Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Ingenious
(Lightbulb)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Scanbox Vision för recensionsexemplaret
Sök efter Ingenious på CDON
Drama / Komedi / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 25 minuter
Genre: Verklighetsbaserad dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2009
Produktionsbolag: Arriba
Producent: Mike Cram, Tim Flood & Brian Neufang
Regi: Jeff Balsmeyer
Manusförfattare: Mike Cram
Svensk distributör: PAN Vision AB & Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Matt - Dallas Roberts Sam - Jeremy Renner
Gina - Ayelet Zurer Cinda - Marguerite Moreau
Newkin - Richard Kind Bean - Eddie Jemison
Louisa - Amanda Anka Rita - Judith Scott
Brenda - Debby Rosenthal Mort - Michael Kagan
Kent - Rob Brownstein Randall - Vince Grant

Matt är uppfinnare, och hans bästa vän Sam är hans affärspartner och affärsansvarig för deras gemensamma företag. Matt har länge försökt komma på smarta men i slutändan inte särskilt praktiska uppfinningar, och det går inte särskilt bra. Matt och Sams senaste idé rör sig om klockor med bilder på hundar och klockor som slumpar fram lottonummer (!). Nu börjar deras pengar ta slut, och inte blir det heller bättre av att både Matt och Sam är spelberoende och föredrar att satsa sina sista slantar på blackjack eller hundkapplöpningar för att "garanterat" få ihop mer pengar. Matts fru Gina är flygvärdinna, och tvingas jobba mer och mer för att försörja familjen eller hennes makes måttligt framgångsrika företag. Nu börjar hon få nog, men samtidigt kommer Matt på en idé som faktiskt kan fungera...

Det här är inte någon alltför originell eller djupsint film, men storyn är intressant och det faktum att allting är (åtminstone i grund och botten) verklighetsbaserat gör det förstås än mer intressant. Det är enkelt men ändå fascinerande, och det är intressant att få en inblick i uppkomsten av en ny produkt och uppfinningar. Däremot önskar jag att det hade handlat om någon mer användbar och värdefull produkt, för utan att avslöja för mycket kan man lugnt påstå att den produkt vars uppkomst filmen i slutändan skildrar inte direkt revolutionerar tillvaron för någon. Men det är en trevlig och underhållande film, även om den inte erbjuder något alltför stort djup eller ens är alltför märkvärdig i tematik eller story. Det är hyfsat oförutsägbart, även om det samtidigt inte är några alltför stora överraskningar som väntar. Man har trevligt medan man ser filmen, och det är en fascinerande verklig historia som tas upp.

Personligen kan jag dock inte för mitt liv förstå hur filmen kunnat kategoriseras som en komedi, för alltför rolig är den nämligen inte. Visst är det småroligt vid några tillfällen, och ett par av Matt och Sams tidigare uppfinningar skrattar man exempelvis högt åt. Men det är sannerligen ingen stor skrattfest, utan de gånger jag skrattade kan räknas på ena handens fingrar. I övrigt väntar inte mer än leenden eller på sin höjd ett och annat småfniss. Jag är ärligt talat osäker på om det faktiskt finns humor som jag inte förstår mig på, eller om filmen är felkategoriserad. Ser man på det hela som sett ganska lättsamt drama med viss humor fungerar det betydligt bättre, och då är det faktiskt en underhållande film med en viss charm.

Men det tar ett tag innan man faktiskt kommer in i handlingen på allvar, för inledningen är minst sagt oengagerande. I början är hela syftet att skildra hur dåligt det går för Matt och Sam, och deras misslyckade idéer. Och det är förstås nödvändigt att visa för storyns skull, men det har skildrats på ett ganska oengagerande och segt sätt som bitvis rentav börjar kännas lite långtråkig. Och med tanke på att filmen klockar in på bara 1 timme 25 minuter, så kan det knappast bero på att filmen blivit för lång... Men efter en repetitiv och utdragen inledning börjar filmen efter 15 - 20 minuter att komma igång på allvar, och då blir det mer intressant. Den stora vändpunkten kommer när Matt och Sam faktiskt når botten och inser det, vilket må vara tråkigt för dem men märkligt nog betydligt trevligare att titta på. Efter det blir det en intressant och engagerande film, och därefter går tiden ganska snabbt då man har trevligt medan man ser den. Det är charmigt och underhållande, och det finns i alla fall några överraskningar och en delvis oförutsägbar story. Och vilken produkt som vännerna till sist slår igenom med är omöjligt att kunna förutspå.

Men även efter den misslyckade början lider filmen av ett par problem. Ett är att Matt och Sam inte blivit alltför sympatiska rollfigurer, och det är ärligt talat ganska svårt att kunna sympatisera med spelmissbrukare som satsar alla pengar på casinon och som insisterar på att komma på uppfinningar den ena mer värdelös och absurd än den andra; och heller inte direkt bryr sig om vem de sårar efter vägen. Matts fru Gina är istället den enda riktigt sympatiska rollfiguren, som framstår som en mångbottnad och vettig människa, men att hon inte gett upp hoppet om Matt för länge sen känns som ett smärre mirakel. Matt och Sam verkar heller inte ha några större ambitioner i livet än att bli rika och framgångsrika genom uppfinningar, vad det än må handla om - om det sen faktiskt finns någon marknad för deras produkter eller om produkterna på något sätt skulle kunna hjälpa någon är ovidkommande, och då blir det inte lika kul att se på det. De framstår helt enkelt som lite väl själviska, och vare sig det stämmer överens med verkligheten eller inte så är det inte alltför lyckat för en dramakomedi.

Dessutom lider Ingenious av vissa problem med tempot, då det bitvis känns väldigt abrupt och går snabbt framåt för att mellan varven ta mer god tid på sig. Ibland känns det nästan som att man missat någon nyckelscen. Ett exempel är att det går orealistiskt snabbt från det att Matt och Sam vägrar inse att de ens har problem tills att de nästa sekund inser allt och plötsligt går på stödmöten hos Anonyma missbrukare. Det må ha varit nödvändigt för utvecklingen av storyn, men att det går så snabbt känns inte helt trovärdigt. Slutet känns också en smula abrupt, och precis när det är som bäst tar filmen plötsligt slut. I och med den korta speltiden hade man vunnit på att förlänga filmen en smula för att hinna gå in mer på djupet och ta tid på sig att förklara allt.

Fotot är fullt funktionellt och bildspråket är effektivt, men utan att nå några nya höjder. Det rör sig trots allt om en independentfilm, och ibland kan det märkas, men nog har man sett betydligt värre exempel på den fronten. Skådespelarinsatserna är ganska bra, och Dallas Roberts och Jeremy Renner är båda helt okej i de båda huvudrollerna. De sticker inte ut som något alltför utöver det vanliga, men gör stabila och fina rollprestationer. Ännu bättre är Ayelet Zurer som Matts fru Gina, som gör en riktigt bra och naturlig rollprestation. Det är kul att återse Richard Kind (mest känd från Spin City), men han får inte direkt särskilt mycket att jobba med i den här ganska otacksamma rollen som Newkin.

Ingenious är en intressant och underhållande film, och det är kul att skildra uppkomsten av en ny produkt från idé till färdig produkt. Men jag önskar verkligen att produkten ifråga hade varit mer meningsfull och användbar, och jag kan inte för mitt liv förstå varför någon skulle vilja köpa just deras produkt - trots att folk tydligen gör det (nu är jag avsiktligt lite luddig, men det beror på att jag inte vill förstöra det roliga genom att berätta mer om produkten). Som film betraktat är den också lite ojämn, med ett högst ojämnt tempo och en humor som åtminstone för mig inte alls är speciellt rolig (om det nu verkligen finns någon humor; jag är inte alls säker på det). Därför blev jag lite besviken, men det är ändå en helt okej och fullt sevärd film. Den lämnar inget bestående intryck men duger gott som underhållning för stunden, och i slutändan blir mitt betyg därför en stark sexa. På intet sätt dåligt, men heller inte alls så bra som det hade kunnat bli med ett lite mer finslipat manus.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,78:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1 på engelska. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men utan att utmärka sig nämnvärt. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. Texten är i minsta laget och dessutom lite avlång (långsmal) men är ändå förhållandevis lättläst. Den svenska översättningen är relativt bra utan större översättningsfel. När man matar in DVD-skivan, möts man av varningstexter och en distributörsjingel, innan vi kommer till en språkvalsmeny. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är på engelska men är snygg och stilren. Det enda extramaterial som finns är tre trailers för andra filmer, individuellt valbara från en meny - men om det verkligen kan klassas som extramaterial låter jag vara osagt...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 18 februari 2013
Senast uppdaterad: 19 februari 2013

Recensionen har lästs 2506 gånger av 1339 personer, sedan den 18 februari 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - SJUA - FEMMA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern