Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Life Happens
(L!fe Happens)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Life Happens på CDON
Sök efter Life Happens på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 36 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Kanada/USA, 2011
Produktionsbolag: Stardust Pictures & Films We Like, i samarbete med Dot Dot Dot Productions
Producent: Justin Levine, Katherine Cunningham-Eves & Krysten Ritter
Regi: Katherine Cunningham-Eves
Manusförfattare: Krysten Ritter & Katherine Cunningham-Eves
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kim - Krysten Ritter Deena - Kate Bosworth
Laura - Rachel Bilson Max - Connor Ross / Zachary Ross
Nicolas - Geoff Stults Henri - Justin Kirk
Jayde - Fallon Goodson Patti - Andrea Savage
Sergei - Jason Biggs Francesca - Kristen Johnston
Pauline - Marguerite Moreau Rita (receptionisten) - Jenny Mollen
Poppop - Seymour Cassel Barry Robert Phillips - Louis Silvers
Dr. Katie - Katie Morgan Ivan - Colin Egglesfield
Syster Nic - Nic Novicki Ms. Crenshaw - Laura Silverman

De unga tjejerna Kim, Deena och Laura är bästa vänner och bor ihop i ett hus. En kväll har både Kim och Deena lyckats hitta åt var sin kille som lämpliga "engångsligg", men upptäcker att det bara finns en kondom kvar i huset. Då Denna har ägglossning tar hon den, och som följd blir Kim gravid. Ett år senare bor Kims lilla son Max hos de tre tjejerna. Hans pappa Marc - som velat ta så lite ansvar för sonen som möjligt - är surfare och har precis blivit erbjuden proffskontrakt i Australien, och sticker därför snabbt därifrån. Efter det försöker Kim, Deena och Laura att turas om att försöka ta hand om lilla Max. När Kim på sitt tillfälliga jobb som dörrvakt till en bar stöter på den attraktiva Nicolas och hans måttligt charmiga vänner Henri och Sergei sätter de sig ner för att prata. Efter Sergeis klagomål om att "det är en mardröm att ha barn" har Kim inte mage att berätta att hon är mamma, utan råkar istället kläcka ur sig en liten vit lögn - att det inte hon utan Deena som har barn. Men den lilla lögnen ställer till med allt fler problem när Nicolas vill lära känna Kim bättre...

Storyn låter kanske inte alltför originell, men Life Happens är faktiskt en förvånansvärt nyskapande film. Inte minst är det välkommet med en film om graviditeter som faktiskt kretsar kring tjejer - av någon mycket märklig anledning brukar nämligen nästan alla filmer om oönskade/oplanerade graviditeter huvudsakligen skildras ur killens perspektiv. Då barnets pappa försvinner ur bilden vid ett tidigt skede har här hela filmen skildrats ur ett kvinnligt perspektiv, och det uppskattar jag. Det är ärligt talat väldigt långt mellan gångerna som en film faktiskt kretsar kring flera starka kvinnliga rollfigurer, som klarar sig själv och inte sitter och väntar på att bli räddade av män (bokstavligt eller bildligt); och det är verkligen hög tid. Det är också en trevlig omväxling med en film som för en gångs skull inte förordar kärnfamiljerna, på ett så typiskt Hollywood-konservativt sätt som man alltid ofta ser, utan en film som istället kretsar kring annorlunda familjer och med kvinnlig vänskap hellre än klassisk romantisk i centrum.

De tre kvinnliga huvudrollerna är alla mångbottnade, nyanserade och intressanta, som är lätta att känna för. Då allting skildrats på precis rätt sätt, så sympatiserar man med tjejerna även när de inte alltid beter sig speciellt smart; precis som i verkligheten. Det är en riktigt rolig film, där man får skratta ganska ofta och där det förekommer en del oerhört roliga repliker och situationer. Det är visserligen ganska långt mellan de riktigt klockrena poängerna, men man skrattar i alla fall högt ganska ofta och vid några få tillfällen väntar gapskratt. Mycket mer än så förväntar jag mig inte, och det var ganska länge sedan jag såg en så här pass humoristisk film. Det är också roligt med en komedi som kretsar kring karaktärer och dialog hellre än fysisk humor, så att all så kallad "slapstick"-komik - i dagens läge alltför vanligt förekommande - lyser med sin frånvaro. Det är också ganska intelligent humor, och jag uppskattar verkligen att vi slipper allt vad "kiss och bajs"-humor heter. Det här är med andra ord så långt ifrån de flesta Adam Sandler-komedier som man överhuvudtaget kan komma, och alla som är lika less på sådana som undertecknad förstår hur välkommet en film som Life Happens känns.

Det här är nog i första hand en film riktad till kvinnor, och därför är det också sådan humor som främst förekommer - och det uppskattar jag, då det är precis den sortens humor som jag föredrar. Men filmen fungerar även utmärkt till män, och bara man uppskattar filmer med ett huvudsakligt kvinnligt perspektiv (vilket jag gör) så kommer man sannolikt att tycka om den här filmen. Det är charmigt och underhållande, samtidigt som det också finns en intressant story. Därför håller filmen även ihop som drama, där allting inte bara kretsar kring billiga skämt. Det är visserligen huvudsakligen en komedi, men det finns en hel del allvarliga stunder också; och allting har en allvarlig underton. Det är en riktigt engagerande film, där man hela tiden känner för rollfigurerna och bryr sig om vad som ska hända. Tiden går också snabbt, och man har trevligt hela tiden medan man ser filmen.

Samtidigt finns det också ett påtagligt djup, och bitvis blir det riktigt gripande. Jag uppskattar också att den romantiska historien mellan Kim och Nicolas inte fått alltför stort utrymme, utan bara upptar en del av filmens händelseförlopp - så att det fortfarande är Kim och Dennas vänskap som huvudsakligen står i centrum. Överlag är filmen ganska förutsägbar, men det finns i alla fall en del överraskningar som väntar vilket förhöjer helhetsintrycket. Det är ganska sällan som så pass intelligenta och djupa dramakomedier dyker upp, och manuset som Krysten Ritter och Kat Coiro skrivit håller överlag en mycket hög kvalitet.

Tyvärr dras dock helhetsintrycket ned av en del stereotypa och endimensionella rollfigurer. Medan Kim, Deena och till viss del även Laura blivit mångbottnade och genomarbetade, så märks det att samma fokus inte lagts på de manliga rollfigurerna. Nicolas hinner i alla fall få en del nyanser, även om han känns en smula för endimensionell. Men det stora problemet är att Henri blivit så oerhört stereotypt och endimensionell så att hälften vore nog, och ärligt talat framstår som han som mest allmänt obehaglig och irriterande. Jag önskar verkligen att manusförfattarna kunnat hoppa över honom helt och hållet, då filmen hade blivit betydligt bättre utan honom. Att tycka om honom är i det närmaste omöjligt, och han känns mest som ditlagt för några humoristiska effekter. Så länge Henri har en ganska liten roll i det stora hela så kan man leva med det, men allt eftersom filmen fortlöper får han en större och större roll; och det känns ärligt talat både irriterande och rentav lite olustigt. Sergei får vi knappt se överhuvudtaget, men det lilla man hinner se är definitivt inte till karaktärens fördel. Max pappa Marc har också blivit ytterst stereotypt och osympatisk, och därför blir det faktiskt en fördel att han lyser med sin frånvaro under merparten av filmen. Det är också ett par storymässiga detaljer mot slutet av filmen som jag inte uppskattar alltför mycket, och som till viss del sänker helhetsintrycket.

Fotot är snyggt, och bildspråket enkelt men effektivt. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra. Krysten Ritter, Kate Bosworth och Rachel Bilson är samtliga utmärkta i de tre huvudrollerna, och spelar övertygande och naturligt in i minsta detalj. Geoff Stults är bra som Nicolas, men imponerar inte i samma höga utsträckning som de tre kvinnliga rollerna. Justin Kirk spelar över en del som Henri, men gör ändå en hyfsad insats. Jason Biggs gör en stabil insats som Sergei, men får inte mycket att arbeta med genom denna hopplöst endimensionella och minimala roll. Rhys Coiro gör vad som går i den minimala rollen som Marc, men hans australiensiska accent låter allt annat än trovärdig. Resten av ensemblen är riktigt bra, men de flesta gör inga direkt banbrytande rollprestationer.

Life Happens är en mycket bra och underhållande film, som är riktigt rolig samtidigt som den håller ihop logiskt även som drama och dessutom lyckas att beröra och gripa tag i tittarna. Det är charmigt, kul och förhållandevis annorlunda; och jag uppskattar verkligen filmer som denna som fokuserar på starka kvinnliga rollfigurer och som skildrar graviditet ur ett uteslutande kvinnligt perspektiv. Mycket roligt och verkligen hög tid. Det gör också att humorn blir lite annorlunda än man är van vid, och det märks att filmen har en kvinnlig regissör och kvinnliga manusförfattare. Det här är också precis den sortens humor som jag uppskattar, och därför blir helhetsintrycket riktigt positivt. Men en del detaljer mot slutet av filmen drar ner omdömet, och likaså den oerhört stereotypa Henri som jag tyckte direkt illa om från första sekunden han medverkade. Därför nöjer jag mig med en svag åtta i betyg, men det här är ändå utan tvekan en riktigt bra film som är väl värd att se för de allra flesta; men som troligtvis uppskattas av fler tjejer än killar.

DVD-utgåvan har bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 2,35:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på svenska, norska och finska (dock inte danska), men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Den svenska textningen är i minsta laget men är förhållandevis lättläst och håller en relativt hög kvalitet. När man matar in skivan möts man av en språkvalsmeny, som följs av distributörsjingel och varningstexter. Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn, som är snygg och rörlig men endast på engelska. Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket är lite tråkigt men knappast förvånande för genren.


Recensionen skriven: 9 mars 2013

Recensionen har lästs 2211 gånger av 1437 personer, sedan den 9 mars 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *   
8
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - SJUA - SJUA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern