånvaro. Här handlar det snarare om en lite mer lågmäld och subtil humor, som ofta är småroligt men sällan går längre än så. Inte nödvändigtvis något fel med det, men däremot värt att påpeka. Förväntar man sig en jätterolig och storslagen komedi, lär man därför bli besviken. Men det finns en påtaglig charm, och filmen är underhållande samtidigt som den faktiskt har något viktigt att berätta som nog tyvärr är lika välbehövligt idag som när boken kom ut 2003.

Det största problemet med I Don't Know How She Does It är att manusförfattaren och regissören inte riktigt verkar ha kunnat bestämma sig för vilken slags film de egentligen har gjort. Är det en rolig komedi i första hand, en romantisk dramakomedi eller rentav ett seriöst och djupt drama? Det växlar mellan olika scener, och filmteamet verkar inte riktigt veta vilket ben de ska stå på. Självklart finns det många filmer som lyckas att blanda genrer på ett övertygande sätt, men det fungerar inte riktigt fullt ut här. Många av de mer allvarliga dramascenerna känns lite för tillspetsade och överdrivna för att kunna tas 100% på allvar, och de mer humoristiska scenerna är sällan tillräckligt roliga för att filmen fullt ut ska fungera som komedi heller. Därför faller filmen ibland mellan två stolar, och fungerar inte fullt ut som någon genre. Det borde ha gått att göra samma story bättre, genom att inte spetsa till allting riktigt lika mycket samtidigt som humorn borde ha gått att få roligare.

Däremot uppskattar jag att filmen definitivt inte är överromantiserande, och överlag är det väldigt lika romantik i filmen. Förutom ett fåtal scener blir det heller sällan översentimentalt, och jag uppskattar den balansgången. Det är också riktigt charmigt och en mysig film att se på, samtidigt som filmen trots allt har ett viktigt budskap och ett intressant ämne att uppmärksamma. Dock är det överlag ganska förutsägbart, och det finns inga direkt oväntade vändningar. Jag är heller inte helt förtjust i de låtsasdokumentära inslagen, där Kates vänner och bekanta berättar om henne rakt in i kameran. Bitvis fungerar det bra, men lika ofta känns det mer konstlat och i vägen för själva handlingen; i synnerhet som vi faktiskt inte får något samband för dessa inslag och inte får veta om det ska föreställa någon slags dokumentärinspelning eller vad som egentligen är tanken... Jag tycker också att slutet känns en smula förenklat, men däremot uppskattar jag att filmen ändrat slutet gentemot romanen till något mer tidsenligt och tillfredsställande.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt men måttligt originellt bildspråk. Skådespelarinsatserna är överlag bra. Sarah Jessica Parker är som vanligt bra som Kate, men det är tyvärr nästan omöjligt att inte jämföra med hennes rollfigur i Sex and the City; i synnerhet som Sarah här spelar med liknande gester och minspel som Carrie Bradshaw. Jag blev mindre förtjust i Greg Kinnear som maken Richard, som visserligen gör en stabil rollprestation men som känns lite blek och opersonlig. Dessutom har han och Sarah Jessica Parker inte världens bästa personkemi, och därför känns äktenskapet lite kärlekslöst; något som säkerligen inte var meningen. Då är Pierce Brosnan bättre som Jack, och gör en förvånansvärt bra insats. Olivia Munn är utmärkt som Kates egensinniga assistent Momo. I övrigt är det bra skådisar, och jag uppskattar verkligen att få återse den alltid lika talangfulla Busy Phillips (troligtvis mest känd från Dawson's Creek och Cougar Town) i en tyvärr alltför minimal roll som Wendy.

I Don't Know How She Does It är en charmig och underhållande dramakomedi, som bitvis är rolig samtidigt som filmen tar upp ett intressant ämne. Jag önskar verkligen att en sådan här film inte hade behövts, och somliga lär säkert göra gällande att den inte längre är relevant i dagens läge, men jag vågar nog tyvärr hävda att den i allra högsta grad är det. Samtidigt kan det vara lite problematiskt att tycka synd om Kate som trots allt har det så pass bra ställt i jämförelse med många andra - en överklassfamilj med ett fint äktenskap där båda föräldrarna har välbetalda och bra jobb, och där de dessutom har råd med barnflicka och det "enda" problemet är att dygnets timmar inte räcker till. Det hade kanske fungerat bättre och känts mer relevant och trovärdigt om Kate hade varit en ensamstående förälder istället.

Men det är ändå en engagerande och underhållande film, som är hyfsat rolig samtidigt som den har något viktigt att berätta. Det är bara tråkigt att storyn och vissa rollfigurer spetsats till en smula plus att filmen inte är fullt så humoristisk som det antagligen varit meningen. Med med en intressant story, fint budskap, en intressant huvudroll och en del roliga situationer kommer man ganska långt, och därför känns en sjua som ett solklart betyg. Filmen är absolut väl värd att se för de allra flesta, men den saknar det där lilla extra som skulle kunna få den att kännas riktigt vass och tänkvärd.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,85:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på svenska, norska och finska, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel, följt av språkvalsmeny och varningstexter. Därefter spelas några trailers för andra filmer, som går att hoppa förbi. Man kommer därefter till huvudmenyn, som är enkel och stilren men som bara finns på engelska. Som extramaterial finns ett 6 minuter långt samtal med romanförfattarinnan Allison Pearson, där den ena delen av samtalet klippts bort så att det blivit som en lång monolog. Det är hyfsat intressant, och Allison har en del matnyttigt att berätta om romanen och storyn. Men då hon inte varit direkt inblandad i produktionen av filmen, så får vi tyvärr inte veta särskilt mycket om filmen i sig och jag hade velat veta mer om inspelningen eller bearbetningen av boken till filmmanus. Extramaterialet har tyvärr ingen textning alls, vilket känns lite svagt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 12 april 2012
Senast uppdaterad: 13 april 2012

Recensionen har lästs 2881 gånger av 1490 personer, sedan den 12 april 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - ÅTTA - TVÅA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern