Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Land of Plenty
(Land of Plenty)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sandrew Metronome Distribution för recensionsexemplaret
Sök efter Land of Plenty på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 59 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Tyskland/Kanada/USA, 2004
Produktionsbolag: Emotion Pictures, Reverse Angle International, Independent Digital Entertainment & Argos Films
Producent: Jake Abraham, In-Ah Lee, Samson Mucke & Gary Winick
Regi: Wim Wenders
Manusförfattare: Wim Wenders & Michael Meredith, baserat på en grundstory av Wim Wenders & Scott Derrickson
Svensk distributör: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Paul - John Diehl Lana - Michelle Williams
Jimmy - Richard Edson Hassan - Shaun Toub
Henry - Wendell Pierce Sherman - Burt Young

Den tyska regissören och manusförfattaren Wim Wenders har varit aktiv i filmbranschen sedan tidigt 1970-tal, och har blivit känd genom filmer som Paris, Texas och Buena Vista Social Club. Majoriteten av hans filmer har varit tyskspråkiga, men på senare år har han alltmer fokuserat på engelskspråkiga filmer med inspelning i USA. Ett exempel är 2004 års Land of Plenty, som vunnit priser på en rad filmfestivaler världen över men som än idag inte släppts i hemlandet USA i större skala. I denna tysk-amerikanska samproduktion, som i Sverige inte släppts förrän i år, är det tillvaron i USA efter terroristattackerna den 11 september som står i centrum. Paul Jeffries är en skadad Vietnam-veteran, som tappat verklighetsuppfattningen och på egen hand numera agerar medborgargarde där han övervakar skumma människor i sin närhet för misstänkta terroristverksamheter. "Skumma" i hans ögon innebär alla utlänningar, och i synnerhet personer av arabisk härkomst, som omöjligen kan ha rent mjöl i påsen. Han lever i sin övervakningsbuss och ser terroristceller överallt, när han i smyg följer efter misstänkta personer. Hans systerdotter Lana är dotter till en missionär, och har bott de senaste åren i Palestina. Hon har nu flyttat tillbaka till USA, och hjälper till på entt härbärge för hemlösa. Hon tror gott om alla, och kommer snart i kontakt med sin enda levande släkting; som är just Paul. När en arabisk hemlös man blir mördad vid skottlossning på gatan börjar Paul och Lana att tillsammans undersöka saken, men av vitt skilda anledningar...

Man kan fråga sig varför det tagit så lång tid för Land of Plenty att komma till Sverige. En av anledningarna kan vara att det är en mycket USA-centrerad film, och blir därmed inte lika effektiv i Europa som i USA. Då allting kretsar kring USA, så är det svårt att förneka att filmen fungerar bättre i det egna landet. Å andra sidan verkar det här vara ett lite väl känsligt ämne i USA, att döma av vad en del amerikanska recensenter skrivit. Trots att ämnet och budskapet inte är lika tillämpbart i Sverige som i USA, så är det dock en riktigt bra film. Den tar upp ett intressant och originellt ämne på ett nyskapande sätt, och visar på ett effektivt sätt hur USA ser på resten av världen och vice versa. Det är sannerligen ingen upplyftande film, utan är ganska tung och uppvisar inget enormt framtidshopp. Den tunga stämningen lättas dock upp av en del humor, i synnerhet hos Paul och hans paranoida idéer som periodvis är riktigt skrattretande. Överlag har det blivit en engagerande och berörande film, som tar upp intressanta ämnen på ett lyckat sätt. Man kan dock tycka att karaktärsbeskrivningarna skär sig lite mot varann, vilket jag misstänker inte var avsikten. Lana är en mångbottnad och intressant rollfigur, som känns levande och lagom naiv. Paul å andra sidan har blivit endimensionell och karikatyrartad, och får aldrig något egentligt liv. Det är kanske avsiktligt, men Paul känns som lite för överdriven för att det ska bli helt realistiskt; lite märkligt då övriga karaktärer och filmen i övrigt framstår som realistiskt och verkligt. Det gör också att filmens budskap blir lite övertydligt, men å andra sidan kan det kanske vara nödvändigt för att de mest inskränkta personerna ska vakna upp. En gyllene medelväg hade dock varit det bästa, och en rollfigur som känns som en karikatyr passar inte helt in i filmens i övrigt trovärdiga stil.

I likhet med många andra av Wim Wenders filmer har Land of Plenty också blivit lite väl lång och utdragen, som gör att den ibland framstår som lite seg. Trots allt är grundstoryn ganska tunn, och det händer inte tillräckligt för att motivera en speltid på nästan två timmar. Med ett trimmat manus och 10 minuter kortare längd hade filmen förmodligen framstått som ännu bättre. Jag är heller inte helt förtjust i de lite överdrivna religiösa teman som tas upp, som åtminstone jag (som inte alls är religiöst lagd) tyckte blev lite väl magstarkt. Visuellt känner man igen Wim Wenders stil, och filmen erbjuder snyggt foto och ett effektivt bildspråk. Hela filmen är också inspelad i riktiga miljöer, helt utan studioinspelning, vilket också förhöjer helhetsintrycket. Musiken är också mycket passande, och allting bidrar till en imponerande stämning och en någorlunda trovärdig stil. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra, och i synnerhet Michelle Williams är lysande som Lana. Hon spelar mycket övertygande och trovärdigt, och lyckas att lägga sig på helt rätt nivå för rollfiguren, så att Lana framstår som lagom naiv utan att bli orealistisk. Hon lyckas att få alla att sympatisera med rollfiguren, och bevisar än en gång att hon är en utmärkt skådis som passar till nästan alla roller. John Diehl är riktigt bra som Paul, och även om han balanserar på gränsen till överspel, så håller han sig nästan jämnt på rätt sida av linjen. Han lyckas inte helt att väcka liv i sin ganska extrema karaktär, men gör trots allt en fullt godkänd och stark rolltolkning. Land of Plenty hade vunnit på att tonas ner en smula, och av ett något högre tempo och mer hårdhänt klippning. Men överlag är det ändå en riktigt bra film, som tar upp intressanta och viktiga ämnen på ett lyckat sätt och lyckas erbjuda en imponerande stämning. Därför har filmen också blivit engagerande och bitvis även gripande. Att sätta betyg är inte det lättaste, men till sist valde jag trots allt en mycket stark sjua, men det hade inte krävt mycket för att åttan hade varit ett faktum. Det är inte den sortens film som man vill se om flera gånger, men är utan tvekan en bra och sevärd film som alla bör se en gång.

DVD-utgåvan av Land of Plenty erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,85:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. När man valt språk visas varningstexter på valt språk följt av en trailer. Därefter kommer vi till huvudmenyn, som är engelskspråkig men stilren. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är beklagligt och tråkigt. Enligt uppgift har utländska DVD-utgåvor trots allt en del extramaterial - närmare bestämt kommentatorspår samt bortklippta scener - men av någon anledning går vi miste om det i Skandinavien.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 7 augusti 2009
Senast uppdaterad: 7 augusti 2009

Recensionen har lästs 2716 gånger av 1606 personer, sedan den 7 augusti 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - NOLLA - TVÅA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern