Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Kan du förlåta mig någonsin?
(Can You Ever Forgive Me?)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Kan du förlåta mig någonsin? på CDON
Drama / Komedi / Verklighetsbaserad / Biografi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 43 minuter
Genre: Verklighetsbaserad dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2018
Produktionsbolag: Fox Searchlight Pictures & Archer Gray, i samarbete med TSG Entertainment
Producent: Anne Carey, David Yarnell & Amy Nauiokas
Regi: Marielle Heller
Manusförfattare: Nicole Holofcener & Jeff Whitty
Svensk distributör: Twentieth Century Fox Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Lee Israel - Melissa McCarthy Jack Hock - Richard E. Grant
Anna - Dolly Wells Marjorie - Jane Curtin
Alan Schmidt - Ben Falcone Paul - Stephen Spinella
Andre - Gregory Korostishevsky Kurt - Christian Navarro

Året är 1991, och den en gång i tiden framgångsrika biografiförfattaren Lee Israel har blivit i det närmaste bortglömd - hennes nuvarande projekt om en biografi om Fanny Brice är det ingen som bryr sig om; inklusive hennes bokförläggare som heller inte vill ge något förskott. När hennes arga temperament och alkoholproblem gör att Lee dessutom får sparken från sitt kontorsjobb får hon stora ekonomiska problem, och har varken råd att betala hyran eller veterinärsräkningar för hennes älskade katt. När hon är på biblioteket för att göra research inför Fanny Brice-biografin råkar hon stöta på ett brev som Fanny skrivit, som Lee inte kan låta bli att "låna". När hon dessutom lyckas sälja brevet till samlare inser hon hur mycket som samlare egentligen är beredd att betala för gamla brev från avlidna kändisar. Då får Lee sin idé, att börja själv förfalska brev "från" kändisar och sälja dessa för att överleva ekonomiskt - och det blir snart fler och fler sådana brev...

Lee Israels liv och handlingar är onekligen en fascinerande berättelse, och även ett tacksamt ämne för en film. Kan du förlåta mig någonsin? (är jag förresten den enda som tycker att den svenska titeln är grammatiskt tveksam...?) har också blivit en riktigt bra film, som är engagerande och intressant. Det är charmigt och småroligt, och filmen förblir fängslande från början till slut där man dras in i handlingen på ett effektivt sätt. Handlingen är kanske inte så märkvärdig, men det faktum att det faktiskt har hänt på riktigt förhöjer helhetsintrycket en hel del.

Det tar en stund innan filmen kommer igång på allvar, efter en något trevande och klichéartad inledning, men när den väl gör det kan man knappt slita blicken från TV:n. Trots att Lee Israel inte direkt är någon alltför sympatisk rollfigur lyckas manusförfattaren ändå få oss att bry oss om henne, vilket är en imponerande bedrift. Såvitt jag kan bedöma verkar filmen också hålla sig väl till de verkliga händelserna, vilket jag uppskattar då det är just verklighetsbakgrunden som är en av filmens styrkor.

Dramaturgiskt är Kan du förlåta mig någonsin? en något långsam film, som tar tid på sig att berätta sin historia och som dessutom håller sig till genrens gängse mallar. Inget fel med det, men ibland hade jag ändå önskat ett något högre tempo och en lite tydligare röd tråd. Dessutom är det märkligt att Anna, som länge ser ut att vara en viktig rollfigur, plötsligt nästan går upp i rök för att knappt medverka mer. Det ställer också till med vissa kontinuitetsproblem, då Annas manusutkast ser ut att vara en viktig del av handlingen för att sen helt rinna ut i sanden utan att få något egentligt avslut. Det känns lite märkligt, och jag undrar om någon scen klippts bort från den färdiga filmen som hade kunnat förklara detta.

Om det här hade varit en påhittad film hade den förmodligen inte upplevts så märkvärdig, då det är en ganska enkelt berättad film utan märkvärdigheter och utan särskilt mycket som gör att den sticker ut ur mängden - men att det här faktiskt har hänt på riktigt gör att filmen blir betydligt mer minnesvärd. Det är välgjort och välspelat, och Melissa McCarthy är utmärkt i huvudrollen där man knappt ens tänker på att det är hon. Det här är en av fåtalet gånger som Melissa gör en seriös roll utan att förpassas till att fungera som "comic relief", och det är hög tid - hon förtjänar fler sådana här roller, och att hon blev Oscarsnominerad för sin insats här är mycket rättvist. Kan du förlåta mig någonsin? är en riktigt bra och underhållande film, som har ett påtagligt djup men som också är ganska långsam och som inte innehåller några överraskningar. Den är minnesvärd, men samtidigt inte riktigt så märkvärdig som jag hade önskat. Därför väljer jag en mycket stark sjua i betyg, men det är en film väl värd att se för alla som uppskattar lite långsammare dialogdrivna dramer.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 4 april 2021

Recensionen har lästs 825 gånger av 471 personer, sedan den 4 april 2021

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - TREA - ÅTTA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern