Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Knight and Day
(Knight and Day)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Knight and Day på CDON
Sök efter Knight and Day på Discshop.se
   ANNONS
Komedi / Action / Thriller / Parodi(er) / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 49 minuter
Genre: Actionkomedi
Produktionsland/år: USA, 2010
Produktionsbolag: 20th Century Fox, Regency Enterprises & New Regency Pictures, i samarbete med Wintergreen Productions, Pink Machine & Tree Line Films
Producent: Todd Garner, Cathy Konrad, Steve Pink & Joe Roth
Regi: James Mangold
Manusförfattare: Patrick O'Neill
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios & Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Roy Miller - Tom Cruise June Havens - Cameron Diaz
Fitzgerald - Peter Sarsgaard Antonio - Jordi Mollà
Direktör George - Viola Davis Simon Feck - Paul Dano
Bernhard - Falk Hentschel April Havens - Maggie Grace
Rodney - Marc Blucas Braces - Lennie Loftin

Den amerikanska regissören och manusförfattaren James Mangold har haft många strängar på sin lya. Han har legat bakom så vitt skilda filmer som Walk the Line, Stulna år, Kate & Leopold och 3:10 till Yuma. Han har dessutom varit drivkraften bakom den tyvärr alltför kortlivade TV-serien Men in Trees och skrev manus till den klassiska Disney-filmen Oliver och gänget. Hans senaste projekt är actionkomedin Knight and Day, där manuset ursprungligen skrivits av Patrick O'Neill för att senare bearbetas av en rad andra personer. Filmen har blivit relativt framgångsrik i USA sedan premiären i juni 2010, trots att den sågats av i stort sett alla recensenter där. Några veckor efter världspremiären har den nu kommit även till Sverige.

I centrum står June Havens, som på ett flygplan stöter på den charmiga men mystiska mannen Roy Miller. Mötet hade inte kunnat gått mycket sämre, då Roy blir attackerad och snart dödar alla ombord på flygplanen; inklusive piloterna. June överlever dock, och när Roy väl lyckats landa planet berättar han att han är hemlig agent. Han berättar också att hon snart lär få besök av FBI eller CIA, och att hon inte ska lita på dem då de tänker mörda henne. Men vem kan June egentligen lita på i denna röriga och farliga situation...?

Medan somliga filmmakare satsar på realism och autentiska detaljer, så har andra inga sådana mål. Till den sistnämnda kategorin hör Knight and Day. Redan efter 20 minuter har trovärdigheten sjunkit till botten, och ännu värre ska det bli... Det här är en skruvad, ologisk och osannolik film, med en story som är allt annat än realistisk. Men något annat är heller inte meningen, utan det är uppenbart att avsikten är att underhålla och samtidigt driva med seriösa actionfilmer av typen The Bourne Identity. Det är inte en renodlad parodi, men det finns i alla fall sådana inslag samtidigt som filmen försöker att hålla ihop även på egna meriter. Trots den skruvade storyn är det trots allt ganska intressant, och det är lätt att engageras. Filmen är också ganska oförutsägbar, och innehåller en del nya begrepp inom ett annars ganska traditionellt tema.

Då filmen marknadsförts som en actionkomedi, så bör förstås humor vara det centrala. På den punkten kan jag inte påstå att manusförfattarna lyckats särskilt väl. Jag skrattade nämligen bara en enda gång under hela filmen, och det var under de sista minuterna. Visst är det småroligt då och då, men till största delen stannar det vid leenden och möjligen ett och annat försiktigt småfniss. Jag hade inte alls tråkigt under filmen och visst är den underhållande, men jag kan inte förneka att jag hade väntat mig lite mer än så här av en komedi. Då fungerar det bättre som action, för av den varan finns det desto mer. Knight and Day har en högt och intensivt tempo, och det händer någonting oavbrutet. Det blir aldrig en lugn stund, och det finns gott om actionsekvenser varav åtminstone somliga fungerar riktigt väl.

Det största problemet med filmen är egentligen att kvaliteten på scenerna varierar kraftigt. Ibland är det riktigt bra, men mellan varven blir det ganska oengagerande och jag kom på mig själv med att tänka på annat vid ett flertal tillfällen. Det har nog blivit lite för skruvat för sitt eget bästa, och det förekommer för många oväntade vändningar och överraskningar. Länge fungerar det bra, men under den sista halvtimmen tappade jag nästan helt intresset, och började sitta och vänta på att filmen skulle ta slut.

En del av problemet är att filmen är alldeles för lång för sitt eget bästa, och storyn räcker inte till för en film på nästan 1 timme 50 minuter - om den kunnat kortas ner med nästan en halvtimme, så hade filmen förmodligen upplevts mycket bättre, för med det här intensiva tempot och de många ologiska vändningarna blir det här lite för mycket av det goda. Under den första halvan hade jag ändå utbyte av den hela tiden, men med den andra halvan blir det mer oengagerande och den småroliga smarta humorn försvinner nästan helt. Den avsiktligt ologiska storyn blir mot slutet också lite för tillspetsad, och det började bitvis att kännas allmänt löjligt hellre än roligt, vilket förmodligen inte var avsikten.

Fotot är bra, och filmen har en hel del snyggt koreograferade actiomscener med fullt godkända specialeffekter. Ibland har redigeringen dock lämnat en del övrigt att önska, och ger bitvis ett något hoppigt intryck. Skådespelarinsatserna är bra, och både Tom Cruise och Cameron Diaz spelar övertygande och starkt. Båda två har visserligen gjort bättre ifrån sig tidigare, men båda två tar sina roller på lagom stort allvar och har en övertygande personkemi. Även i övrigt är det bra skådisar, som alla gör sitt allra bästa med att ta den här oseriösa filmen någorlunda seriöst.

Knight and Day har i grund och botten en kul idé och en vettig grundstory, och att parodiera på sådana ologiska actionfilmer som tar sig själva på lite för stort allvar är ett välkommet begrepp. Men den avsiktligt tillspetsade storyn har tyvärr skruvats åt några gånger för mycket, tills det under vissa perioder blir både tramsigt och oengagerande. Det är tråkigt, då filmen under dess bästa partier är riktigt bra och underhållande. Dessa brister i kombination med en för lång speltid har gjort att vad som kunde ha blivit en riktigt bra film bara stannar på hyfsad och godkänd. Det är en trevlig underhållning för stunden, men inget man kommer ihåg i efterhand. Det är fullt sevärt, men heller ingen direkt förlust om man avstår från den. Därför är en femma det enda rättvisa betyg jag kan ge filmen.


Recensionen skriven: 14 juli 2010

Recensionen har lästs 2696 gånger av 1318 personer, sedan den 14 juli 2010

Betyg:
Film/serie * * * * *      
5
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - TREA - SJUA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern