Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Jurassic Park
(Jurassic Park)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Jurassic Park på CDON
Sök efter Jurassic Park på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Science-fiction / Äventyr / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 7 minuter
Genre: Science-fictionäventyr
Produktionsland/år: USA, 1993
Produktionsbolag: Universal Pictures & Amblin Entertainment
Producent: Kathleen Kennedy & Gerald Molen
Regi: Steven Spielberg
Manusförfattare: Michael Crichton & David Koepp, baserat på en roman av Michael Crichton
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Alan Grant - Sam Neill Ellie Sattler - Laura Dern
Tim - Joseph Mazzello Lex - Ariana Richards
John Hammond - Richard Attenborough Ian Malcolm - Jeff Goldblum
Dennis Nedry - Wayne Knight Ray Arnold - Samuel L. Jackson
Donald Gennaro - Martin Ferrero Robert Muldoon - Bob Peck
Dr. Henry Wu - B. D. Wong Dr. Lewis Dodgson - Cameron Thor
Juanito Rostagno - Miguel Sandoval Dr. Gerry Harding - Gerald Molen

Den amerikanska regissören och manusförfattaren Steven Spielberg blev känd på allvar genom Hajen 1975, och i och med framgången med den filmen fick han grönt ljus till nästa projekt; Närkontakt av tredje graden. Därefter har han bl.a. gjort filmer som E.T. och Schindler's List. 1993 närmast revolutionerade han filmbranschen med sin filmatisering av Michael Crichtons roman Urtidsparken från 1990; Jurassic Park blev en enorm succé, vann tre Oscars och resulterade i två uppföljare. Nu har filmen 20 år senare gått upp på nytt på bio, men nu konverterad till 3D.

Paleontologerna Alan Grant och Ellie Sattler får mitt under en utgrävning av nya dinosauriefossiler besök av miljardären John Hammond. Han vill att de ska besöka hans nya nöjespark och om de är nöjda kanske även rekommendera den för omgivningen. Då han erbjuder de båda forskarna tre års utgrävning betalt har de inte mycket att fundera på, och beger sig till urtidsparken Jurassic Park beläget på en vacker men avlägsen ö. Men till skillnad från andra har John Hammond inte nöjt sig med illusioner, utan erbjuder någonting världen aldrig tidigare skådat i sin nöjespark - livs levande dinosaurier, som Hammond och hans forskare har låtit klona fram från miljontals år gamla DNA-rester. Här ska alla kunna se mängder av livs levande dinosaurier i sin naturliga miljö; helt säkert och helautomatiskt medan man sitter kvar i sina bilar. De får sällskap av Hammonds barnbarn Tim och Lex samt den mer skeptiska matematikern Ian Malcolm, när de sätter sig för att påbörja en provtur runt urtidsparken. Problemet är bara det att Jurassic Parks programmerare Dennis Nedry, som byggt upp alla säkerhetssystem från scratch, har blivit erbjuden miljontals dollar om han kan sno några dinosaurie-embryon och leverera dessa till en rival. Och för att han ska kunna stjäla dessa måste han tillfälligt stänga av hela säkerhetssystemet och alla elstängsel...

Det känns en smula genant att erkänna, men jag har faktiskt inte sett någon av filmerna i Jurassic Park-serien tidigare. Därför visste jag inte vad jag kunde förvänta mig när jag satte mig ner i biofåtöljen för att se 3D-versionen av Jurassic Park. Men fastän det här långt ifrån är min favoritgenre måste jag medge att det är en riktigt bra film. Premissen är enkel men intressant, och det har blivit en mycket engagerande film med lagom tempo. Det är riktigt spännande och vid en del tillfällen också ganska otäckt. Det är charmigt och underhållande, och det förekommer en aning humor i kombination med intressanta rollfigurer och en föredömlig intensitet.

Filmen tar också sig själv på lagom stort allvar, och jag är imponerad över att manusförfattarna lyckats få ihop en film som - trots den extrema premissen - faktiskt håller ihop logiskt utan nämnvärda logiska luckor. Därför blir det hela tiden fängslande och fascinerande på ett snyggt sätt. Något större djup finns inte, utan det blir inte mycket mer tänkvärt än att dinosaurier kan vara farliga - och det kan nog de flesta av oss lista ut även utan Steven Spielbergs hjälp... Men givetvis är det heller inte meningen som något alltför djupsint eller filosofiskt verk, utan det rör sig förstås om relativt lättsam underhållning. Men som sådan fungerar det riktigt väl, och det är engagerande och spännande utan att kompromissa med trovärdigheten. Det borde vara nästintill omöjligt att få en film om dinosaurier i nutid att upplevas trovärdig, men genom en (åtminstone utan specialkunskaper i biologi) någorlunda rimlig premiss fungerar det riktigt väl. Men det förekommer fortfarande ett fåtal logiska luckor och dessutom rollfigurer som inte beter sig helt logiskt; något som kan distrahera från helhetsintrycket om man börjar tänka på det.

Till skillnad från många andra liknande filmer tar Jurassic Park god tid på sig att introducera rollfigurerna och premissen. Det dröjer faktiskt nästan en timme in i filmen innan handlingen kommer igång på allvar och det blir riktigt spännande. Det gör att rollfigurerna hinner få ett större djup än vanligt, och blir förhållandevis mångbottnade. Vi hinner lära känna de större rollerna på ett bra sätt, så att man faktiskt bryr sig om vad som händer med dem - något alltför många andra filmer misslyckas med, genom att sätta igång med hemskheter direkt så att man struntar fullständigt i vad som som händer med karaktärerna. Det kan göra att filmen upplevs seg eller rentav tråkig för ungdomar, och kanske passar bättre för en något äldre publik som inte förväntar sig action från första början.

Både Alan och Ellie har blivit mångbottnade och intressanta rollfigurer, och det är glädjande att Ellie blivit en så stark och självsäker rollfigur; inte alls samma objekt som kvinnor ofta brukar bli i actionbaserade filmer. John Hammond hinner få en del nyanser, medan Ian Malcolm tyvärr blivit mer stereotypt och endimensionell. Och då ska vi inte ens tala om Dennis Nedry, som lever upp till varenda stereotyp och kliché som någonsin funnits om programmerare och dataspecialister... Hammonds barnbarn hinner få åtminstone vissa nyanser, men det är bättre ställt med Tim än med Lex - men Lex har i alla fall inte blivit stereotypt utan är annorlunda på ett uppfriskande sätt.

Dock tycker jag att manusförfattarna till viss del har missat en gyllene möjlighet genom att ta bort eller åtminstone kraftigt tona ner det djup som genomsyrade den litterära förlagan. Där handlade det trots allt bl.a. om genmanipulation och om det är rätt eller fel, och de moraliska frågorna är i stort sett som bortblåsta i filmen. Det är lite tråkigt, då filmen hade kunnat bli ännu bättre om man satsat på att förstora de intressanta frågor som trots allt finns där och erbjuda någonting mer än "bara" en häftig och spännande filmupplevelse. Ännu märkligare blir det i och med att den ena av de båda manusförfattarna faktiskt är romanförfattaren Michael Crichton som skrev förlagan.

Med tanke på dinosaurietemat tycker jag också att filmteamet har missat möjligheten att göra en mer otäck film och mer satsa på psykologisk skräck. Här blir det sällan obehagligt och bara vid några tillfällen riktigt läskigt, medan det i övrigt stannar vid riktigt spännande. Det är förvisso inte alls något fel med det, men med den här storyn tycker jag att det hade passat ännu bättre att tydligare spela på psykologiska strängar för att få fram en riktig obehagskänsla. Ibland kan det också bli en smula för klichéartat; något man sannolikt inte alls reagerade på 1993 men där saker och ting upplevs på ett annat sätt idag.

Fotot är utmärkt, och filmen erbjuder ett starkt bildspråk och en del vackra vyer. Specialeffekterna är också mycket imponerande, och jag uppskattar att filmen till stora delar fokuserar på naturliga effekter (d.v.s. dinosauriedockor och liknande) hellre än datoranimation. Det gör att effekterna håller en riktigt hög klass även med dagens mått mätt, och det mesta ser mycket realistiskt ut. Musiken är passande och bra, men dock ibland lite övertydlig då man vid vissa tillfällen så tydligt märker att bakgrundsmusiken tar överhanden och spelar på känslosträngar. Skådespelarinsatserna är riktigt bra, och Sam Neill och Laura Dern är mycket bra i de båda huvudrollerna som Alan och Ellie. Richard Attenborough är också mycket bra som John Hammond. Barnskådespelarna Joseph Mazzelo Ariana Richards är ganska bra, men imponerar inte lika mycket och känns bitvis en smula stela och opersonliga.

När filmen nu gjorts om till 3D är den stora frågan förstås hur 3D-effekterna fungerar. Jag har väldigt sällan varit särskilt imponerad av 3D, men det här är faktiskt ett undantag till regeln. Filmen har en del riktigt häftiga 3D-effekter, och erbjuder en imponerande djupkänsla nästan hela tiden. De kameraåkningar och översiktsbilder som förekommer är också mycket storslagna och häftiga. Det förekommer visserligen några misstag och ett par scener där personer eller objekt i förgrunden ser suddiga ut, men överlag fungerar 3D-omvandlingen riktigt bra och erbjuder en extra dimension till filmen. Det är också de näst bästa 3D-effekterna jag någonsin sett, efter Sammys äventyr 2.

Det är förmodligen en nackdel att jag aldrig såg Jurassic Park under 1990-talet - hade jag gjort det, så hade jag antagligen tyckt ännu bättre om filmen. Men det är ändå en film som klarat tidens tand riktigt väl, och som än idag är en riktigt bra och underhållande film. Något nämnvärt djup finns inte, men vet man vad man ger sig in i är det en riktigt lyckad film som är både spännande och charmig. Det är också en minnesvärd film med många scener som man inte kommer att glömma i första taget. Det är kort sagt en film väl värd att se för de allra flesta, men förmodligen upplevs filmen lite seg hos dagens tonåringar och filmen tilltalar därför sannolikt en äldre publik bättre; i synnerhet med dagens mått mätt. Trots allt är 2 timmar 7 minuter väldigt långt, i synnerhet för den här genren, och det tar lång tid innan handlingen kommer igång på allvar. För mig som nu sett filmen för första gången år 2013 stannar betyget på en stark sjua, men åttan är inte långt borta och det är inte alls omöjligt att jag höjer betyget när jag får en chans att se om den.


Recensionen skriven: 5 juni 2013

Recensionen har lästs 3813 gånger av 2685 personer, sedan den 5 juni 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - FEMMA - ETTA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern