Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Johan Falk - Barninfiltratören
(Johan Falk: Barninfiltratören)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Johan Falk på CDON
   ANNONS
Drama / Action / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 33 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Tyskland, 2012
Produktionsbolag: Strix Drama, i samarbete med ZDF, TV4 Sverige, Bremedia Produktion & Film i Väst
Producent: Joakim Hansson
Regi: Richard Holm
Manusförfattare: Viking Johansson, baserat på en story av Anders Nilsson & Joakim Hansson
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2 (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Johan Falk - Jacob Eklund Sophie Nordh - Meliz Karlge
Patrik Agrell - Mikael Tornving Seth Rydell - Jens Hultén
Niklas Saxlid - Alexander Karim Vidar Pettersson - Mårten Svedberg
Ricky Morén - Tom Ljungman Heikki Nieminen - Antti Reini
Simon Johansson - Oskar Nyman Bosse Johansson - Dag Malmberg
Bergman - Natanael Wall Sanktnovius Avram Khan - Shebly Niavarani
Helén Andersson - Marie Richardsson Nina Andersson - Hanna Alsterlund
Felix Rydell - Anastasios Soulis Matte - Zeljko Santrac
Eva Ståhlgren (polischefen) - Jessica Zandén Holger Svensson - Henrik Tengby
Frank Wagner - Joel Kinnaman Marie Lindell - Ruth Vega Fernandez
Ola Falk - Isidor Alcaide Backlund Calle (Franks och Maries son) - Vide Hedendahl / Moses Hedendahl
Ann-Louise Rojas - Hanna Ullerstam Victor Eriksen - Anders Gustavsson
Nadja Agrell - Åsa Fång Ferdi - Henrik Johansson

Den svenska regissören Anders Nilsson började sin karriär som filmklippare och filmfotograf under 1980-talet. Efter en tids uppehåll slog han igenom 1999 som regissör och manusförfattare på egen hand, genom den framgångsrika thrillern Noll tolerans. Där fick vi första gången lära känna kriminalkommissarien Johan Falk, som 2009 fick en egen serie med sex nyproducerade filmer; varav de flesta släpptes direkt på DVD. Efter några års uppehåll är det nu dags för en andra säsong med Johan Falk, bestående av sex nyproducerade filmer varav alla utom den sista kommer att släppas direkt på DVD och Blu-Ray. Nu är det dags för den femte och näst sista filmen i den här omgången, och den sista som släpps direkt på DVD; Barninfiltratören. Anders Nilsson har återigen förpassats till producent, och nu är det återigen Richard Holm som står bakom regi. Fortfarande utspelas handlingen på enheten GSI; gruppen för särskilda insatser inom Länskriminalen i Göteborg. Det är en polisavdelning som finns på riktigt, och som specialiserar sig på grov organiserad brottslighet.

En ny rånarliga härjar i Göteborg, som verkar ha specialiserat sig på att råna väktare i köpcentrum för att därefter tvinga väktarna att klä av sig nakna samtidigt som de försvinner med värdetransporter. Då det inte verkar vara samma rånare varje gång misstänker polisen att det rör sig om så kallade "paketrån", d.v.s. en eller flera erfarna rånare som säljer information och koncept till nytillkomna rånare om exakt hur man ska göra. Men det senaste rånet går inte som planerat, då en förbipasserande pensionär blir påkörd och dör samtidigt som färgampullerna i väskorna hinner utlösas innan rånarna följer de givna instruktionerna om hur man undviker att de ska aktiveras. Den senaste ligans ledare är blott 15-åriga Ricky, som nu är skyldig stora pengar till mannen som sålt konceptet till honom och därför måste han nu snabbt lyckas att få bort färgen från alla sedlarna (något som är väldigt svårt, men inte omöjligt). När polisen kommer fram till att det är minderåriga rånare och pengatvättare börjar de ställa sig frågan om det är acceptabelt att anlita en 15-åring som polisinfiltratör i ett försök att stoppa fler rån. Under tiden har Frank Wagner, hans sambo Marie och deras son återvänt till Sverige för att konfrontera Franks gamla gäng.

Alla filmer med Johan Falk har varit sevärda, men hållit en ganska ojämn nivå och av filmerna i den här andra omgången är det bara den tredje och fjärde som varit särskilt mycket att hurra för. Efter den i mina ögon ganska lyckade Johan Falk - Organizatsija Karayan har den senaste Barninfiltratören blivit något sämre men är ändå helt okej. Fallet blir inte direkt personligt som senast, men det blir ändå personliga kopplingar då Johan blir skjuten (och det är ingen spoiler, för det får vi se under filmens allra första minut). Som första film i serien har denna nämligen tagit till det nuförtiden så vanliga greppet med att komma in i handlingen när det är som mest spännande, och efter en kort stund backa tillbaka tiden (i det här fallet till två dygn tidigare). Det är i och för sig ett ganska effektivt begrepp för att öka intresset från första början, men jag undrar om Johan Falk verkligen var den bästa att skildra i denna inledande snutt - trots allt behöver man väl inte vara ett geni för att lista ut att huvudrollen (och titelrollen) knappast kommer att dö innan den sista filmen... Men det är en ganska fängslande och intressant film, där man bryr sig om vad som händer och blir engagerad i händelseförloppen. Det är överlag genomarbetat och intressant, och inte minst tar filmen upp intressanta moraliska frågeställningar kring huruvida det är acceptabelt av polisen att anlita tonåringar som "tjallare" (infiltratörer). Det är utan tvekan ett intressant ämne, som skildras utan pekpinnar och utan att tydligt ta ställning.

Det här är en av de mer spännande filmerna med Johan Falk hittills - den näst mest, efter den förra filmen i serien. Tempot är ganska högt och intensivt, och det blir aldrig en lugn stund. Men samtidigt förblir det engagerande med intressanta frågeställningar och vissa intressanta om än tämligen endimensionella nytillkomna rollfigurer. Om det verkligen kan klassas som action är fortfarande tveksamt, då det främst är den sista halvtimmen som faktiskt har konkreta actionsekvenser, men det fungerar i alla fall riktigt väl som dramathriller hela tiden. Det är fartfyllt, fascinerande, lagom personligt och till största delen utan att bli rörigt.

Genom den spännande och intensiva stilen finns det inte så mycket utrymme till personbeskrivningar och karaktärsutveckling, men flera av poliserna får vi i alla fall lära känna på ett fullt godtagbart sätt. Sophie har tyvärr inte riktigt fått lika många nyanser som i Alla råns moder, men det är ändå helt okej med henne och hon är utan tvekan den mest intressanta av poliserna. Johan Falk har blivit hyfsat mångbottnad, och känns lite mer personlig än tidigare. Helén och Nina får tyvärr mindre än vanligt att arbeta med, och i synnerhet den sistnämnda lyser nästan helt med sin frånvaro. Det är trevligt att få återse Frank Wagner igen, men han har fått förvånansvärt lite att arbeta med och syns bara i ett fåtal scener. Det känns mest som att han bara är med för att "visa upp sig", för att stilla publikens behov. Det är också lite invecklat med ganska många nytillkomna rollfigurer, och det är inte alltid helt enkelt att komma ihåg vem som är vem.

Men om Johan Falk - Barninfiltratören till stora delar är intressant och engagerande, så håller det tyvärr inte i sig riktigt hela vägen. Under den sista halvtimmen förvandlas filmen nästan till en renodlad action, och det blir lite oengagerande med en rad scener av typen "alla skjuter mot alla". Då blir det också minst sagt rörigt, då det går så fort framåt så att man inte ens hinner se vem som är vem; än mindre vem som blir skjuten eller av vem. Det är intensivt, men också lite för invecklat och med alldeles för långa actionscener. Det känns lite som att filmteamet försökt att överkompensera för att filmen under den första timmen knappt innehållit någon action alls.

Dessutom lider filmen av en del påtagliga trovärdigsproblem och logiska luckor. Särskilt under filmens sista halvtimme sjunker trovärdigheten, och flera av rollfigurerna borde ha dött för länge sedan om verkligheten ska spela in. Det märks att filmteamet valt att fokusera på spänning på bekostnad av logiken, och det känns inte rätt. Att tonåringar dessutom ska vara så erfarna rånare känns inte helt trovärdigt, och somliga känns lite för säkra för sin ålder. Jag ställer mig också frågande till varför Frank Wagner och hans familj nu helt plötsligt är tillbaka i Sverige efter att ha gömt sig i Frankrike under de senaste filmerna. Det känns inte särskilt logiskt, och trots hotbilden mot honom ser han heller inte direkt räddlivad ut. Om nu filmteamet velat få med Frank igen, så borde de åtminstone ha kommit på en mer trovärdig och logisk förklaring till varför han kommit tillbaka till Göteborg. Poliserna beter sig ibland också en smula märkligt, men det gör ändå inte så mycket i det stora hela och nog har jag sett betydligt större brister på den fronten.

Fotot är fullt funktionellt, men några alltför vackra vyer eller något originellt bildspråk erbjuds inte. Det rör sig trots allt om lågbudgetproduktioner skapade direkt för DVD, men för att vara en sådan är fotot över förväntan. Skådespelarinsatserna är helt okej, och Jakob Eklund gör en stabil insats som Johan Falk, även om han bitvis fortfarande spelar något stelt. Meliz Karlge är mycket bra som Sophie, och gör en bra insats där hon åtminstone får en del att arbeta med. Jens Hultén är bra som Seth, och gör en stabil men samtidigt inte alltför märkvärdig rollprestation. Det största problemet med rollbesättningen är fortfarande Mikael Tornving som Patrik. Det är omöjligt att ta honom på allvar i den här rollen, och han känns alltför malplacerad och nästan helt utan inlevelse. Hur exakt han kunnat få en sådan här roll är bortom mitt förstånd. Även en del av de andra poliserna och vissa av de kriminella personerna spelar inte alltför bra, och framförallt stör jag mig på Alexander Karim som Niklas - någon som tidigare spelat helt okej, men som här känns lite mer stel och konstlad än förut. Joel Kinnaman är som vanligt bra, men får inte mycket att arbeta med i de fåtal scener han medverkar. Det är en ganska stor nivåskillnad mellan de bästa och sämsta skådespelarna, men det är i alla fall bara några få som är rent dåliga.

Johan Falk - Barninfiltratören är en helt okej och underhållande film, med en intressant story och ett föredömligt tempo. Det blir aldrig segt eller tråkigt, och jag uppskattar den intressanta frågeställningen kring vilka slags personer som är rimliga att anlita som infiltratörer. Men tyvärr verkar manusförfattaren nästan glömma bort den frågeställningen mot slutet, då filmen förvandlas till en renodlad actionfilm utan alltför mycket till logik eller handling. Har man sett de tidigare filmerna vill man förstås även se denna, och det här är absolut inte någon av de sämre filmerna i serien - men samtidigt heller inte någon av de bästa. Det är engagerande och ganska spännande, och med några få riktigt obehagliga scener. Men det är också ganska ologiskt och med ett flertal trovärdighetsproblem; något som rimmar lite dåligt med filmteamets skryt att filmserien inspirerats av verkliga händelser och fall. Tyvärr är det fortfarande ett odiskutabelt faktum att svenska kriminalare inte håller någon alltför imponerande klass med internationella mått mätt, och det här är heller ingen direkt minnesvärd film. Men som underhållning för stunden duger det trots allt ganska väl, och betyget landar den här gången på en halvsvag sexa. Kort sagt en hyfsad film, som varken sticker ut som ovanligt bra eller dålig jämfört med andra Johan Falk.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 1,78:1, och ljudet finns i både DTS och Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men utan att utmärka sig nämnvärt. Filmen har svensk text för hörselskadade samt vanlig textning på norska, danska och finska. Textningen för hörselskadade är ganska enkel, och innehåller visserligen beskrivningar av viktigare ljud men däremot inte ett ord om vem som säger vad; inte ens när de inte syns i bild. Inte direkt optimalt för döva, men däremot behagligt för oss hörande som behöver ha på textning då det som vanligt är långt ifrån oproblematiskt att uppfatta vad som sägs; precis som i merparten av alla svenska filmer. När man matar in DVD-skivan visas en språkvalsmeny, som följs av varningstexter och en trailer för en annan film. Därefter kommer vi till huvudmenyn, som är svenskspråkig men mycket enkel där det inte ens finns scenvalsmeny. Det enda extramaterialet som finns är en trailer för den sista (?) filmen i serien (som dessutom visas automatiskt efter filmens slut), en trailer för den här filmen samt trailers för alla tidigare filmer i serien. Med andra ord inte särskilt mycket att hänga i granen...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 7 februari 2013
Senast uppdaterad: 8 februari 2013

Recensionen har lästs 4417 gånger av 2734 personer, sedan den 7 februari 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - NOLLA - NOLLA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern