Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

La La Land
(La La Land)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter La La Land på CDON
Drama / Komedi / Musikal / Romantik / Musik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 8 minuter
Genre: Musikaldrama
Produktionsland/år: USA, 2016
Produktionsbolag: Summit Entertainment, Black Label Media & Impostor Pictures
Producent: Fred Berger, Gary Gilbert, Jordan Horowitz & Marc Platt
Regi: Damien Chazelle
Manusförfattare: Damien Chazelle
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Mia - Emma Stone Sebastian - Ryan Gosling
Greg - Finn Wittrock Keith - John Legend
Laura - Rosemarie DeWitt Bill - J.K. Simmons
Tracy - Callie Hernandez Alexis - Jessica Rothe
Caitlin - Sonoya Mizuno David - Tom Everett Scott
Josh - Josh Pence Joshs fästmö - Nicole Coulon
Harry - Damon Gupton Carlo - Jason Fuchs
Mias mamma - Meagen Fay Amy Brandt - Valarie Rae Miller
Chelsea - Zoë Hall Mias dotter - Camryn Ray Cavaliero

Mia har flyttat från en småstad till Hollywood för att bli skådespelerska, men trots att hon går på varenda tänkbar audition har hon inte kommit mycket närmare sin dröm. Tills vidare har hon fått nöja sig med att jobba som servitris på Warner Bros. personalkafé, men blir alltmer frustrerad över att hon oftast knappt ens får tala till punkt på sina auditions. Sebastian vill bli jazzpianist, och drömmer om att få öppna en egen jazzklubb. Han har inte heller kommit mycket närmare sin dröm, utan får nöja sig med att spela julsånger på piano på en nattklubb. På en fest kommer Mia och Sebastian i kontakt, och fastän det första intrycket inte är alltför positivt börjar de umgås. Snart inleder de ett passionerat förhållande, men deras respektive ambitioner kan sätta käppar i hjulet för förhållandet.

Det låter kanske inte så märkvärdigt, och här finns onekligen en hel del klyschor; om än av det mer avsiktliga slaget. För det här rör sig om en hyllning till Hollywood, varför det finns många fullt avsiktliga klichéer och en bitvis något sockersöt story. Men resultatet är över förväntan, och La La Land är en mycket bra film. Det är mycket charmigt, välgjort och underhållande. Här finns lite humor, men också väldigt mycket allvar. Det har också blivit en mycket engagerande film, som man dras in i från första sekund och som därefter bibehåller intresset hela tiden.

Det rör sig huvudsakligen om en musikal, och således finns här ganska mycket musik. Det är långt ifrån oavbruten musik, så någon ny Les Miserables är det inte, utan det rör sig snarare om ungefär 60% dialog och 40% musik. Överlag är det en bra balans, då personerna ibland brister ut i sång i klassisk musikalstil medan det under andra scener rör sig om mer naturlig musik från exempelvis bandrepetitioner och dylikt. Några av sångerna är oerhört vackra och minnesvärda, och åtminstone ett par av låtarna kommer man att nynna på långt efter att man lämnat biosalongen. Det är mycket jazz, men även andra genrer och mer traditionella musikallåtar i en mycket lyckad blandning.

Stämningen är makalös, och jag uppskattar den här lite drömska och halvrealistiska stilen som passar perfekt till handlingen. I atmosfär och stämning påminner filmen lite om Mamma Mia, fastän storyn inte har några likheter, och det är ju inget dåligt omdöme. Man glömmer bort tid och rum, och fastän filmen är över två timmar lång går tiden snabbt och det är oerhört charmigt och engagerande.

Till stora delar är det en makalös film, men runt mitten tycker jag att det blir en liten svacka. Då blir det mindre musik och en mer deprimerande handling; i och för sig säkerligen fullt avsiktligt men det skär sig lite mot den drömska stilen. Samtidigt hade jag önskat lite mer musikalnummer, för runt mitten blir det ett ganska långt parti helt utan musikalnummer, och det var väl inte riktigt vad man förväntade sig av en musikal. Den sista kvarten förändras också filmen i karaktär, och den blir lite märklig och svårbegriplig. Jag är heller inte helt förtjust i slutet, som ger en något antiklimaktisk känsla.

Fotot (signerat svenska Linus Sandgren) är utmärkt, och filmen har ett starkt bildspråk som imponerar stort med sin lyckade halvrealistiska stil. Skådespelarinsatserna är också mycket bra. Emma Stone är strålande som Mia, och gör en både stark och trovärdig rollprestation. Hon har dessutom en riktigt bra sångröst. Ryan Gosling är mycket bra som Sebastian, och gör även han en minnesvärd prestation även fast han nog inte riktigt kommer upp i Emmas kaliber. Rosemarie DeWitt är som vanligt utmärkt som Laura, och den alltid lika talangfulla J.K. Simmons gör allt som går av en liten men intressant biroll. Även i övrigt är det mycket bra rollprestationer, och det finns inte ett enda svagt kort i den här ensemblen.

La La Land är en mycket bra och minnesvärd film, som har fantastisk musik och en underhållande historia. Filmen utnyttjar klassiska filmklichéer till sin egen fördel, och som en hyllning till Hollywood. Det är romantiskt, charmigt, småroligt och oerhört engagerande. Här finns många bottnar och det har blivit en tänkvärd film, samtidigt som den fungerar utmärkt som underhållning för stunden. Helt enkelt en överraskande lyckad film, som är en av de bästa filmer jag sett på länge. Det är bara synd att antalet musikalnummer inte är fler, för mot mitten blir det långa perioder utan musik. Plus att jag inte är helt förtjust i slutet, då filmen tappar lite av sin hittills så fantastiska atmosfär. Med ett mer genomarbetat slut hade det kunnat bli en ännu bättre film, men nu nöjer jag mig med "bara" en stabil åtta i betyg. Således är det alltså inget att tveka på, utan en film som alla bör se snarast. Den borde också ha goda chanser att vinna Oscar i år.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 9 februari 2017
Senast uppdaterad: 9 februari 2017

Recensionen har lästs 2303 gånger av 1373 personer, sedan den 9 februari 2017

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - TREA - FEMMA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern