Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Lights Out
(Lights Out)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Lights Out på CDON
   ANNONS
Thriller / Rysare / Övernaturligt / Spelfilm / Nyfilmatisering / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 21 minuter
Genre: Rysarthriller
Produktionsland/år: Sverige/USA, 2016
Produktionsbolag: Warner Bros. Pictures, New Line Cinema, Atomic Monster & Grey Matter Productions, i samarbete med RatPac Entertainment & Dune Entertainment
Producent: James Wan, Lawrence Grey & Eric Heisserer
Regi: David F. Sandberg
Manusförfattare: Eric Heisserer, baserat på en kortfilm av David F. Sandberg
Svensk distributör: Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Rebecca - Teresa Palmer Martin - Gabriel Bateman
Bret - Alexander DiPersia Sophie - Maria Bello
Diana - Alicia Vela-Bailey Emma (socialarbetaren) - Andi Osho
Paul - Billy Burke Esther - Lotta Losten
Konstapel Gomez - Maria Russell Konstapel Andrews - Rolando Boyce
Rebecca som barn - Amiah Miller Sophie som tonåring - Emily Alyn Lind
Diana som tonåring - Ava Cantrell

Paul är föreståndare på ett varuhus, men blir dödad på jobbet av en mystisk varelse som bara syns i mörker. Hans fru Sophie lider av depression, och deras son Martin har svårt att sova - i synnerhet sedan hans mamma låser in sig varje natt för att prata med en mystisk varelse som hon kallar för Diana. Sophies äldre dotter Rebecca får höra om detta, och minns då sina egna upplevelser av Diana sedan barndomen; något hon fram tills nu avfärdat som fantasier. Men snart står det klart att Diana inte bara är en fantasi, utan attackerar folk i mörkret men försvinner så fort som lamporna tänds...

Det låter kanske inte så märkvärdigt, och för all del är väl Lights Out heller ingen alltför originell film. Men i all sin enkelhet fungerar det förvånansvärt väl, och det har blivit en riktigt bra och effektiv film. Storyn är enkel men intressant, och här finns en del bottnar och nyanser. Ingenting är helt svart eller vitt, precis som i verkliga livet. Rollfigurerna är intressanta, och framförallt Rebecca har blivit en mångbottnad karaktär som man hela tiden känner för. Hennes mamma Sophie hinner få en del nyanser, men är lite svårare att få något tydligt grepp om; vilket dock säkerligen åtminstone delvis är avsiktligt.

Men det viktigaste med en skräckfilm är förstås att lyckas att skrämma publiken, och på den punkten har Lights Out över förväntan. För det här har blivit en riktigt otäck film, som har en imponerande atmosfär som känns obehaglig hela tiden. Då och då blir det riktigt otäckt, då man nästan hoppar till i biofåtöljen. Obehagsstämningen är utmärkt, och överlag är det ganska läskigt. Ser man filmen sent på kvällen är det lätt att bli mörkrädd, och jag är tacksam över att jag såg filmen på dagtid så det var dagsljus när jag kom ut från salongen... Det är också riktigt spännande under stora delar av filmen. Därigenom förblir det engagerande och intensivt, och filmen har ett föredömligt tempo där det händer något hela tiden och aldrig blir segt eller utdraget.

Dock förekommer en del klichéer, och många av greppen som tas till är av gammalt beprövat slag. Framförallt påminner filmen i stil och upplägg ganska mycket om de asiatiska skräckfilmer som gjorts genom åren, och det är inte mycket som verkligen är originellt. Alla rollfigurer beter sig heller inte helt logiskt, även om det på den punkten dock är bättre än i de flesta rysare. Jag saknar också att få en del ordentlig förklaring och bakgrundshistoria kring Diana - som det är nu får vi inte veta mer än det absolut mest nödvändiga, och jag hade velat veta mer om vem hon var och även vad hon egentligen är nu. Däremot är det välkommet att storyn för en gångs skull någorlunda håller ihop logiskt, och till skillnad från många rysare på senare år finns inga uppenbara logiska luckor.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt bildspråk som framförallt imponerar med sin effektiva användning av ljus och mörker. Skådespelarinsatserna är överlag bra. Teresa Palmer är mycket bra som Rebecca, och gör en stark och trovärdig rollfigur helt utan överspel. Maria Bello är också riktigt bra i en svår roll som hennes mamma Sophie, och hon imponerar stort med naturligt spel. Alexander DiPersia är ganska bra som Rebeccas pojkvän Bret, men får inte alltför mycket att arbeta med och blir heller aldrig riktigt lika naturtrogen som de två kvinnliga huvudrollerna. Gabriel Bateman är helt okej som Martin, men står ändå för filmens svagaste insats. Han känns tyvärr lite för stel och opersonlig, och lyckas framförallt inte att skildra skräckkänslan på ett tillräckligt övertygande sätt - han känns helt enkelt inte tillräckligt rädd utifrån vad det nog ska föreställa av manuset.

Lights Out är en riktigt bra och underhållande film, som till min förvåning är en av de bättre skräckfilmer jag sett de senaste åren. Det är riktigt obehagligt och otäckt, samtidigt som det mesta håller ihop logiskt och rollfigurerna dessutom är intressanta och någorlunda mångfacetterade. Särskilt originellt är det inte, och det förekommer också en hel del klichéer. Men å andra sidan kan väl detsamma sägas om de flesta skräckfilmer, och den här lyckas i alla fall att skrämma och väcka obehagskänslor på ett effektivt sätt. Det finns också ett visst djup, även fast det huvudsakligen rör sig om underhållning för stunden. Men med en effektiv film som inte har en enda lugn stund, och som förmedlar både stämning och atmosfär samtidigt som det är fängslande, så finns det ändå inte så mycket att klaga på. Överlag är det här därför ändå en riktigt bra film, som är väl värd att se för alla som tycker om rysare och som förtjänar en stark sjua i betyg. Dock är det väl tveksamt om filmen är värd att gå och se på bio - trots allt finns inga vackra vyer eller liknande som fungerar bra på en stor bioduk, så det finns inga alltför starka skäl till att man inte kan vänta tills filmen släpps på DVD och Blu-Ray.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 9 augusti 2016
Senast uppdaterad: 9 augusti 2016

Recensionen har lästs 2242 gånger av 1328 personer, sedan den 9 augusti 2016

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - TVÅA - FEMMA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern