Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Licorice Pizza
(Licorice Pizza)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Licorice Pizza på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 13 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Kanada/USA, 2021
Produktionsbolag: Focus Features, Metro-Goldwyn Mayer, Northern Ireland Screen & Ghoulardi Film Company, i samarbete med Bron Studios
Producent: Paul Thomas Anderson, Sara Murphy & Adam Somner
Regi: Paul Thomas Anderson
Manusförfattare: Paul Thomas Anderson
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Gary Valentine - Cooper Hoffman Alana Kane - Alana Haim
Jack Holden - Sean Penn Rex Blau - Tom Waits
Lance Brannigan - Skyler Gisondo Mary Grady - Harriet Sansom Harris
Jon Peters - Bradley Cooper Mamma Anita - Mary Elizabeth Ellis
Joel Wachs - Benny Safdie Brian - Nate Mann
Lucy Dolittle - Christine Ebersole Jerry Frick - John Michael Higgins
Sue Pomerantz - Isabelle Kusman Donna Kane - Donna Haim
Este Kane - Este Haim Danielle Kane - Danielle Haim

Året är 1973, och den f.d. barnskådespelaren Gary Valentine växer upp i San Fernando Valley. Som 15-åring har han börjat bli lite för gammal för att få barnroller längre, och på en skolfotografering möter han fotografiassistenten Alana Kane. Han blir genast blixtförälskad i henne, men hon är 10 år äldre än honom och därför avvisar hon hans påflugna närmanden. Men likväl börjar de umgås allt mer, och Alana blir också inblandad i Garys affärsidéer där han vill tjäna så mycket pengar som möjligt...

Efter flertalet ovanligt djupa filmer är det här en ovanligt lättsam film för att vara Paul Thomas Anderson. Men Licorice Pizza är en mycket bra och underhållande film, som har ett visst djup men som framförallt är lättsam och underhållande. Den är charmig och ganska rolig, och här finns både djupsinta scener, fartfylld spänning, romantik och roliga minnesvärda scener. Visst är åldersskillnaden mellan Gary och Alana lite väl stor, så att det periodvis känns obekvämt, men det kommer man ganska snabbt över då det helt enkelt är så charmigt.

Det är en engagerande film, som håller intresset vid liv hela tiden - och trots en ovanligt lång speltid på hela 2 timmar 13 minuter känns det aldrig segt eller utdraget, vilket är en imponerande bedrift. Fotot är också förstklassigt, och skådespelarinsatserna väldigt bra. Cooper Hoffman (son till bortgångne Philip Seymour Hoffman) är riktigt bra som Gary, och sångerskan Alana Haim (från popgruppen Haim) är ett riktigt fynd som Alana. Här finns också mycket bra och passande musik, som ytterligare förhöjer helhetsintrycket. Så det är oerhört välgjort på alla sätt och vis, och flera scener är mycket starka och minnesvärda.

Men Licorice Pizza upplevs också tämligen fragmentarisk, då det handlar om ett flertal mer eller mindre separata händelser och flera sidohistorier aldrig riktigt får något ordentligt slut. Sidohistorien kring filmproducenten och tillika Barbara Streisands dåvarande pojkvän Jon Peters är exempelvis viktig för handlingen ett kortare tag, men rinner sedan ut i sanden och Jon Peters syns aldrig till mer. Det känns lite märkligt, och filmen flackar runt lite för mycket där den röda tråden bitvis blir lidande. Filmen känns också lite väl tunn, och får sällan riktigt det djup den förtjänar. Det är hela tiden väldigt underhållande och charmigt, men också lite för tunt och fragmentariskt.

Licorice Pizza är en mycket bra och minnesvärd film, som är både engagerande, rolig och charmig. Man får skratta en del, men det finns också ett visst djup och många starka scener. Men det är synd att Paul Thomas Anderson inte riktigt verkar ha kunnat bestämma sig för vad han egentligen ska berätta, som gör att den röda tråden blir lidande. Det blir helt enkelt som flera filmer i ett, då sidohistorier som är mer eller mindre relevanta för intrigen får mycket utrymme för att sen helt rinna ut i sanden. Det känns aningen för tunt och ibland även ytligt, och jag hade gärna sett en lite större fördjupning istället för att flacka runt flertalet olika händelseförlopp. Det här är därmed inte någon av de bästa Oscarsnominerade filmerna i år, men heller långt ifrån den sämsta och en riktigt bra film - även om jag inte blev riktigt så begeistrad som jag hade hoppats på, så är det ändå en film väl värd att ses för alla, och som är så pass bred att den lär tilltala de flesta åldrar. Därför väljer jag efter moget övervägande en ganska svag åtta i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 9 september 2022

Recensionen har lästs 988 gånger av 361 personer, sedan den 9 september 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - TVÅA - ÅTTA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern