Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Jason Bourne
(Jason Bourne)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Jason Bourne på CDON
   ANNONS
Science-fiction / Äventyr / Action / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 4 minuter
Genre: Actionthriller
Produktionsland/år: Estland/Island/Storbritannien/USA, 2016
Produktionsbolag: Universal Pictures, The Kennedy/Marshall Company, Double Negative & Sur-Film, i samarbete med Captivate Entertainment & Pearl Street Films
Producent: Matt Damon, Paul Greengrass, Gregory Goodman, Frank Marshall, Ben Smith & Jennifer Todd
Regi: Paul Greengrass
Manusförfattare: Paul Greengrass & Christopher Rouse, baserat på karaktärer skapade av Robert Ludlum
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jason Bourne - Matt Damon Heather Lee - Alicia Vikander
Nicky Parsons - Julia Stiles Robert Dewey - Tommy Lee Jones
Aaron Kalloor - Riz Ahmed Malcolm Smith - Bill Camp
Resursen - Vincent Cassel Craig Jeffers - Ato Essandoh
Edwin Russell - Scott Shepherd Christian Dassault - Vinzenz Kiefer
Baumen - Stephen Kunken Richard Webb (Jasons pappa) - Gregg Henry

Det har gått flera år sedan Jason Bourne gått under jorden, och ingen har sett honom på åratal. Nu minns han allt som hänt honom, och är inte direkt förtjust i vad CIA gjort mot honom. När Nicky lyckats att hacka CIAs databas och kopiera en rad hemlighetsstämplade akter kontaktar hon Jason - enligt akterna verkar det nämligen som att hans egen pappa varit inblandad i vad CIA gjorde, och till råga på allt tycks CIA ha planer på att återuppta det hemliga projekt som "manipulerade" Jason under ett nytt namn. Då CIAs direktör Dewey absolut inte vill att Jason ska blanda sig i deras nya topphemliga projekt eller sabotera för deras nya projekt för global övervakning av alla i världen ger han order om att döda Jason Bourne, och CIAs nya IT-chef Heather Lee får i uppdrag att hitta honom till varje pris...

The Bourne Identity var en riktigt bra film, och de två efterföljande uppföljarna höll ungefär samma klass. The Bourne Legacy var kanske inte riktigt lika bra men ändock ganska lyckad, och därför hade jag höga förväntningar inför den femte filmen i serien. Jason Bourne når tyvärr inte riktigt upp i samma klass som originalfilmen, men är ändå en riktigt bra film och snäppet bättre än fyran. Storyn är förstås inte lika originell längre, och till viss del fortsätter filmen i samma hjulspår som de första tre filmerna. Men manusförfattarna har ändå lyckats att åstadkomma en intressant story, som bibehåller samma stil och känsla som de tidigare filmerna, men utan att kännas som någon upprepning. Här finns tillräckligt mycket nytt så att man ändå har fullt utbyte av filmen.

Det är charmigt och intressant, och överlag har det blivit en engagerande film som håller intresset vid liv på ett elegant sätt. Här finns en gnutta humor, men överlag är det en allvarlig historia som också ställer intressanta frågor och tar upp ämnen som nuförtiden känns mer aktuella än någonsin. Vid många tillfällen är det riktigt spännande, och filmen har ett lagom högt tempo. Här finns en intensitet som jag uppskattar, och gör att det aldrig blir segt eller tråkigt utan det händer precis lagom mycket hela tiden. Det är en hyfsat invecklad historia, men samtidigt är det inga större svårigheter att hänga med bara man är uppmärksam. Det blir aldrig övertydligt, utan det mesta har blivit förhållandevis lågmält.

Men tyvärr har Jason Bourne blivit lite för lång för sitt eget bästa, och innehåller några onödiga scener. Det mest påtagliga är under filmens upplösning, då det plötsligt uppstår en biljakt som tycks pågå i en hel evighet. Biljakter är väldigt sällan av godo i filmer, men de kortare biljakter som förekommer tidigare under filmen håller sig ändå på en rimlig längd och är mer eller mindre nödvändiga för handlingen. Men mot slutet verkar hela fokuset plötsligt hamna på en enda gigantisk biljakt, som utan att ha räknat minuter säkerligen ändå pågick minst 10 minuter längre än nödvändigt. Det borde ha varit möjligt att berätta den storyn på ett betydligt mer effektivt sätt, för här börjar det mot slutet ärligt talat att upplevas utdraget och oengagerande.

Jag är heller inte helt förtjust i en del av de storymässiga aspekterna i det här manuset. Framförallt är det en rollfigur som skrivs ut ur filmen på ett lite för enkelt och ologiskt sätt, och som till råga på allt aldrig nämns igen under filmens gång eller har någon relevans för den fortsatta storyn. Det känns både ologiskt och osammanhängande, och jag undrar varför manusförfattarna resonerat som de gjort. Somliga rollfigurer får heller inte det djup och det utrymme som de hade förtjänat, och CIA-direktören Dewey tillhör det absolut mest svartvita och stereotypa som världen någonsin skådat. Då är det bättre ställt med nykomlingen Heather, som är en intressant och genomarbetad rollfigur. Hon kanske inte riktigt får de nyanser jag hade önskat, men bidrar i alla fall till att göra filmen mer oförutsägbar då man aldrig riktigt vet var hon står eller vilken sida hon är på.

Fotot är snyggt, och filmen har ett starkt bildspråk med mycket fokus på detaljer samtidigt som det förekommer en del vackra vyer. Skådespelarinsatserna är överlag också riktigt bra. Matt Damon gör en stabil och trovärdig insats i huvudrollen, och även om det kanske inte är världens mest djupsinta roll så övertygar han med både dialog, gester och minspel. Det är trevligt att återse honom, efter den inte lika starka skådespelarinsatsen från Jeremy Renner i den fjärde filmen. Alicia Vikander är mycket bra i den nya rollen som Heather Lee, och gör en trovärdig och naturlig rollprestation. Då man aldrig riktigt vet var man har henne, så måste man berömma henne för både den mångfacetterade rolltolkningen samtidigt som manuset är ovanligt välskrivet på den punkten. Julia Stiles är som vanligt utmärkt, och det är kul att återse henne som Nicky igen, även om hon tyvärr inte får lika mycket att arbeta med som jag hade önskat. Tommy Lee Jones gör vad som går av den tyvärr hopplöst endimensionella rollen som direktör Dewey, där enda syftet verkar vara att få spela en "typisk skurkroll".

Jason Bourne är överlag en riktigt bra film, som är både spännande, fängslande och intressant. Det är förstås inte lika originellt som det en gång var, och det finns onekligen en del likheter med storyn i de första tre filmerna, men det finns ändå tillräckligt många nya beståndsdelar så att det aldrig känns som en upprepning. En del detaljer i manuset fungerar tyvärr inte så bra som jag hade önskat, och under ett parti av filmen sjunker helhetsintrycket då allting börjar kretsa kring en evighetslång biljakt. Men det är ändå en film väl värd att se för de flesta, bara man tyckte om de första tre filmerna. Kopplingen till den fjärde filmen är mer begränsad, och därför är det främst de tre första filmerna man bör ha sett för att få utbyte av denna femte film. Efter moget övervägande väljer jag i alla fall en ganska stark sjua i betyg, och Jason Bourne är måhända inte lika bra som den första filmen men är i alla fall en värdig ersättare och överlag bättre än The Bourne Legacy.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 26 juli 2016
Senast uppdaterad: 26 juli 2016

Recensionen har lästs 2324 gånger av 1353 personer, sedan den 26 juli 2016

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - FEMMA - TVÅA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern