Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Laxfiske i Jemen
(Salmon Fishing in the Yemen)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Laxfiske i Jemen på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 48 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Storbritannien, 2011
Produktionsbolag: Lions Gate Films, BBC Films & UK Film Council, i samarbete med Kudos Productions & Davis-Films
Producent: Paul Webster
Regi: Lasse Hallström
Manusförfattare: Simon Beaufoy, baserat på en roman av Paul Torday
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Alfred Jones - Ewan McGregor Harriet - Emily Blunt
Mary Jones - Rachael Stirling Robert - Tom Mison
Patricia Maxwell - Kristin Scott Thomas Shejk Muhammed - Amr Waked
Bernard Sugden - Conleth Hill Brian Fleet - Hugh Simon
Ashley - Catherine Steadman Peter Maxwell - Tom Beard
Betty - Jill Baker Tory Grandee - Peter Wight

Den svenska regissören och manusförfattaren Lasse Hallström känner förmodligen de flesta till, med dryga två dussin filmer i bagaget och med filmer som Mitt liv som hund, Gilbert Grape och Chocolate på sin meritförteckning. Under hans "storhetstid" på 1980-talet och början av 1990-talet var det vanligt att han utöver regirollen även skrev manus och/eller producerade, men på senare år har han "bara" varit regissör. På senare år har han bl.a. gjort Hachiko och Dear John, och nu är ett återigen dags för ett "feelgood"-drama; den här här gången huvudsakligen producerad av och i Storbritannien. Hans senaste film bär den måttligt spännande titeln Laxfiske i Jemen, och bygger på en satirisk roman med samma namn av den brittiska författaren Paul Torday.

Arablandet Jemens stenrika shejk Muhammed har en dröm om att införa laxfiske i Jemen, och därigenom föra människor samman. Detta trots att Jemen är ett ökenland som stora delar av året är torrlagt, och att det knappt finns någon flod i landet; än mindre fiskar. Det är också alldeles för varmt för att laxar, som mest trivs i kallare länder i norra Europa, ska kunna finnas. Det stoppar dock inte shejk Muhammed, som är beredd att betala hur mycket det än krävs för att hans dröm ska bli verklighet. Han anlitar den privata PR-konsulten Harriet i London för att representera honom och genomföra projektet, men hon kan själv ingenting om fiske. Hon kontaktar därför den brittiska fiskerimyndighetens laxexpert Alfred Jones, som lever ett stillsamt liv där fiske är hans enda hobby och hans fru mestadels är bortrest. Alfred vill inte alls ge sig på ett så hopplöst och orimligt projekt, men då den brittiska regeringen desperat behöver god press från arabländer för att kompensera för alla rapporter om krig och elände, har han inte mycket att säga till om. Han är därför så illa tvungen att tillsammans med Harriet försöka ordna fram laxfiske i ökenlandet; hur omöjligt det än må verka...

Filmens titel låter sannerligen inte alltför upplyftande, men samtidigt har Lasse Hallström hittills inte gjort en enda dålig film under sin långa karriär - hans filmer har visserligen hållit en varierande klass, men alla har åtminstone varit fullt sevärda. Laxfiske i Jemen är inget undantag, utan är en trevlig och underhållande film. Det är ingen jättedjup film och heller inte alltför originell, men storyn är faktiskt hyfsat intressant och lagom skruvat så att det med lite vilja går att ta filmen på allvar.

Rollfigurerna är intressanta, även om somliga upplevs lite stereotypa och klichéartade. Det gäller inte minst presschefen Patricia, som gränsar till karikatyr i ett flertal scener. Men det är bättre ställt med Alfred och Harriet, som visserligen även de må vara en smula stereotypa, men som ändå blivit förvånansvärt mångbottnade och äkta.

Det är överlag en relativt lättsam "feelgood"-film, men här finns trots allt ett visst djup och en viss satirisk stil (inte minst bland politiken) som jag uppskattar. Det blir småroligt då och då, och ibland får man skratta genom fyndiga vassa repliker och en rolig inblick i brittisk politik. Men att försöka blanda in filosofiska diskussioner via fiske tycker jag är en smula magstarkt och långsökt, fast så har jag å andra sidan heller aldrig varit särskilt fiskeintresserad.

Storyn kan upplevas en smula menlös, för det finns inte mycket till spänning och heller inte alltför mycket till humor. Det är inte tillräckligt djupt för att fullt ut beröra någon, utan det handlar trots allt nästan uteslutande om att försöka få till fiske i ett ökenområde - något som förvisso är en intressant och egendomlig premiss, men som heller inte erbjuder särskilt stora konflikter eller spänning. Det förblir underhållande och hyfsat engagerande, men på ett lättsamt sätt som inte kräver någon stor tankeverksamhet. Förvisso inte nödvändigtvis något fel med det, men förväntar man sig mer än lättsamma och aningen slätstrukna filmer så kan man bli lite besviken. Sidohistorien om mordförsök på shejken känns också något påklistrade och onaturliga, och jag får intrycket att det mest lagts till i ett försök att tvinga in lite spänning i en annars lite för menlös historia.

Laxfiske i Jemen kan bitvis också upplevas en smula översentimentalt och överromantiserande, även om jag trots allt tycker att filmen överlag håller sig på rätt sida av gränsen. Men det förblir tämligen förutsägbart, och några stora överraskningar väntar inte. Jag kan också uppleva filmen lite väl politiskt korrekt, och det är inte direkt någon vågad film som Hallström gjort den här gången. Allt för att inte stöta sig med någon. Slutet kan också upplevas aningen tillrättalagt, trots en fin ton och en hoppfull stil. Däremot kan jag inte förneka att filmen har en påtaglig charm, och det förblir engagerande och underhållande. Visserligen på ett relativt lättsamt sätt som inte kräver att man använder alltför många hjärnceller, men ändock...

Fotot är snyggt, och filmen erbjuder en del vackra vyer i kombination med vissa fiffiga bildlösningar vid bl.a. chattar och annat. Musiken är också utmärkt, och är för en gångs skull så diskret och passande att man inte ens lägger märke till att den finns där. Precis så ska bakgrundsmusik vara. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra. Ewan McGregor imponerar i en på papperet ganska tråkig roll som Albert, och lyckas att väcka liv i den stereotypa karaktären på ett skickligt sätt. Emily Blunt är utmärkt som Harriet, och gör allt som går av den här rollfiguren. Kristin Scott Thomas är överlag väldigt rolig i en minnesvärd men ytterst karikatyrartad roll som PR-chefen Patricia. Amr Waked fyller sin funktion som shejken Muhammed, men sticker inte ut nämnvärt och gör ingen direkt märkvärdig eller utmanande rollprestation.

Laxfiske i Jemen har förvisso en något tunn story, men det är en intressant och charmig historia som berättas på ett finstämt och underhållande sätt. Ibland kan det bli en smula för sentimentalt och dessutom lyfter inte storyn tillräckligt för att verkligen beröra eller gripa tag i tittarna, men som lättsam underhållning för stunden duger det alldeles utmärkt. Det är helt enkelt en bra och trevlig film, som är väl värd att se för de allra flesta men som man inte lär fundera över alltför länge. Frågan är väl snarare hur många som ämnar till att se en film med en så "tråkig" titel... Det här är inte någon av Lasse Hallströms bästa filmer, men heller inte någon av hans sämre. Den håller sig till mittfåran i alla aspekter; på gott och ont. Därför är en sjua det solklara betyget, och även om det på intet sätt är dåligt, så hade den här skruvade storyn haft potential att bli ännu vassare.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 3 maj 2012
Senast uppdaterad: 4 maj 2012

Recensionen har lästs 2965 gånger av 1695 personer, sedan den 3 maj 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - NOLLA - FEMMA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern