Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Love and Mathematics
(Amor y matemáticas)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Love and Mathematics premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Jag vet i dagsläget inte när filmen får premiär "som vanligt" i Sverige.
Sök efter Love and Mathematics på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Musik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 25 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Mexiko, 2022
Produktionsbolag: Jaqueca Films
Producent: Christian Kregel
Regi: Claudia Sainte-Luce
Manusförfattare: Adriana Pelusi
Svensk distributör: Triangelfilm AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Billy - Roberto Quijano Lucia - Daniela Salinas
Mónica - Diana Bovio Chema - Jorge Alberto Silva
Leo (Billys son) - Theo Marcos Gutiérrez Caro (Lucias dotter) - Aria Daniela Barbosa Gómez
Daniel - Marco Alfonso Polo Guerra Claudia - Jessica Mendiolea
Billys mamma - Rosy Rojas Billys pappa - Juan Benavides
Pablo - Homero Guerra Mario - Estaban Ibarra

En gång i tiden var Billy en framgångsrik popsångare och en del av ett superpopulärt pojkband. Men de dagarna är förbi, och nu när han är i 30-årsåldern lever han ett (i hans ögon) tämligen tråkigt familjeliv i norra Mexiko med sin fru Lucia, deras nyfödda son Leo och hunden Lucas. Lucia jobbar hela dagarna, medan Billy tar hand om sonen samtidigt som han försöker att hänga på sin brors mer eller mindre vilda idéer för att tjäna pengar. Att hunden dessutom skäller hela nätterna och håller Leo vaken gör inte saken bättre, så när Billy går ut och går med hunden en kväll "råkar" han släppa taget om kopplet så att hunden springer iväg. Det leder till att Billy kommer i kontakt med sin nya granne Monica, som även hon är gift och har barn men som dessutom råkar vara Billys allra största fan som när det begav sig var sjukligt besatt av honom...

Det låter kanske inte så märkvärdigt, men Love and Mathematics (varför man nu släpper spanskspråkiga filmer i Sverige under engelsk titel är bortom mitt förstånd...) är en bra och underhållande film. Det är vardagligt och inga direkt storslagna händelser, men med miljön och de intressanta rollfigurerna blir det ändå trevligt - en engagerande film, som håller intresset vid liv.

Jag uppskattar den effektiva blandningen mellan flera olika genrer, som gör att det är både drama, komedi, romantik och med inslag av spänning. Det är officiellt klassat som en ren komedi, men det är en sanning med modifikation och det blir egentligen sällan mer än småroligt. Man får skratta lite då och då, men inte mer än så - men i kombination med dramat så räcker det för att hålla intresset vid liv och bry sig om vad som ska hända.

Dock känns det lite märkligt att fokus ligger på Billy och Mónica, så att Billys fru Lucia hamnar i skymundan och ärligt talat känns ganska stereotyp. Det gör att allt fokus ligger på Billy, och att det åtminstone ser ut som att Lucia inte bryr sig om deras son alls. Det är olyckligt, då den här premissen verkligen förtjänar att alla inblandade behandlas med respekt och får utrymme. Ännu värre är det med Lucias man Chema, som mest lyser med sin frånvaro och som vi inte får något grepp om alls. Det kan man kanske köpa utifrån att det mesta skildras från Billys perspektiv, men ställer ändå till med vissa problem då vi som tittare inte har en aning om hur deras äktenskap är; vilket trots allt är en del i själva premissen.

Ett minst lika stort problem är att Love and Mathematics är en väldigt kort film - på dryga 1 timme 20 minuter finns det liksom inte mycket tid till fördjupning, och därför skrapar man bara på ytan av den här intressanta om än inte direkt originella premissen. Filmen blir onödigt ytlig, vilket är synd då den hellre hade behövt fördjupas för att man till fullo ska kunna ta historien på allvar.

Love and Mathematics är en bra och välgjord film, som är underhållande, charmig och smårolig. Fotot fyller sin funktion och skådespelarna är bra, och jag uppskattar den lite annorlunda miljön och den intressanta historien. Med en bra intrig, intressanta rollfigurer och lite humor kommer man ganska långt, men jag undrar om inte den här berättelsen hade passat bättre som ett mer renodlat drama istället för att försöka klämma in den i komedigenrens mallar. För det gör att filmen inte direkt får det djup den hade förtjänat, utan skrapar bara på ytan. Att någon verkligen skulle avsiktligt låta sin frus hund springa iväg för att bli av med denne känns ärligt talat också lite svårköpt, hur irriterande hunden än må vara... Med ett mer genomarbetat manus hade det här kunnat bli riktigt lyckat - nu stannar det vid "bara" en bra och fullt sevärd film; underhållande för stunden men inte särskilt minnesvärd. Men är man bara ute efter en lättsam underhållningsfilm finns det för all del betydligt värre val, och den förtjänar åtminstone en svag sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 5 februari 2023

Recensionen har lästs 1142 gånger av 747 personer, sedan den 5 februari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - NIA - NIA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern