Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Cobweb - I mästarens nät
(Geomijip)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Cobweb - I mästarens nät premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 23 februari 2024.
Sök efter Cobweb på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Satir / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 15 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Sydkorea, 2023
Produktionsbolag: Barunson Studio, Anthology Studios & Luz y Sonidos
Producent: Jae-Won Choi
Regi: Jee-woon Kim
Manusförfattare: Jee-woon Kim & Yeon-Shick Shin
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Regissör Kim - Kang-ho Song Shin Mi-do - Yeo-been Jeon
Lee Min-mi - Soo-jung Im Kang Ho-se - Jung-se Oh
Han Yu-rim - Krystal Jung Ordförande Baek - Young-nam Jang
Ledamot Park - Nam-yeol Jang Mrs. Oh - Jung-soo Park
Hunter - In-ki Jung Inspektör Gu - Joong-hee Kim

Det är tidigt 1970-tal i Sydkorea, och den tidigare framgångsrike regissören Kim har spelat in en halvdan thriller som precis blivit färdig. Men i en dröm får han en snilleblixt om hur han ska kunna förvandla den halvdana thrillern till ett storslaget mästerverk som alla kommer älska, genom att "bara" spela in ett dussintal scener på nytt. Problemet är bara det att Sydkorea på den tiden var en hårdfast diktatur, och några fria medier existerar inte. Myndighetens censurkontor underkänner snabbt regissör Kims nya manus, men när filmbolagschefen ska resa bort ser Kim ändå sin chans att i smyg samla alla skådespelarna på nytt och spela in ändringarna utan att myndigheterna märker något. Planerna spricker dock när censurkontoret skickar ut en kontrollant till filmstudion, men det problemet får lösas genom att supa ner kontrollanten och låsa in honom på ett kontor...

Det här är nog en av de mest besynnerliga filmer jag sett på åtskilliga år, och genom en film i filmen så fullkomligt kryllar det av så kallade meta-referenser. Det här är skruvat och överdrivet till tusen, men till min egen förvåning gillar jag det ändå - Cobweb - I mästarens nät är helt enkelt en riktigt bra film, som trots en oerhört tillspetsad premiss lyckas att engagera från början till slut. Framförallt är det oerhört roligt, och det var nog åratal sedan jag fick skratta så här mycket senast. För medan alltfler filmer nuförtiden mest satsar på smårolig humor, så är det här en väldigt lyckad humor som leder till stora skratt ganska ofta; bitvis höll jag nästan på att vika mig av skratt.

Samtidigt är det ingen renodlad komedi, utan i denna satiriska dramakomedi finns många bottnar och en allvarlig grundton. Det är en väldigt lyckad satir, som på ett skickligt sätt visar det farliga med diktaturer där det inte finns någon fri kultur; och även om det inte längre gäller Sydkorea (som när filmen utspelas) finns samma problem än idag runt om i bl.a. Europa. Är man insatt i den politiska situationen i Sydkorea under 1970-talet blir det förmodligen ännu bättre, men jag kan inte påstå att jag är speciellt insatt där. Oavsett vilket fungerar filmen som underhållning för stunden och som komedi även utan förkunskaper, men blir ännu bättre om man förstår alla metareferenser och kopplingar. Det är fängslande, charmigt och fartfyllt, med många rollfigurer men där det ändå sällan blir speciellt rörigt eller svårbegripligt.

Dock är I mästarens nät en oerhört tillspetsad och överdriven film, vilket man kan ha delade meningar om. Här händer oerhört mycket, och det är både dramatiskt, tillspetsat och skruvat; ofta till den grad att de värsta såpoperorna framstår som absolut ingenting i jämförelse. Det är givetvis fullt avsiktligt, och vid en satir måste man ju överdriva för att få fram poängen. Men ibland tycker jag ändå att det blir lite för mycket av det goda, och periodvis blir det så överdrivet och sjukt så att man blir helt färdig av att titta på röran. Det gäller inte minst mot slutet, när det känns som att regissören haft vissa svårigheter att knyta ihop den oerhört stora och tunga säcken. Det blir helt enkelt alldeles för mycket, som gör att trovärdigheten sjunker till botten, men när det ändå förblir roligt tycker jag inte det gör så mycket.

I mästarens nät är en mycket bra och välgjord film, med utmärkta skådespelare och ett snyggt foto - filmen i filmen återges i svartvit form, medan det som är "verklighet" är i färg; ett smart val för att lätt kunna se vad som sker inne i filmen och vad som är i verkligheten. På så sätt undviks mycket av det röriga, utan att filmen behöver bli övertydlig. Det är engagerande och oerhört fartfyllt, och trots en speltid på 2 timmar 15 minuter blir det aldrig segt. Det är en lyckad satir med ett visst djup och bra budskap, men framförallt är det en oerhört rolig film där man får gapskratta ganska ofta åt de absurda situationerna. Det är skruvat till tusen, men även om det ibland går lite för långt fungerar det ändå. Det här är definitivt ingen film som passar alla, men för mig är den riktigt lyckad varför jag väljer en svag åtta i betyg - lite för mycket av allt, men det funkar ganska bra ändå. Men något säger mig att det förmodligen inte gick till riktigt så här dramatiskt på Ingmar Bergmans filminspelningar...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 4 februari 2024

Recensionen har lästs 340 gånger av 317 personer, sedan den 4 februari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - NIA - NOLLA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern