Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Kickoffen
(Cedar Rapids)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till 20th Century Fox Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Kickoffen på CDON
Sök efter Kickoffen på Discshop.se
   ANNONS
Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 23 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: USA, 2011
Produktionsbolag: 20th Century Fox & Ad Hominem Enterprises
Producent: Jim Burke, Alexander Payne & Jim Taylor
Regi: Miguel Arteta
Manusförfattare: Phil Johnston
Svensk distributör: Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Tim Lippe - Ed Helms Joan Ostrowski-Fox - Anne Heche
Ronald Wilkes - Isiah Whitlock Jr. Dean Ziegler - John C. Reilly
Bree - Alia Shawkat Macy Vanderhei - Sigourney Weaver
Bill Krogstad - Stephen Root Roger Lemke - Thomas Lennon
Gary - Rob Corddry Mike Pyle - Mike O'Malley
Diane Krogstad - Welker White Gwen Lemke - Inga Wilson

Tim Lippe är en någorlunda framgångsrik försäkringsförsäljare i det lilla samhället Brown Valley, där alla känner alla och där försäkringsbolagen t.o.m. är ärliga. Han är tönt utan särskilt mycket till socialt liv, och har ett relativt löst förhållande med sin betydligt äldre f.d. lärarinna. På jobbet är Roger Lemke den stora stjärnan, som tre år i rad kammat hem det prestigefyllda Two Diamonds-priset på försäkringskonventet i "storstaden" (=ca 120 000 invånare) Cedar Rapids. Men när Roger plötsligt dör i en olycka får chefen panik att detta kan påverka kunderna, och Tim får order att genast resa till årets konvent i Cedar Rapids och se till att bolaget vinner sitt fjärde pris. Det enda visdomsord han får av chefen är att hålla sig borta från rivalen Dean Ziegler till varje pris, men det blir lättare sagt än gjort när Tim tvingas dela hotellrum med just Dean...

Kickoffen är ingen alltför originell film, och liknande premisser har man sett många gånger förut. Däremot måste jag medge att det är en nyskapande idé att kretsa handlingen kring försäkringsbolag och försäkringsförsäljare; något som inte direkt låter som någon särskilt rolig miljö. Storyn är också intressant och förhållandevis genomarbetad, där det händer något hela tiden. Det är en charmig och underhållande film, som har ett visst djup samtidigt som den är lättsam. Tyvärr är många av rollfigurerna mer eller mindre stereotypa, men somliga bryr man sig om ändå. Tim är lite för "tapig" och insnöad för att verkligen kännas äkta, men går ändå att känna något för och relatera till. Joan är en aning klichéartad, men är ändå en sympatisk och någorlunda vettig människa. Men framförallt uppskattar jag verkligen Bree, som är den enda rollfiguren som inte alls känns stereotypt eller klichéartad, utan som framstår som mänsklig på ett fint och lagom sympatiskt sätt. Jag hade gärna velat se mer av henne, men det vi får se är i alla fall bra.

Men det viktigaste med en komedi är förstås att den faktiskt är rolig, och på den fronten har manusförfattaren misslyckats totalt. För det här är helt enkelt inte särskilt roligt. Visst finns det några få halvroliga poänger som man möjligtvis kan småfnissa eller le åt, men i övrigt är det ganska tunt humoristiskt sett och jag skrattade inte en enda gång under hela filmen. Allting puttrar på med några småroliga situationer och repliker, men längre än så går det inte och Kickoffen är långt ifrån den skrattfest som DVD-omslaget antyder.

En komedi nästan helt utan humor låter inte särskilt lyckat, men dessbättre fungerar filmen ändå hyfsat som drama. Det är hyfsat engagerande och man bryr sig om vad som ska hända. Det finns en viss charm och en hyfsad sensmoral, och allt detta räddar filmen från att bli den flopp som det annars lätt hade kunnat bli. Men vid några tillfällen, särskilt mot slutet, blir det lite väl tillspetsat och överdrivet; och jag uppskattar heller inte att filmteamet försöker bygga upp humor kring att Tim ska vara så tafatt som det överhuvudtaget är möjligt.

Fotot är fullt funktionellt; varken mer eller mindre. Här erbjuds inga direkt snygga bildlösningar eller vyer, men heller inga problem med fotot eller scenografin. Skådespelarinsatserna är relativt bra. Ed Helms balanserar på gränsen till överspel, men gör överlag ändå en bra insats. Anne Heche är bra som Joan, och Isiah Whitlock Jr. är bra. John C. Reilly spelar tyvärr över lite för mycket, men är ändå helt okej. Den klart bästa insatsen står Alia Shawkat för i en minnesvärd och fin roll som den prostituerade kvinnan Bree, och jag hade verkligen velat se mer av henne.

Kickoffen är en hyfsad och underhållande komedi, som är charmig och engagerar men som tyvärr inte erbjuder särskilt mycket till humor alls. Jag skrattade inte en enda gång, och det är inget gott tecken för en komedi. Men filmen lyckas ändå att hålla intresset vid liv, och trots stereotypa rollfigurer bryr man sig om vad som ska hända och vill se hur det slutar. Därför når filmen med viss tvekan ändå upp till en mycket svag sexa, trots att det tar emot att ge en komedi utan humor ett så pass högt betyg... Men den svenska titeln är minst sagt tveksam, för enligt min bedömning är det inte alls en kickoff handlingen kretsar kring utan snarare en typ av konferens.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,85:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Det finns textning på bl.a. de fyra skandinaviska språken plus engelska för hörselskadade, men tyvärr finns ingen vanlig engelsk text och heller ingen svensk textning för hörselskadade. Den svenska texten är i minsta laget men är ändå förhållandevis lättläst. När man matar in DVD-skivan möts man av en varningstexter i tio sekunder (som inte går att skippa), innan en distributörsjingel spelas. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är stilren men endast engelskspråkig. Avsaknaden av en inledande språkvalsmeny gör att man måste gå in och välja språk under huvudmenyn för att få någon textning alls. Efter filmens slut uppstår ett irritationsmoment då det visas varningstexter på samtliga språk som filmen är textad på, i 10 sekunder per språk. Det blir snabbt irriterande och jag förstår inte varför 20th Century Fox inte kunnat ordna att bara visa varningstexter på just det språk man faktiskt har valt. Den här gången går det dock att hoppa förbi varningstexterna genom att trycka på menyknappen, och då blir det inte alls lika illa som vanligt.

Som extramaterial erbjuds först och främst ett flertal bortklippta scener från filmen. De flesta tillhör inte speciellt mycket alls, och en av scenerna är så överdriven att jag är väldigt tacksam att den klippts bort. Men en av scenerna mellan Tim och Bree tycker jag borde ha fått vara kvar i filmen, då den åtminstone delvis förändrar filmens innebörd. Därefter hittar vi en gag reel med några misslyckade tagningar, vilket är småroligt men inte mycket mer än så. Vidare hittar vi tre olika minidokumentärer, som tar upp produktionen av varsin scen i filmen. Den första handlar om steppdans, och är totalt poänglös samtidigt som kopplingen till filmen är minst sagt tunn. Den andra handlar om partyscenen och om droger, och ger lite mer men inte alltför mycket. Den tredje handlar om det lesbiska bröllop som en scen i filmen utspelar sig på, och det är hyfsat intressant men själva scenen är alltför begränsad för att det ska ge så mycket att se dokumentärer om det - trots allt känns det lite märkligt med en fyra minuter lång dokumentärer om inspelningen av en scen som inte tar upp mer än ungefär en minut i filmen. Vidare finns också en fejkad reklamfilm för ett försäkringsbolag, som är lite väl smaklös för att jag verkligen ska tycka att det är roligt. Slutligen återfinns en ursprunglig biotrailer, vilket är precis så spännande som det låter. Där tar det roliga slut, men fastän inte alltför mycket av extramaterialet är så mycket att hänga i julgranen så är det i alla fall glädjande att allt bonusmaterial har svensk text.


Recensionen skriven: 14 december 2012

Recensionen har lästs 1954 gånger av 1218 personer, sedan den 14 december 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * *     
6
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - FYRA - ÅTTA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern