Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

It's Not Me, I Swear!
(C'est pas moi, je le jure!)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter It's Not Me, I Swear! på CDON
Sök efter It's Not Me, I Swear! på Discshop.se
Drama / Komedi / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 45 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Kanada, 2008
Produktionsbolag: micro_scope, i samarbete med Telefilm Canada & Astral Media
Producent: Luc Déry & Kim McCraw
Regi: Philippe Falardeau
Manusförfattare: Philippe Falardeau, baserat på en roman av Bruno Hébert
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Léon - Antoine L'Écuyer Léa - Catherine Faucher
Philippe (Léons pappa) - Daniel Brière Jérôme - Gabriel Maillé
Mr. Marinier - Jules Philip Madeleine (Léons mamma) - Suzanne Clément
Madame Chavagnac - Evelyne Rompré Fru Brisebois - Micheline Bernard

Den kanadensiska författaren Bruno Hébert kommer från den franskspråkiga provinsen Québec, och har uteslutande skrivit på franska. Han har vunnit flera priser, och är främst känd för de båda delvis självbiografiska romanerna C'est pas moi, je le jure! och Alice court avec René. Dessa båda böcker har nu blivit till en gemensam film, i regi av den prisbelönade fransk-kanadensiska regissören Philippe Falardeau, vars alla filmer hittills blivit nominerade till olika priser. Resultatet har blivit filmen C'est pas moi, je le jure!, som i Sverige istället släppts under dess engelskspråkiga titel It's Not Me, I Swear!. Handlingen utspelas i en förort till Montreal i Kanada 1968, där familjen Doré bor.

I centrum står 10-åriga Léon, som med sin överaktiva fantasi och många problem ständigt hamnar i trubbel. Det senaste exemplet innefattar ett misslyckat självmordsförsök och vandalisering av grannarnas hus. Hans föräldrar är för upptagna med att bråka för att märka vad Léon håller på med, och den enda som ser något och bryr sig är den lite irriterande granntjejen Léa, som inte heller haft ett enkelt liv. Till sist får föräldrarna Philippe och Madeleine nog, och de separerar då mamma Madeleine bestämmer sig för att flytta till Grekland. Léon och hans bror Jérôme vill inte alls detta, men de lyckas inte att stoppa Madeleine. Med henne borta börjar Léon att umgås alltmer med granntjejen Léa, och tillsammans bestämmer de sig för att till varje pris få ihop tillräckligt med pengar så att Léon kan resa till Grekland och söka upp sin mamma...

It's Not Me, I Swear! är en originell film, som trots välbekanta beståndsdelar lyckas att skapa en nyskapande helhet med en del okonventionella lösningar. Léon är också en minst sagt annorlunda och skruvad rollfigur, men trots att han ofta inte beter sig alltför smart så är det omöjligt att inte känna för honom och sympatisera med honom. Det bidrar till att filmen trots allt blivit mycket engagerande, och det är dessutom en intressant grundstory där man verkligen vill veta vad som kommer att hända. Bland de övriga rollfigurerna sticker Léa främst ut som en mångbottnad och nyanserad rollfigur, och hon är en mycket intressant karaktär som jag gärna hade velat se ännu mer av. Brodern Jérome får tyvärr inte så mycket att arbeta med, och han får aldrig riktigt det djup som karaktären förtjänat. Pappa Philippe varierar en del mellan olika scener, och känns ibland ganska nyanserad för att vid andra tillfällen bli tämligen endimensionell.

It's Not Me, I Swear! är en ganska rolig film, där jag skrattade vid ett stort antal tillfällen. Samtidigt erbjuder filmen också ett djup och en värme som är sällsynt, och som aldrig blir glättig eller förenklad. Det är en vemodig och tragikomisk historia, som hela tiden hittar rätt balansgång mellan drama och komedi. Trots att filmen överlag är ganska långsam, så känns den aldrig seg och förblir intressant hela tiden. Man vill helt enkelt se vad som kommer att hända, och vägen dit är också mycket underhållande. Det är också berörande, även om jag inte tycker att det någonsin blir riktigt gripande. Med en sådan varm, djup och bitterljuv historia är det svårt att tycka illa om filmen, men tyvärr lider den trots allt av en del brister som påverkar helhetsintrycket.

Den första timmen är riktigt bra, och bitvis rentav mycket bra då man verkligen känner för rollfigurerna Men allt eftersom filmen lider, desto fler trovärdighetsproblem uppstår och mot slutet kvarstår ett flertal frågetecken som man inte fått någon egentlig förklaring till. Den sista dryga halvtimmen kommer tyvärr inte upp till samma höga klass som den inledande halvan, och jag börjar bitvis känna att det inte finns någon egentlig röd tråd. Pappa Philippe blir också mer endimensionell, och framstår periodvis som ganska orealistisk. Att konflikten mellan Philippe och Léon inte får någon egentlig upplösning stör mig också, samt avsaknaden av karaktärsutveckling beträffande Philippe. Storyn blir också lite överdrivet tillspetsad och överdramatiserad, vilket är tråkigt då filmen fram tills dess hållit en fin balansgång och känts trovärdig.

Dessutom saknar jag att storyn med Léa mot slutet blivit alltmer undangömd, och inte får ett tillfredsställande avslut. Hon får tyvärr inte lika mycket utrymme som under filmens första halva, och det är tråkigt då hennes öde är minst lika intressant som Léons. Visst förstår jag att tanken varit att fokusera på just Léon och hans familj, men när vi inledningsvis också får en lagom djup inblick i Léas liv så känns det tråkigt att regissören inte kunnat bibehålla samma tråd hela vägen. Men bristerna till trots blir det aldrig tråkigt, och filmen förblir intressant och fängslande. Den finstämda humorn och den övertygande barndomsskildringen förstärker också helhetsintrycket, och det är absolut en tonsäker och lagom lågmäld film.

It's Not Me, I Swear! erbjuder också ett snyggt foto, med en del vackra vyer inspelade i Kanada och ett starkt bildspråk. Skådespelarinsatserna är överlag riktigt bra, och Antoine L'Écuyer imponerar i huvudrollen som Léon. Som regel spelar han övertygande och trovärdigt, där det enda problemet gäller hans förmåga att gråta, som låter lite väl konstlat. Minst lika bra om än i en något enklare roll är Catherine Faucher som Léa, som är ett riktigt fynd och kan gå långt i framtiden. Även i övrigt är det bra skådisar, även om få sticker ut som något utöver det vanliga.

It's Not Me, I Swear! är en välgjord och intressant film, som är mycket udda och originell. Den är både rolig och tragisk, och erbjuder samtidigt ett övertygande djup och en svärta. Då det också är en så finstämd och träffsäker skildring så blir jag inte förvånad över de priser som den vunnit. Men tyvärr är filmen också ganska ojämn, och fastän den bitvis definitivt hade förtjänat en åtta i betyg så är det i slutändan någonting som saknas, varför jag inte med gott samvete kan ge den något annat än en sjua. Med små finjusteringar borde It's Not Me, I Swear! ha kunnat bli en oerhört bra film, men genom en inte alls lika imponerande sista halvtimme stannar det "bara" vid bra. Men det är ändå en fullt sevärd och intressant film, som trots bristerna kan rekommenderas till de flesta.

Av någon märklig anledning har It's Not Me, I Swear! enbart släppts som hyr-DVD i Sverige, och kommer inte att släppas som köpfilm. Förvisso är det kanske inte alltför många som kommer att vilja se om filmen upprepade gånger, men då merkostnaden för att släppa filmer även som köpfilm torde vara begränsad, så är det märkligt att SF inte valt att släppa filmen via båda metoderna. Bilden är i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,85:1, vilket innebär att nästan hela skärmen nyttjas på en Widescreen-TV. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och är på franska. Bild- och ljudkvaliteten är bra, även om filmen inte sticker ut som något alltför utöver det vanliga. Det finns textning på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen text för hörselskadade. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. Därefter visas varningstexter, innan vi får se några trailers för andra filmer. Därefter kommer vi till huvudmenyn, som är engelskspråkig samt stillastående och stilren. Tyvärr finns ingen tillstymmelse till extramaterial, vilket är beklagligt även om det knappast är förvånande för en så pass okänd film som denna.


Recensionen skriven: 15 april 2010

Recensionen har lästs 2206 gånger av 1253 personer, sedan den 15 april 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - ETTA - ÅTTA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern