Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Lottery Ticket
(Lottery Ticket)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Warner Home Video för recensionsexemplaret
Sök efter Lottery Ticket på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 34 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: USA, 2010
Produktionsbolag: Alcon Entertainment & Cube Vision
Producent: Matt Alvarez, Mark Burg, Andrew A. Kosove & Broderick Johnson
Regi: Erik White
Manusförfattare: Abdul Williams & Erik White
Svensk distributör: Warner Bros. Entertainment Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kevin - Bow Wow Benny - Brandon T. Jackson
Stacie - Naturi Naughton Mormor - Loretta Devine
Mr. Washington - Ice Cube Sweet Tee - Keith David
Pastor Taylor - Mike Epps Nikki - Teairra Mari
Semaj - Charles Q. Murphy Malik - Vince Green
Lorenzo - Gbenga Akinnagbe Jimmy - Terry Crews
Giovanni - Bill Bellamy Doug - Chris Williams

Vad skulle du göra om du hade vunnit motsvarande 2,6 miljarder kronor på lotto? Det är frågan som regissören Erik White ställer sig i sin långfilmsdebut - den amerikanska komedin Lottery Ticket - efter att han hittills främst gjort musikvideor. I ett slumområde i Atlanta bor den unga killen Kevin Carson tillsammans med sin mormor. De är fattiga, och Kevin har ett lågbetalt jobb i en butik för att de ska klara sig. Mormor ber Kevin att köpa henne en lott, och då passar han på att även köpa en själv med lotterisiffror som han valt från en lyckokaka. Otroligt nog vinner Kevin jackpotten med sin lott, och vinner hela 370 miljoner dollar. Problemet är bara det att lotterikontoret har stängt på grund av den amerikanska nationaldagen, så därför måste Kevin vänta i tre dagar innan han kan lösa in vinsten. Och det dröjer inte länge innan hela kvarteret fått reda på att han vunnit, och efter det vill ingen lämna honom ifred...

Lottery Ticket har absolut en intressant och lovande premiss, och med en sådan story hade filmen alla möjligheter att bli riktigt bra. Men tyvärr är slutresultatet inte lika imponerande som grundstoryn, som gör att filmen i slutändan "bara" blivit godkänd. Framförallt är i stort sett alla rollfigurer tämligen stereotypa, och ingen har fått något nämnvärt djup. Inte ens huvudrollen Kevin är alltför mångbottnad, och därför bryr man sig inte nämnvärt om vad som verkligen händer med honom. De enda någorlunda sympatiska rollfigurerna är också Kevin och Stacie, men de är inte tillräckligt nyanserade för att jag till fullo ska bry mig om dem.

Stereotypa och endimensionella rollfigurer är vanligtvis inget stort problem i komedier, för om det bara är tillräckligt roligt glömmer man snabbt allt sådant. Men problemet är att Lottery Ticket inte är alltför rolig. Det är småroligt då och då, där man får småfnissa och le åt ett antal situationer, men jag skrattade bara högt vid enstaka tillfällen. Det räcker inte riktigt i en komedi, och mer humor hade verkligen varit önskvärt. Dessutom verkar regissören inte riktigt ha bestämt sig för vilken slags film han försökt att göra - ska det vara en realistisk film eller en satir? Somliga scener är så tillspetsade och satiriska att det är omöjligt att ta det på allvar, medan andra scener känns som blodigt allvar. Balansen fungerar inte riktigt fullt ut, vilket gör att filmen ger en något schizofren känsla.

Men trots det fungerar filmen ganska bra som underhållning under ett bra tag, och den första halvan känns helt okej. Det är visserligen ingen storartad film, men det är småroligt och charmigt; tillräckligt för att man ska bry sig i viss mån. Men tyvärr spårar filmen ur under dess andra halva, och med gangsters och lånehajar blir det alldeles för mycket. Storyn blir alltför överkomplicerad, som gör att de delar som faktiskt berör blir allt färre. Därför hade Lottery Ticket vunnit på att fokusera på Kevins relation till sina vänner och till det motsatta könet, istället för att krångla till allt med överdrivna skurkar. Trots allt lär det vara besvärligt nog att handskas med sin omgivning om man vunnit hundratals miljoner dollar, utan att det nödvändigtvis behöver finnas med maffialiknande gangsters i bilden.

Dessutom kan man också ifrågasätta filmens lite märkliga omvända rasism, då samtliga rollfigurer är mörkhyade och det inte finns en enda vit person med i hela filmen. Det har kommit allt fler dylika filmer på senare tid, och det är lätt att irriteras av det. Självklart är det formellt sett lika diskriminerande med filmer med enbart vita, men det förändrar inte det faktum att detta orsakar vissa trovärdighetsproblem - även i slumområden i USA känns det osannolikt att det inte skulle finnas en enda vit person vare sig i bostadsområdet eller på arbetsplatser och i butiker. De enda vita som förekommer här är någon enstaka obetydlig statist i folkmassor. Det förekommer också vissa andra trovärdighetsproblem, och ibland beter sig Kevin mer än lovligt korkad. Även bland naiva ungdomar känns det knappast troligt att man verkligen skulle gå omkring med en vinstlott i fickan i flera dagar; särskilt inte i ett slumområde när man har gangsters som är ute efter en. Det blir heller inte bättre av att hela filmen är mycket förutsägbar, och att det mesta kan förutspås långt i förväg utan någon ansträngning.

Filmen erbjuder ett fullt funktionellt foto, men sticker inte ut som något utöver det vanliga. Musiken är inte alltför mycket att hurra för, men fyller sin funktion. Skådespelarna är hyfsade, men de flesta imponerar inte alltför mycket. Bow Wow kan inte påstås vara någon suverän skådis, men gör en skaplig insats som Kevin. På ytan spelar han bra, men han lyckas tyvärr inte att erbjuda tillräckligt djup eller nyanser för att verkligen väcka liv i sin rollfigur och få oss att känna för honom. Loretta Devine är bra som hans mormor och Brandon T. Jackson är ganska bra som bästa vännen Benny. Men Naturi Naughton står sannolikt för filmens bästa insats som Stacie, och spelar trovärdigt och naturligt.

Lottery Ticket har en intressant och genomarbetad premiss, och lotterivinster är ett fascinerande ämne väl värt att uppmärksamma. Därför känns filmens grundstory också hyfsat originell, och det borde ha kunnat bli en riktigt bra film med samma ämne. Men en komedi som inte har mycket till humor och heller inte har mångbottnade rollfigurer är svårt att bli riktigt imponerad av. Det stannar därför på godkänt - filmen är sevärd om man tycker om genren, men inte mycket mer än så. Betygsmässigt stannar det på en femma, men utifrån enbart den första halvan hade jag sannolikt valt en poäng högre.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,40:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Det finns ett engelskt, tyskt, spanskt och turkisktljudspår, och textning på bl.a. de skandinaviska språken. Det finns också engelsk text för hörselskadade, men tyvärr inte vanlig engelsk text. Någon svensk text för hörselskadade finns heller inte, men å andra sidan verkar det vara för mycket begärt nuförtiden. Bild- och ljudkvaliteten är bra. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel, och därefter visas en meny för att välja land. Väljer man svenska visas därefter reklam för Blu-Ray och en trailer, innan vi kommer till huvudmenyn. Valet av land verkar dock inte göra någon praktisk skillnad, för vilket land man än väljer startas filmen på engelska utan text om man inte går in i menyerna och väljer annat språk.

Efter filmens slut uppstår också Warners traditionella irritationsmoment, då det visas varningstexter på 40 olika språk (!), trots att majoriteten av dessa inte ens finns med på skivan och att den här DVD-utgåvan inte säljs i något land där man talar merparten av språken. Dessa visas en i taget med 10 sekunder per språk, vilket alltså innebär att det visas varningstexter i över sex minuter. Det går heller inte att hoppa förbi dessa överhuvudtaget, varken genom att gå till nästa kapitel, genom att trycka på menyknappen eller ens genom att spola förbi på bild. Har varningstexterna börjat visas, så går ingenting att göra på drygt sex minuter, om man inte stänger av DVD-spelaren. För att undvika att få ett nervöst sammanbrott innan huvudmenyn visas igen, måste man därför komma ihåg att avbryta filmen innan varningstexterna börjar visas, genom att trycka på DVD-spelarens menyknapp innan filmen visats helt klar (exempelvis under den avslutande Warner-loggan i slutet av eftertexterna). Varför ska det vara så svårt att följa andra distributörers exempel, och bara visa varningstexter på det språk som man faktiskt valt textning på...?

Det enda extramaterial som finns är några bortklippta scener på knappt fem minuter. De är småroliga och lite intressanta att se på, men ingen av dem tillför särskilt mycket till filmen och det är förståeligt att de klippts bort. Tyvärr finns ingen svensk text på extramaterialet, men det finns i alla fall engelsk text vilket är bättre än ingenting.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 4 mars 2011
Senast uppdaterad: 4 mars 2011

Recensionen har lästs 3305 gånger av 1916 personer, sedan den 4 mars 2011

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - NIA - ETTA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern