Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Legenden om Tarzan
(The Legend of Tarzan)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Biostaden Aveny i Skellefteå för pressvisningen
Sök efter Legenden om Tarzan på CDON
   ANNONS
Drama / Äventyr / Action / Historiskt / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 50 minuter
Genre: Actionäventyr
Produktionsland/år: USA, 2016
Produktionsbolag: Warner Bros. Pictures, Village Roadshow Pictures & Dark Horse Entertainment
Producent: David Barron, Tony Ludwig, Alan Riche & Jerry Weintraub
Regi: David Yates
Manusförfattare: Adam Cozad & Craig Brewer, baserat på karaktärer skapade av Edgar Rice Burroughs
Svensk distributör: Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
John Clayton/Tarzan - Alexander Skarsgård Jane Clayton - Margot Robbie
George Washington Williams - Samuel L. Jackson Leon Rom - Christoph Waltz
Mbonga - Djimon Hounsou Kapten Kerchover - Casper Crump
Kerchak - William Wollen Kala - Madeleine Worrall
Alice (Tarzans mamma) - Genevieve O'Reilly John (Tarzans pappa) - Hadley Fraser
Tarzan som ung - Christian Stevens / Rory J. Saper Jane som ung - Ella Purnell
Klicka här för komplett rollista!

Året är 1885, och John Clayton - mannen mer känd som Tarzan - har lämnat djungeln och återvänt till London för att leva ett överklassliv i en herrgård tillsammans med sin fru Jane. Vid det här laget har 14 västländer precis delat upp länderna på den afrikanska kontinenten mellan sig, och kung Leopold av Belgien har tagit över afrikanska Kongo. Han har nu bjudit in John att besöka Kongo för att se vad han gjort av landet. John har egentligen inte minsta intresse av det, men amerikanen George Washington Williams övertalar honom att tacka ja till erbjudandet - George har nämligen farhågor att kung Leopold kan hålla på med slavhandel, då han på papperet verkar kunna få ett helt land att blomstra helt utan pengar. John reser därför tillsammans med Jane och George till Kongo, där John/Tarzan återförenas med sin djurfamilj. Men de upptäcker också att legosoldaten Leon Rom driver det mesta i landet åt kung Leopold, och Leon bryr sig inte särskilt mycket om vad som är lagligt eller inte - än mindre sådana smådetaljer som om Tarzan ska överleva vistelsen...

Edgar Rice Burroughs klassiska karaktär lär säkert vara lika välkänd om ytterligare 100 år som den är idag, så fastän Tarzan aldrig tillhört någon av mina favoritkaraktärer är det ändå välkommet med en ny filmversion. Men jag känner mig ärligt talat väldigt tveksam till upplägget i Legenden om Tarzan - genom att förlägga handlingen till "nutid" (1889), med bara snabba tillbakablickar om den mer välkända berättelsen, känner man inte igen sig särskilt mycket längre. Det klassiska upplägget med apmannen är i stort sett ett minne blott, och plötsligt talar Tarzan/John också perfekt engelska. Det gör att det inte riktigt känns som Tarzan längre, och en del av poängen går förlorad. För de som inte är väl bevandrad i Burroughs romaner eller alla tidigare filmer lär det därför uppstå en del problem - nog för att väl de flesta känner till historien i grova drag, men säkerligen finns det ändå mycket som alla utom de mest inbitna fansen har glömt bort.

Jag vet inte om det här ska föreställa vara en regelrätt uppföljare till någon tidigare film med Tarzan, eller om det är en fortsättning på någon av böckerna, men då det mig veterligen inte funnits någon senare filmversion än Disneys tecknade klassiker för 17 år sedan så känns det problematiskt i vilket fall som helst. Jag tycker att filmteamet har missat en gyllene möjlighet genom att förlägga handlingen så långt efter den klassiska berättelsen, då det gör att filmen blir mer som vilken äventyrsfilm som helst och hoppar över allt som gjort just Tarzan unikt.

Om man bara kan komma över den lite egendomliga premissen är Legenden om Tarzan dock en ganska bra film. Storyn är intressant och har förvånansvärt många nyanser. Vi får också lära känna både Tarzan och till viss del även Jane ganska väl, och förutom den fruktansvärt stereotype Leon Rom är ingen helt svartvit. Tempot är föredömligt, och berättelsen och premissen är tillämpbar än idag. Det finns flera intressanta rollfigurer, och periodvis är det också en ganska spännande film. Det finns en viss charm och lite humor, som hjälper till att lätta upp stämningen. Därför har det blivit en ganska underhållande film, som överlag håller intresset vid liv och tar upp en del intressanta teman.

Problemet är bara det att genom att förbigå hela grundkonceptet med Tarzan, så kan man ofta inte kan avgöra om man tittar på Tarzan, Rambo, He-Man eller Pirates of the Caribeean, då nästan allt som gjort Tarzan unikt har försvunnit. Okej, Tarzan kan fortfarande kommunicera med djur, men vi får aldrig ens veta hur han gör det eller hur länge han kunnat det. De korta tillbakablickar som förekommer över Tarzans uppväxt och hans första möte med Jane är alldeles för kortfattade och fragmentariska för att man ska kunna bilda sig någon ordentlig uppfattning. Men som lättsam äventyrsfilm betraktad är det för all del inget större fel med filmen, som är ganska välgjord och underhållande.

Det förekommer också en hel del antydningar till sexism, och det är tråkigt att Jane blivit så passiv. Hon fungerar mest som hjälplöst offer, som bara får sitta och vänta på att den stora starka Tarzan ska komma till undsättning. Lite ironiskt då Jane i en minnesvärd scen kommer med ett stort tal om att hon inte kommer att bli någon "Damsel in distress"; bara för att minuterna senare ändå bli just det... Uppenbarligen har inte mycket hänt på den fronten sedan romanerna skrevs för drygt 100 år sedan...

Bitvis känns filmen också lite utdragen och långsam, och den hade nog vunnit på att kortas ned en smula. George Washington Williams känns också väldigt malplacerad och stereotyp, och det känns precis som att Samuel L. Jackson glömt bort vilken film han är med i och hoppat in från The Hateful Eight - man kan nämligen knappt se skillnad på dessa båda rolltolkningar, vilket känns egendomligt och närmast ironiskt då hans rollfigur är den enda som faktiskt funnits i verkligheten. Och Leon Rom är så endimensionell och stereotyp att hälften vore nog...

Fotot är utmärkt, och filmen har ett starkt bildspråk tillsammans med många vackra vyer. Skådespelarinsatserna är överlag bra. Alexander Skarsgård är riktigt bra som Tarzan, och gör en trovärdig och mångfacetterad rolltolkning. Nuförtiden är det i och för sig lite svårt att vänja sig vid honom, när man är så van vid hans rollfigur i True Blood, men han gör ändå riktigt bra ifrån sig. Margot Robbie är också mycket bra som Jane, men tyvärr har karaktären blivit så passiv att hon inte får mycket att arbeta med. Christoph Waltz spelar i stort sett på pricken samma rollfigur som i Inglourious Basterds, men gör det i och för sig bra. Samuel L. Jackson är på intet sätt dålig, men känns mer malplacerad och ser inte ut att höra hemma i samma film som alla andra.

Vad man tycker om Legenden om Tarzan hänger mycket på ens förväntningar, och framförallt vad man väntar sig för slags film. Om man väntar sig en ny filmversion av klassiska Tarzan lär man bli besviken, för det finns inte mycket kvar av det som gjorde Edgar Rice Burroughs romanhjälte så speciell. Om man däremot förväntar sig ett vanligt hederligt actionäventyr som lättsam underhållning under sommaren blir man däremot förmodligen nöjd, för som äventyrsfilm betraktad är filmen både välgjord och underhållande. Så det kunde absolut ha blivit betydligt värre, men jag är ändå besviken då inte mycket finns kvar av premissen och allt som gjort Tarzan unik som karaktär är nästan helt bortblåst. Kanske var det ett nödvändigt ont för att på ett smidigt sätt komma ifrån de antydningar till rasism och kolonialtänk som genomsyrar Burroughs romaner, men jag tycker ändå inte det här är rätt väg att gå. Det här är hursomhelst en helt okej film, som är underhållande, spännande och charmig. Men det känns väldigt märkligt att göra en uppföljare till en film som mig veterligen inte existerar, och de korta tillbakablickar som förekommer är inte tillräckliga för att ge någon rättvis bild av vad som hänt tidigare. Jag nöjer mig därför med en stark femma i betyg, och det känns som bortkastad potential samtidigt som man i och för sig får vara tacksam för att det fortfarande är en sevärd film.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 13 juli 2016
Senast uppdaterad: 13 juli 2016

Recensionen har lästs 2509 gånger av 1557 personer, sedan den 13 juli 2016

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - NOLLA - ETTA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern