Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

I min vildaste fantasi
(She's Out of My League)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter I min vildaste fantasi på CDON
   ANNONS
Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 40 minuter
Genre: Romantisk komedi
Produktionsland/år: USA, 2010
Produktionsbolag: Dreamworks SKG & Mosaic Media Group
Producent: Eric Gold, David Householter & Jimmy Miller
Regi: Jim Field Smith
Manusförfattare: Sean Anders & John Morris
Svensk distributör: Paramount Home Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kirk - Jay Baruchel Molly - Alice Eve
Stainer - T.J. Miller Patty - Krysten Ritter
Jack - Mike Vogel Devon - Nate Torrence
Marnie - Lindsay Sloane Ron - Hayes MacArthur
Mrs. Kettner - Debra Jo Rupp Mr. Kettner - Adam LeFevre
Cam - Geoff Stults Katie - Kim Shaw
Dylan - Kyle Bornheimer Debbie - Jessica St. Clair
Wendy - Jasika Nicole Mr. Fuller - Andrew Daly

Den brittiska manusförfattaren och skådespelaren Jim Field Smith har framförallt blivit känd för att skriva manus till komikergrupper och sketchserier på TV, men har även varit skådespelare i mindre utsträckning i många år. Efter att ha regisserat ett flertal kortfilmer har han nu gått steget över till långfilmsformatet, och gör sin långfilmsdebut som regissör med den amerikanska romantiska komedin I min vildaste fantasi. Manuset har skrivits av radarparet Sean Anders och John Morris, som bl.a. skrivit den måttligt framgångsrika ungdomskomedin Sex Drive för några år sedan.

Här får vi lära känna Kirk, som är en alldaglig tönt i 25-årsåldern och lever ett måttligt upphetsande liv. Han jobbar på säkerhetskontrollen på Pittsburghs flygplats, men kan inte komma över sin f.d. flickvän Marnie som gjorde slut med honom ett par år tidigare. Det blir heller inte bättre av att Marnie och hennes nya pojkvän dessutom i praktiken har flyttat in hos Kirks föräldrar (!). En dag på flygplatsen stöter Kirk på den vackra karriärskvinnan Molly, och han hjälper henne när hon tappat sin mobiltelefon. Trots att Molly bör ses som ouppnåelig och är betydligt snyggare än Kirk, så blir hon attraherad av honom och bjuder hon ut honom. Kirks kompisar anser att det är en omöjlighet, men likväl händer det. Problemet är bara det att Kirks avsaknad av självförtroende gör att han inte själv kan förstå vad någon så perfekt skulle vilja med honom...

Är man kritisk finns det mycket att klaga på hos I min vildaste fantasi. Det är inte det minsta originellt, utan vi har sett allting förut. Storyn och upplägget har bl.a. en hel del likheter med Can't Buy Me Love, för att bara nämna ett av fåtal klassiska exempel. Det enda som skiljer filmen från klassiska tonårsfilmer är det faktum att rollfigurerna är lite äldre än vanligt - här handlar det om personer som uppskattningsvis är i 25-årsåldern hellre än tonåringar, vilket medför att de kanske är aningen mognare än personer i många high school-komedier. Det kryllar av klichéer och en del stereotypa karaktärer, så på papperet kändes I min vildaste fantasi verkligen inte särskilt upphetsande.

Men trots alla brister lyckas filmen faktiskt att engagera och beröra, och är en riktigt trevlig film. Det viktigaste med en komedi är förstås humor, och på den punkten lyckas filmmakarna fullt ut. Det blir ofta riktigt roligt, och jag skrattade vid många tillfällen. Det är kanske ingen enorm skrattfest, och det är hyfsat långt mellan de riktigt klockrena poängerna. Det är överlag en bit kvar till bröderna Farrellys "tokroliga" nivå, och här väntar väldigt få gapskratt. Men det duger alldeles utmärkt för mig, och jag hade roligt hela tiden. Det finns också rikligt med charm, där allting har gjorts med hjärta och värme.

En trevlig variation är att rollfigurerna här faktiskt känns äkta, och därför tror man på relationen och händelseförloppen. Här finns väldigt få överdrivna typexempel på rollfigurer, utan de allra flesta känns trovärdiga. I synnerhet Kirk och Molly har också blivit mångbottnade och nyanserade rollfigurer, varför man känner för båda två. Inledningsvis tyckte jag att Kirk framstod som lite väl "tapig" och töntig, men det blir bättre allt eftersom filmen fortlöper och man får se lika mycket av hans charm som hans tafatta beteende. Bland de övriga karaktärerna har de flesta åtminstone fått en del nyanser och känns därför äkta, och de enda som blivit lite väl endimensionella är Mollys ex Cam och Kirks ex Marnie. Jag hade också gärna velat se mer av Mollys bästis Patty, som är en intressant karaktär men som fått aningen begränsat utrymme.

Manuset hade dock gärna fått finslipas lite mer, för det finns vissa brister. Somliga bihandlingar påbörjas men glöms bort, vilket känns lite märkligt. En del biroller blir också i stort sett helt bortglömda, och i synnerhet Kirks kompisar känns lite väl stereotypa för min smak. Man kan också tycka att filmen ibland blir lite väl ytlig genom att fokusera främst på utseenden, även om manusförfattarna gjort sitt bästa för att få Molly att framstå som "perfekt" även i andra aspekter än utseendet. Ibland tycker jag också det blivit för mycket könshumor och pinsamma situationer, som känns mer pinsamma än roliga. Det gäller framförallt en rakningsscen som blev alldeles för mycket för undertecknad, och som därför inte alls känns rolig.

Det är i synnerhet dessa onödigt pinsamma scener som gjorde att jag inte blev överförtjust i filmen, trots att den utan tvekan är riktigt bra. Pinsamma situationer som man kan känna igen sig i är förstås bra, men ska det fungera så måste det pinsamma faktiskt vara roligt också och inte bara kännas genant. Vid några tillfällen känner man också att den humor som förekommer missar målet, och inte alls är lika roligt som manusförfattarna trott. Däremot är dialogen riktigt bra och genomarbetad, vilket gör att den till skillnad från många andra dylika filmer känns helt trovärdig.

Fotot är bra, och filmen erbjuder en del vackra vyer och ett effektivt bildspråk. Skådespelarinsatserna är överlag vutmärkta, och både Jay Baruchel och Alice Eve gör mycket bra ifrån sig i de båda huvudrollerna. Vid några tillfällen skiner Alices brittiska accent dock igenom, och man hör att hon inte är så amerikansk som det ska föreställa. Men det gör inte mycket, och det var bara vid några få scener jag tänkte på det. Även bland övriga roller är det mycket bra skådisar, och Lindsay Sloane (mest känd från den alltför kortlivade TV-serien Grosse Pointe) är som vanligt lysande i en otacksam roll som Kirks måttligt charmiga exflickvän Marnie. Dessutom blev jag imponerad över Krysten Ritter som Mollys väninna Patty. Bland Kirks killkompisar är det inte riktigt lika gott ställt, och även om alla gör stabila insatser så lyckas de inte riktigt att väcka karaktärerna till liv på samma sätt som jag hade önskat.

Medan de flesta romantiska komedier brukar göras med kvinnor som främsta målgrupp, så är I min vildaste fantasi annorlunda och känns lite mer "grabbig". Här är det Kirks synpunkt som det mesta kretsar kring, men filmen har ändå blivit universell och fungerar bra för båda könen. Storyn är absolut inte originell, men det är ändå en intressant och engagerande story där man verkligen känner för karaktärerna och det mesta känns trovärdigt. De brister som förekommer kan man lätt ha överseende med, då det viktiga i en komedi trots allt är att få skratta. Det får man här, och humorn är överlag förhållandevis mogen där "kiss och bajs"-humor hållits till ett minimum. Stilen och humorn påminner en del om Judd Apatows filmer, så om man tycker om dem lär man också uppskatta denna. Med humor, charm, värme och sympatiska rollfigurer kan man komma långt, och filmen är också värd att ses om flera gånger. De lite väl pinsamma situationer som förekommer och den lite väl ytliga storyn gör dock att jag i slutändan inte kan ge I min vildaste fantasi mer än en stark sjua i betyg. Jag kan ändå rekommendera filmen för de flesta, men var beredd på att det trots allt huvudsakligen är en ungdomskomedi och personer betydligt äldre än så lär inte uppskatta den lika mycket.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 2,35:1, vilket på ren svenska innebär begränsade svarta fält upp- och nedtill på en Widescreen-TV och stora svarta fält på en 4:3-TV. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och både bild och ljud håller hög kvalitet. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken samt holländska och engelska. Tyvärr finns ingen textning för hörselskadade alls, inte ens på engelska vilket Paramount annars brukar ha. Den svenska texten håller relativt hög kvalitet, och texten är lagom stor och lättläst. DVD-skivan inleds med distributörsjingel på 25 sekunder, som tyvärr inte går att hoppa förbi. Vidare visas en språkvalsmeny, som följs av varningstexter. Det visas därefter flera trailers för andra filmer, som går att hoppa förbi. Därefter kommer huvudmenyn, som är stilren men tyvärr bara finns på engelska.

Som extramaterial hittar vi först ett kommentatorspår till filmen med regissörem Jim Field Smith. Det är ganska intressant och en hel del matnyttiga fakta framkommer. Men det är nästan oundvikligt att ett kommentatorspår med endast regissören ofta framstår som lite väl egocentrisk. Därför hade det varit önskvärt om även de båda manusförfattarna kunnat göra Jim sällskap eller rentav någon av skådespelarna, för att få fler bottnar i samtalet. Dessutom fokuserar Jim lite väl mycket på produktionsmässiga aspekter, och för oss som inte jobbar inom filmbranschen är det kanske måttligt intressant att höra långa utläggningar om inspelningar utanför studio. Därefter hittar vi en slags "dejtingskola" där Devon och Ron ger "goda" råd om hur man tar kontakt med det motsatta könet. Det ska säkert föreställa vara roligt, men jag skrattade inte en enda gång. Vidare återfinns ett flertal bortklippta scener samt en utökad version av slutscenen, som samtliga är intressanta att se på men som inte tillför särskilt mycket till handlingen. Scenerna har även kommentatorspår med regissören, där han ger en förklaring till varför de klippts bort. Det ger inte så jättemycket, men gör i alla fall att man får en viss inblick i scenerna och det känns betydligt bättre än när bortklippta scener presenteras rakt upp och ned. Slutligen finns också ett flertal s.k. bloopers (misslyckade tagningar) från inspelningen av filmen, som är småroliga men inte mycket mer än så. Förutom kommentatorspåret har allt extramaterial svensk text, vilket är uppskattat. Kommentatorspåret har dock enbart engelsk text, men även det är ju betydligt bättre än ingen text alls.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 10 november 2010
Senast uppdaterad: 11 november 2010

Recensionen har lästs 3376 gånger av 1889 personer, sedan den 10 november 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - NOLLA - NOLLA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern