Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

I taket lyser stjärnorna
(I taket lyser stjärnorna)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sandrew Metronome Distribution för recensionsexemplaret
Sök efter I taket lyser stjärnorna på CDON
Drama / Komedi / Skolmiljö / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 26 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Sverige, 2009
Produktionsbolag: Filmlance International, i samarbete med Film i Väst, Sveriges Television & Canal+
Producent: Anders Landström
Regi: Lisa Siwe
Manusförfattare: Linn Gottfridsson, baserat på en roman av Johanna Thydell
Svensk distributör: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jenna - Josefine Mattsson Ullis - Mika Berndtsdotter Ahlén
Liv - Annika Hallin Ingrid - Anki Lidén
Sakke - Samuel Haus Susanna - Judith Rindeskog
Oscar - Charlie Gustafsson Carro - Nina Christensen
Per - Måns Nathanaelson Henke - Marcus Jansson

Den svenska författaren Johanna Thydell vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsroman 2003, för hennes debutbok I taket lyser stjärnorna. Boken blev mycket framgångsrik, och har sålt bra i både Sverige och utomlands. I år blev romanen slutligen till film, i regi av den långfilmsdebuterande Lisa Siwe. Här är det den 14-åriga högstadietjejen Jenna som står i centrum. Hennes liv borde vara lättsamt, men än det sannerligen inte. Hennes mamma Liv är nämligen svårt sjuk i cancer, och den Thailand-resa som hon lovat Jenna att de ska åka på ser allt mer avlägsen ut. Jenna vet inte ens vem hennes pappa är, och har aldrig känt honom. Så när mamman inte längre kan ta hand om sig själv, tvingas de flytta in till Jennas mormor. Det är något som Jenna inte direkt ser fram emot, då mormodern både är hård och sträng. Granne med mormodern bor högstadiets populäraste tjej Ullis, som Jenna och hennes bästa vän Susanna alltid tyckt illa om. Men i takt med att Jennas frustration växer, så kommer hon allt närmare Ullis, och de börjar tillsammans att utagera sig på mer eller mindre passande tonårssätt...

Låt mig först påpeka att jag inte läst Johanna Thydells roman, och därför kan jag inte uttala mig om hur väl filmen håller sig till boken. Men trots att jag generellt sällan tycker att svenska filmer är alltför mycket att hänga i granen, så blev jag riktigt imponerad av I taket lyser stjärnorna. Det här är inte världens mest originella story, och vi har sett ett flertal tidigare exempel på tonåringars och i synnerhet tonårstjejers tillvaro. Men trots det lyckas den här filmen att kännas unik och originell på ett skickligt sätt. Svenska filmer om tonåringar brukar nästan alltid kännas mer eller mindre tillrättalagda och konstlade, och det här är ett av de första exemplen som verkligen känns äkta och realistisk hela filmen igenom (de enda två tidigare fall jag kommer ihåg på rak arm är Fucking Åmål och Säg att du älskar mig). Det är skickligt, och regissören Lisa Siwe uppvisar stor talang vad gäller att skildra tonåringars liv på ett äkta och trovärdigt sätt. Därför är det lätt att känna igen sig i vad som händer, och nästan allt träffar helt rätt. Det är helt enkelt omöjligt att inte leva sig in i vad Jenna går igenom, och man kan känna hennes känslor och ökade frustration på ett mycket lyckat sätt. Dialogen har blivit mycket trovärdig och känns aldrig konstlad. Filmen lyckas också på ett skickligt sätt att blanda drama och komedi. I grund och botten är det visserligen ett ganska tungt drama, men det har kryddats med en hel del humor och en del riktigt roliga scener och ordväxlingar. Det är ett smart drag, och gör att filmen trots allt har blivit relativt lättsam och känns - trots det måttligt upplyftande ämnet - aldrig helt becksvart. Det har också blivit en mycket berörande och gripande film, men utan att det har blivit sentimentalt. Det är en svår balansgång, och få filmer har lyckats så bra på den punkten som denna. De flesta rollfigurer har också blivit ovanligt mångbottnade, och det är glädjande att se att både Jenna och i synnerhet Ullis har fått ett betydligt större djup än vad som brukar förekomma i tonårsfilmer. Annars brukar "populära tjejer" i filmer ofta behandlas på ett endimensionellt och stereotypt sätt, och det är imponerande att manusförfattaren inte valt den enkla utvägen här. Bland birollerna är det dock inte riktigt lika gott ställt, och jag hade vissa svårigheter att hålla isär vem som egentligen var vem. Det är inget enormt problem, men ändå märkbart. Susannas roll har också blivit orimligt liten, vilket är märkligt då hon trots allt har viss relevans för storyn.

Dessutom verkar manusförfattaren ibland ha vissa svårigheter att hålla tråden, då enstaka bihandlingar tas upp som därefter glöms bort. Mest påtagligt är det med Jennas förälskelse i den jämnåriga killen Sacke, som spelar en ganska stor roll inledningsvis, men som därefter helt glöms bort. Det kanske inte är så viktigt för sammanhanget och hade kanske inte lett till någonting, men det hade känts bättre om det funnits någon form av avslut i alla fall. Dessutom finns enstaka scener som känns lite tillrättalagda, men de förtar inte mycket från helhetsintrycket. Jag kan också tycka att Jennas mormor har blivit lite väl endimensionell, och framstår under en stor del av filmen som orimligt hård och omänsklig. Det blir bättre efter ett tag, men trots allt reagerar man över det under vissa partier. Filmen hade kanske vunnit på att förlängas lite, så att den kunnat gå ännu mer in på djupet. Trots allt är dryga 80 minuter exklusive sluttexter i kortaste laget för ett så omfattande ämne. Skådespelarinsatserna är utmärkta. Annika Hallin och Anki Lidén är som vanligt duktiga, och den sistnämnda gör ett tappert försök att väcka liv i den ganska platta rollfiguren. Men de två stora stjärnorna är de unga debutanterna Josefine Mattsson och Mika Berndtsdotter Ahlén, som båda två spelar mycket trovärdigt och starkt som Jenna och Ullis. De gör mycket imponerande rolltolkningar, vilket bidrar till en ökad realism och en otrolig närvarokänsla. Det ska bli mycket intressant att se vad dessa lovande skådisar kan åstadkomma i framtiden, då de redan nu är bättre än de flesta etablerade skådespelare. Det är också en välgjord film, med snyggt foto och effektivt bildspråk. Scenografi och sminkning håller också hög klass, och framförallt är det imponerande hur man lyckats att få Jennas mamma Liv att verkligen se cancersjuk och svag ut. Dock lider filmen av samma problem som många andra svenska filmer, i att skådespelarna ofta talar otydligt och att det inte är helt oproblematiskt att höra vad alla säger vid en del tillfällen. På bio hade jag ibland stora svårigheter att hänga med i dialogen, och på DVD tvingades jag slå på textning för hörselskadade för att verkligen kunna njuta av filmen. Det borde inte vara nödvändigt, men är tyvärr ett faktum med många svenska filmer. Kort sagt är I taket lyser stjärnorna en mycket bra film, och är en av de bästa svenska filmer jag sett på mycket länge. Filmen hade visserligen vunnit på ett lite mer finslipat manus, men är överlag mycket lyckad och är väl värd att se både en och två gånger för de allra flesta.

DVD-utgåvan av I taket lyser stjärnorna erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,85:1, och ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra, och i synnerhet bilden imponerar med fin svärta och hög detaljrikedom. Filmen har svensk text för hörselskadade samt vanlig text på norska, danska och finska. Tyvärr finns dock ingen vanlig svensk text, vilket hade varit önskvärt i och med att det ibland är svårt att uppfatta vad som sägs. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. När man valt språk visas varningstexter på valt språk. Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn, som är svenskspråkig och stilren. Tyvärr finns inget som helst extramaterial på DVD-utgåvan. Det är mycket tråkigt, och vid en sådan här omtalad och kritikerrosad ny svensk film borde det vara en självklarhet med åtminstone en del extramaterial.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 12 juli 2009
Senast uppdaterad: 13 juli 2009

Recensionen har lästs 5189 gånger av 3072 personer, sedan den 12 juli 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - ETTA - ETTA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern