Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Långfilmer på VHS/DVD/TV

Joe - jättegorillan
(Mighty Joe Young)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Joe på CDON
   ANNONS
Drama / Äventyr / Action / Spelfilm / Nyfilmatisering
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 49 minuter
Film:
Genre: Äventyrsdrama
Produktionsland/år: USA, 1998
Produktionsbolag: Walt Disney Pictures & RKO Pictures
Producent: Ted Hartley & Tom Jacobson
Regi: Ron Underwood
Manusförfattare: Mark Rosenthal & Lawrence Konner, baserad på tidigare filmmanus av Ruth Rose samt grundstory av Merian C. Cooper
Svensk distributör: Walt Disney Studios Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte ens första steget
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Svensk version:
Dubbningsbolag: KM Studio AB / Disney Character Voices International
Regi: Stefan Berglund & Anders Öjebo
Översättning: Mats Wänblad
Tekniker: Daniel Bergfalk, Anders Öjebo, Andreas Eriksson, Christian Jernbro, Ola Norman & Thomas Banestål
Producent: Stefan Berglund & Anders Öjebo
Kreativ ledning: Kirsten Saabye
Medverkande:
Jill Young - Charlize Theron Jill som ung - Mika Boorem
Gregg O'Hara - Bill Paxton Andrei Strasser - Rade Serbedzija
Garth - Peter Firth Harry Ruben - David Paymer
Cecily Banks - Regina King Kweli - Robert Wisdom
Pindi - Naveen Andrews Dr. Elliot Baker - Lawrence Pressman
Dr. Ruth Young - Linda Purl Vern - Geoffrey Blake
Jack - Christian Clemenson
Röster:
Jill Young - Lizette Pålsson Jill som ung - Emma Iggström
Gregg O'Hara - Thomas Hanzon Andrei Strasser - Thomas Oredsson
Garth - Anders Öjebo Harry Ruben - Sven-Åke Gustavsson
Cecily Banks - Isabelle Moreau Kweli - Roger Storm
Pindi - Johan Svensson Dr. Elliot Baker - Gunnar Uddén
Dr. Ruth Young - Monica Forsberg Vern - Stefan Berglund
Jack - Gustav Larsson
Klicka här för komplett rollista!

© Disney

Joe - Jättegorillan är en välgjord spelfilm från Disney, om en 25 meter hög gorilla. Denna film är både spännande, rolig och mycket välgjord, och den är definitivt väl värd att ses även om den kanske inte kommer upp i samma klass som Disneys bästa filmer.

I vanlig ordning vad gäller Disney är det KM Studio som står bakom dubbningen, men för en gångs skull är det inte Monica Forsberg. Det är istället, precis som med Dreamworks tecknade film Prinsen av Egypten, Stefan Berglund och Anders Öjebo som producerat och regisserat filmens svenska version. Det verkar dock inte påverka kvalitéten på dubbningen nämnvärt, varken uppåt eller nedåt (vilket i och för sig kan ha en förklaring till Disneys mycket noggranna kontroller av dubbningarna). Relativt bra skådespelare medverkar, även om detta varierar kraftigt mellan de olika rollfigurerna. I huvudrollen som Jill Young hör vi sångerskan Lizette Pålsson, som tidigare bl.a. gjort rösten till Christa i Ferngully - den sista regnskogen. Som Gregg O´Hara hör vi Tomas Hanzon, som i alla fall jag inte tror mig ha hört i dessa sammanhang tidigare. I övriga större roller hör vi bl.a. Tomas Oredsson, Isabelle Moreau, Sven Åke Gustavsson och Anders Öjebo. I smårollerna hör vi både bra och mindre bra skådisar. Till de bättre bland andra dubbningsveteranen Johan Wahlström. De allra flesta skådespelare talar med bra inlevelse, men röstlikheten är inte riktigt lika bra. En del av rösterna är inte så jättelika de amerikanska originalrösterna, ex. har Lizette Pålsson något för ljus röst för Jill, men de allra flesta är i alla fall fullt godkända och jag kan inte direkt klaga.

Översättningen, som Mats Wänblad ligger bakom, verkar relativt bra, och jag har inte hittat några direkta översättningsfel, trots jämförelse med originalet. Somliga uttryck tycker jag dock inte låter så väldigt naturliga, och åtminstone jag skulle inte ha översatt riktigt så här i en del fall. Som regel är det dock bra, så översättningen är inte alls dålig på något sätt. Några sångtexter är det inte tal om, då filmen inte innehåller några sånger alls, inte ens under sluttexterna.

Munrörelserna kunde definitivt vara bättre, men de kunde vara betydligt sämre också. Oftast stämmer det ganska skapligt, men ibland tycker jag att det inte klaffar så bra. Men nu kanske jag är noggrannare än merparten, och oftast tänker man faktiskt inte på det, så det blir godkänt även på den här fronten.

Den svenska creditversioneringen är verkligen inte den mest avancerade. Filmens titel från början, liksom de enstaka textpålägg som förekommer under filmen (skyltar som "12 år senare" och liknande) har översatts till svenska, men i övrigt har filmen släppts i amerikansk creditversion. övriga skyltar (sådana som är "inbakade" i själva filmen) och annat har dock inte översatts på något sätt, vilket är lite svagt. Svenska röster och övrig dubbningsinformation listas först efter alla sluttexter i form av rulltexter (scrolltexter), något som dock är någorlunda acceptabelt när det handlar om videofilmer, som här. Men jag har inte kommit till det värsta än... Ett antal repliker under filmens gång sägs på vad jag tror är swahili, och dessa har inte översatts på något sätt. Personligen trodde jag att detta var meningen, tills jag såg filmens textade originalversion. Där har man nämligen översatt dessa utländska repliker vid den svenska texten, precis som alla andra engelska repliker (fast skrivet inom citationstecken, så man kan skilja dem åt). Det är så det borde ha varit även i den svenskdubbade versionen, men så har man alltså inte gjort. Istället är det bara för tittarna att gissa sig till vad rollfigurerna säger i dessa utländska repliker, vilket inte alls är kul. Att inte översätta dessa textledes är mycket svagt, och jag kan inte fatta hur en sådan brist kan hända. Men nog om detta...

För att övergå till dubbningen och sammanfatta den, är den relativt bra. Jag kan hitta en del saker att anmärka på, ex. munrörelserna och en del av rösterna, men det är definitivt godkänt i alla fall och jag har varit med om många betydligt värre dubbningar. Så nog är dubbningen fullt okej alla gånger...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 14 november 1999
Senast uppdaterad: 14 november 1999

Recensionen har lästs 9648 gånger av 5553 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Röster * * * * * * *     7
Inlevelse * * * * * * * *    8
Översättning * * * * * * *     7
Munrörelser * * * * * *      6
Helhetsintryck dubbning * * * * * * *     7
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - NIA - TREA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern