Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Kick-Ass
(Kick-Ass)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Kick-Ass på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Action / Thriller / Parodi(er) / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 57 minuter
Genre: Actiondramakomedi
Produktionsland/år: Storbritannien/USA, 2010
Produktionsbolag: Marv Films & Plan B Entertainment
Producent: Adam Bohling, Tarquin Pack, Brad Pitt, David Reid, Kris Thykier & Matthew Vaughn
Regi: Matthew Vaughn
Manusförfattare: Jane Goldman & Matthew Vaughn, baserat på en serietidning av Mark Millar
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Dave/Kick-Ass - Aaron Johnson Katie - Lyndsy Fonseca
Damon/Big Daddy - Nicolas Cage Mindy/Hit-Girl - Chloe Moretz
Frank D'Amico - Mark Strong Chris D'Amico/Red Mist - Christopher Mintz-Plasse
Marty - Clark Duke Todd - Evan Peters
Erika - Sophie Wu Angie D'Amico - Yancy Butler
Marcus Williams - Omari Hardwick Sig själv - Craig Ferguson
Big Joe - Michael Rispoli Daves mamma - Elizabeth McGovern

På senare år har det blivit allt vanligare att serietidningar görs om till filmer och TV-serier. Som regel handlar det om superhjältar, och inte sällan kommer de ursprungliga serietidningarna från det gigantiska förlaget Marvel Comics, som köptes upp av Disney i december 2009. Bland de många figurer som Marvel legat bakom hör bl.a. Spindelmannen, X-Men, Hulken, Fantastic Four och Iron Man. En av de mer ovanliga serietidningarna i genren skapades av den skotska författaren Mark Millar 2008, och ges fortfarande ut i USA. Titeln är Kick-Ass, som mig veterligen aldrig givits ut i Sverige. Nu har denna serie också blivit till film, i form av en brittisk-amerikansk samproduktion med samma namn i regi av den brittiska regissören och producenten Matthew Vaughn; mannen bakom filmer som Layer Cake och Stardust och som dessutom producerat ett par av Guy Ritchies filmer (såsom Lock, Stock and Two Smoking Barrels).

I centrum står tonårskillen Dave Lizewski, som är en typisk "nörd" och lever ett stillsamt liv där han mestadels umgås med sina serietidningsbesatta kompisar. Han är hemligt kär i klasskompisen Katie, men hon vet inte om att han existerar. Han börjar fundera över varför ingen i verkliga livet kommer på tanken att maskera sig och bli superhjälte, och trots att hans vänner avfärdar idén som orealistisk, så blir han besatt av tanken. Han klär ut sig i en maskerad grön dräkt, och kallar sig för Kick-Ass. Trots att han inte har några övernaturliga krafter, så beger han sig ut i New York för att rädda omvärlden från skurkar av olika slag. Efter att med nöd och näppe ha stoppat några rånare och blivit filmad av mobilkameror blir Kick-Ass plötsligt omtalad och berömd över hela USA. och börjar få mängder av e-post från folk som behöver hans hjälp. Någon som inte är fullt lika förtjust i den nya "superhjälten" är den lokala maffiabossen Frank D'Amico...

En av de genrer jag tycker allra minst om är action, och även fast jag tycker om komedier så är det ett faktum att de flesta actionkomedier inte varit alltför mycket att hurra för. Superhjältegenren är heller ingenting jag brukar tycka om särskilt mycket, så på papperet borde Kick-Ass inte vara särskilt imponerande. Men jag blev positivt överraskad, och det är faktiskt en trevlig och underhållande film. Den är visserligen inte särskilt djup eller intellektuell, och med vissa undantag är den också tämligen förutsägbar. Men den erbjuder samtidigt en stor charm och värme, och känns förvånansvärt genomarbetad.

Det är en ganska rolig film, och jag skrattade vid åtskilliga tillfällen över såväl s.k. one-liners som lustiga situationer. Jag uppskattar att filmen gjorts med glimten i ögat, och aldrig tar sig själv på alltför stort allvar. Därmed hinner filmen med att driva med bl.a. Batman och Spindelmannen på ett ganska lyckat sätt. Det finns mycket referenser till populärkultur, och filmen lyckas att både driva med och samtidigt erbjuda en hyllning till superhjältefilmer och serietidningar. Det är en svår balansgång, men filmmakarna lyckas trots allt att hålla sig på rätt sida. Trots att storyn bitvis är ganska löjlig, så känns det därför aldrig tramsigt och det förblir underhållande.

Samtidigt är det också en riktigt spännande film, särskilt under den sista dryga halvtimmen då det blir oerhört intensivt och jag närmast kippade för andan vid vissa tillfällen. Att erbjuda både humor och spänning på samma gång är en svår konst, men även fast humordelen bitvis hamnar i skymundan mot slutet, så måste jag ändå anse att det är en lyckad film. Filmen är också engagerande och fängslande nästan hela tiden, och med en grundstory som framstår som ganska löjlig, så är det skickligt gjort. De centrala rollfigurerna är hyfsat mångbottnade och nyanserade, men birollerna och i synnerhet skurkarna är ganska endimensionella. Tiden går ganska fort, och trots en hyfsat lång speltid på just under två timmar, så blir det aldrig segt.

Dock förekommer vissa lite väl utdragna actionsekvenser, och jag har lite svårt att engageras under våldsscener av typen "alla skjuter mot alla". Visst förstår jag att det är avsiktligt, men filmen hade ändå vunnit på att kortas ner en smula och att de mer utdragna actionscenerna kunnat trimmas lite. Däremot är det intressant att filmen blivit så politiskt inkorrekt som det överhuvudtaget är möjligt. Här är många scener rejält magstarka, och att exempelvis se 11-åriga flickor döda människor med stora maskingevär lär väcka starka känslor hos många. Men å andra sidan är det ett välkommet tillskott att äntligen komma ifrån den alltför menlösa politiskt korrekta stilen som alldeles för många filmer sedan 2000-talets början lider av. Det har helt enkelt pågått länge nog, och därför är allting som kan göras för att bryta mönstret av godo, även om man ibland med all rätt kan hävda att teamet bakom Kick-Ass gått en smula för långt. Men när allting sker med glimten i ögat och det mitt i alla hemskheter ändå förblir humoristiskt, så är det svårt att vara särskilt hård mot filmen.

Filmen lider däremot av ett fåtal logiska luckor och onödiga påhitt, vilket drar ner helhetsintrycket. Det mest påtagliga är Red Mist, som i det stora hela är en onödig karaktär och egentligen inte tjänar något till. Det känns nästan som att manusförfattarna tvingats skriva in honom, utan att egentligen veta vad han har i filmen att göra. Då han dessutom är ganska enerverande och det finns gott om andra skurkar, så hade filmen vunnit på att ta bort den rollfiguren helt och hållet. Jag hade också önskat mig ett bättre slut, då det här slutet alltför tydligt öppnar upp för en uppföljare. Utan de sista 10 sekunderna hade faktiskt filmen känts mer tillfredsställande, och jag ser heller inget direkt behov av en uppföljare till en film som denna.

Kick-Ass erbjuder ett snyggt foto och ett effektivt bildspråk, även om det inte sticker ut som något alltför utöver det vanliga. Specialeffekterna (som för övrigt delvis är gjorda i Sverige) är bra och håller hög klass. Det ser visserligen inte superrealistiskt ut, men till den surrealistiska och komiska stil som filmen håller så passar det bra och smälter in naturligt. Skådespelarinsatserna är överlag bra, fastän de flesta är förhållandevis okända. Aaron Johnson är riktigt bra i huvudrollen, och fastän han gör en typisk "nördroll" så gör han det på ett naturligt och övertygande sätt som aldrig känns påklistrat. Fastän Aaron är en brittisk skådis, så talar han också med fullt trovärdig amerikansk accent, något som trots allt är på förunnat. Lyndsy Fonseca är också mycket bra som Katie, och 13-åriga Chloe Moretz är ett riktigt fynd som Mindy/Hit-Girl. Nicolas Cage gör en helt okej insats, men känns ibland något onaturlig. Det största problemet med rollbesättningen är Christopher Mintz-Plasse, som tyvärr känns helt malplacerad som Red Mist, och aldrig verkar ta sin roll på minsta lilla allvar. Ibland kan man nästan tro att han spelar samma rollfigur som i exempelvis Supersugen, och det passar verkligen inte i en film som denna. Då hjälper det inte att Christopher i grund och botten är en mycket bra skådis. I övrigt är det bra skådisar, även fast få sticker ut som något utöver det vanliga.

Kiss-Ass är överlag en bra film, som på ett vågat och lyckat sätt kombinerar humor med spänning. Det är en både rolig och riktigt spännande film, som bibehåller ett intensivt tempo trots ganska lång speltid. Filmen lär inte passa alla, då somliga lär ta illa vid sig av en del av de mer magstarka och blodiga scenerna, men så länge man vet vad man ger sig in i så blir man sannolikt inte besviken. Det är också trevligt att äntligen få uppleva en riktigt bra actionkomedi; en genre som alltför ofta inneburit på sin höjd mediokra filmer. Kick-Ass är förvisso inte tillräckligt djup för att lämna ett bestående intryck, men är trots sina brister en film jag kommer att komma ihåg åtminstone en tid framöver. Betygsmässigt är en sjua det självklara valet, men om det inte hade varit för Red Mist kan jag inte utesluta att jag hade höjt betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 april 2010
Senast uppdaterad: 9 april 2010

Recensionen har lästs 5619 gånger av 2867 personer, sedan den 8 april 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - SEXA - ÅTTA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern