Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

I hennes skor
(In her shoes)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till 20th Century Fox Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter I hennes skor på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 5 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2005
Produktionsbolag: 20th Century Fox & Scott Free Productions
Producent: Lisa Ellzey, Carol Fenelon & Ridley Scott
Regi: Curtis Hanson
Manusförfattare: Susannah Grant
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios & Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Maggie - Cameron Diaz Rose - Toni Collette
Todd - Anson Mount Sydelle - Candice Azzara
Simon - Mark Feuerstein Amy - Brooke Smith
Jim - Richard Burgi

Denna dramakomedi blev en succé på bio, där den hade svensk premiär i november 2005. Nu, fyra månader senare, är det dags för release på video och DVD. Cameron Diaz och Toni Collette spelar huvudrollerna som systrarna Maggie och Rose. Maggie är populär, har lätt att träffa personer och tycker om att roa sig och festa. Men hon har också stora lässvårigheter och har problem med att behålla jobb. Rose å andra sidan är ordentlig, skötsam och duktig, och är en framgångsrik advokat - men speciellt lycklig är hon ändå inte. Efter att Maggie än en gång druckit alldeles för mycket i samband med en skolåterförening, blir hon utkastad från sin styvmamma, där hon bor tills vidare. Med viss tvekan går Rose med på att låta Maggie flytta in hos henne, med varierande resultat. Men en dag ertappar Rose Maggie med att ligga med hennes pojkvän, och då får Maggie nog och vill inte se henne alls längre...

Det finns många allvarliga dramer, och minst lika många roliga komedier - men något som inte finns speciellt mycket av är riktigt lyckade blandningar. Men här kommer precis en sådan. Producenterna har nämligen på ett skickligt sätt lyckats att kombinera både dessa genres, vilket har resulterat i en film som är både vansinnigt rolig, småkul, intressant, sorglig och gripande. Det låter svårt att kombinera, men den här filmen är verkligen mycket lyckad. Filmen, med sina dryga två timmar, är kanske aningen i längsta laget; och det är möjligt att den hade tjänat på att kortas ner en aning, särskilt som enstaka scener känns aningen långa. Men filmen som helhet känns inte speciellt utdragen, och handlingen går framåt i lagom takt. Man har också lyckats att skickligt undvika alla klassiska klichéer, och det känns inte överdrivet. Tvärtom känns filmen mycket realistisk, och de flesta karaktärerna verkar trovärdiga. Det är också mycket lyckade skådespelare. Cameron Diaz är ju alltid bra, och även australiensiska skådespelerskan Toni Collette (kanske mest känd från huvudrollen i Muriels bröllop) spelar också mycket bra - de har också mycket passande personkemi, och är trovärdiga som systrar. Även i birollerna medverkar riktigt bra skådisar, och jag kunde inte se en enda misslyckad roll. Kort sagt är det här en mycket lyckad och välgjord film, väl värd att ses av alla. Och det är svårt att kritisera en film där man hinner med att både skratta och gråta innan filmen är slut...

DVD-utgåvan är i anamorfisk Widescreen i 2,35:1, och har ljudspår på engelska och ungerska; båda i Dolby Digital 5.1. Textning finns på svenska, norska, danska, finska, ungerska och engelska (vanlig text), vilket är positivt. Men någon textning för hörselskadade finns tyvärr inte. När man stoppar i skivan möts man först av Fox vanliga antipirat-propaganda, i form av en amerikansk spot (som går att hoppa förbi) och svenska varningstexter (som inte går att hoppa förbi) - oerhört irriterande. Därefter blir vi påtvingade en trailer för kommande filmen Välkommen till familjen (som kommer att recenseras här längre fram), utan textning bör tilläggas - trailern går dock att hoppa förbi. Först därefter möts vi av Fox vinjett, följt av huvudmenyn på engelska. Efter uppspelning av filmen blir vi påtvingad ytterligare varningstexter på svenska, norska, danska, finska, ungerska och engelska - hade det inte räckt med svenska...? Som extramaterial finns tre stycken featurettes om produktionen av filmen, som bl.a. består av intervjuer med skådespelare, regissör och manusförfattare. Rätt intressant med en del vettig information, men inget alltför märkvärdigt. Slutligen finns ett inslag med en blandning mellan trailers och bakom kulisserna-dokumentärer för kommande filmer från Fox. Tyvärr finns ingenting annat... För en så här pass ny film, så tycker man att det rimligen borde finnas bevarat exempelvis bortklippta scener eller bloopers från inspelningarna - så varför finns inget sådant? Jag hade också gärna sett ett kommentatorspår med regissör och manusförfattare; det hade varit intressant.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 6 mars 2006
Senast uppdaterad: 6 mars 2006

Recensionen har lästs 3265 gånger av 1844 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * * * * *   9
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * * och en halv    7,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - SEXA - TREA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern