Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Lycka till och ta hand om varandra
(Lycka till och ta hand om varandra)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Lycka till och ta hand om varandra på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 36 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Sverige, 2012
Produktionsbolag: Acne Film, i samarbete med Film i Väst, Sveriges Television & Dagsljus
Producent: David Olsson
Regi: Jens Sjögren
Manusförfattare: Kalle Haglund
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Alvar - Bengt C.W. Carlsson Miriam - Claudia Neij
Miriams mamma - Ika Nord Miriams pappa - Fredrik Gunnarsson
Stig - Leif Ahrle Gunilla - Eleonora Gröning
Mona - Ia Langhammer Rolf - Johan Ulveson
Grannen - Carl Johan De Geer Läraren - Henrik Vikman
Stina - Paulina Andersson Louise - Monica Täng-Ekfeldt

Alvar är en ensam pensionär, som efter att hans fru Marianne dött numera tillbringar merparten av sin tid i garaget med att bygga miniatyrlandskap och fortsätta arbete med de träfigurer som Marianne började bygga på som ersättning för de barn paret aldrig fick och de resor som de hade tänkt att göra men aldrig gjorde. Miriam är en ilsken rebellisk 15-årig tjej med en överbeskyddande och hård mamma och en flummig pappa. Hon är också ensam, och tillbringar merparten av sin tid med att skriva på en saga. På vårdcentralen träffas Miriam och Alvar, och hon blir nyfiken på träfiguren som Alvar tagit med sig dit. Snart besöker hon honom hemma i garaget, och de blir goda vänner - något som dock inte alla i samhället uppskattar...

Premissen är inte alltför originell, och bl.a. är det på papperet lätt att dra paralleller med Darling. Och visst har filmen vissa tematiska likheter med den filmen och ett flertal andra, men lyckas ändå att åstadkomma något förhållandevis nytt. Lycka till och ta hand om varandra är en charmig och underhållande film, med en kul story och en del intressanta rollfigurer. Det är ingen jättedjup film och heller ingen särskilt invecklad historia, men det är mysigt och charmigt vilket gör att intresset hålls vid liv. Bitvis är det ganska roligt, och visst får man skratta en del. Det gäller i synnerhet under filmens första halva, där det då och då blir riktigt roligt. Någon enorm skrattfest är det knappast, men det är småkul och då och då riktigt roligt.

Det är en finstämd film, som skickligt balanserar mellan vemod och ett mer glatt tema. Det är stämningsfullt och fint, och bitvis blir det också en smula rörande. Rollfigurerna är inte alltför mångbottnade, men både Alvar och Miriam hinner åtminstone få en del nyanser. Båda två är sympatiska människor, och i synnerhet Miriam är omöjlig att inte tycka om. Bland birollerna är det utan tvekan sämre ställt, där alla är mer eller mindre tillspetsade stereotyper. Vissa scener känns en smula tillspetsade och konstruerade, men trots att det är smått skruvat lyckas manusförfattaren ändå att behålla fötterna på jorden och skapa en någorlunda trovärdig historia. Det är varmt och hoppfullt, men samtidigt vemodigt. Det är charmigt, mysigt och underhållande. Jag uppskattar också den förhållandevis lågmälda humorn, som aldrig blir "slamsig" eller oseriös på samma sätt som komedier nuförtiden ofta blir. Det rör sig alltså om humor genom repliker och karaktärer hellre än slapstick-komik, och det uppskattar jag.

Dock kan man med all rätt ställa sig frågan vad Jens Sjögren egentligen velat berätta med sin långfilmsdebut. Särskilt mycket till djup eller budskap finns inte, och manusmässigt är det en smula för tomt för att fungera riktigt tillfredsställande som drama. Det är visserligen trevligt och mysigt hela tiden, och tiden går ganska snabbt, men alltför mycket händer egentligen inte. Det kan helt enkelt upplevas en smula händelsefattigt, då det förvisso är en lite skruvad och tillspetsad story men som samtidigt är tunn och enkel. Samtidigt är det inte tillräckligt roligt för att fullt ut fungera som komedi, då det bara ibland är kul och nästan all humor försvinner under den sista halvtimmen.

Som dramakomedi betraktat fungerar filmen ändå ganska bra, men den bränner aldrig riktigt till eller sticker ut från mängden - utan det blir "bara" lite lagom trevligt och charmigt. Dessutom lider filmen av en viss övertydlighet, bl.a. vad gäller kontrasterna bland de ganska stereotypa rollfigurerna. Och filmens titel nämns fem gånger under filmens gång... Det är inte direkt någon komplicerad eller invecklad historia, och det märks att allting gjorts för att alla ska förstå allt utan alltför stort engagemang. Men det är i och för sig inte nödvändigtvis något fel med det, och har man sett några jättekomplicerade och märkliga filmer för många kan en sådan här lite lätt övertydlig film vara att föredra.

Fotot är snyggt med en del vackra vyer och ett effektivt men inte alltför originellt bildspråk. Skådespelarinsatserna är bra. Bengt CW Karlsson är bra som Alvar, även om man ibland kan sjönja en viss bristande inlevelse och jag inte riktigt tycker att han gör skäl för sin Guldbaggenominering. Långfilmsdebuterande Claudia Neij är riktigt bra som Miriam, och spelar naturligt och trovärdigt. Även i övrigt är det bra skådisar, och alla gör vad som går av de i många fall lite väl klichéartade och tillspetsade rollfigurerna. Det är inte direkt någon Oscarsklass på rollprestationerna, men för att vara en svensk film är det utan tvekan över förväntan.

Lycka till och ta hand om varandra har ingen direkt originell premiss, och det mest nyskapande med den här filmen är det skruvade greppet med träfigurerna. Men det är en charmig, mysig och underhållande film med en del humor och några berörande inslag. Det finns en del brister med manuset, och jag vet inte riktigt vad regissören egentligen velat berätta - men som underhållning för stunden fungerar det ändå ganska väl. Det är mysigt och tiden går ganska snabbt, men alltför minnesvärt blir det ändå inte. Det är en trevlig och fullt sevärd film, varken mer eller mindre, och betyget landar därför på en halvsvag sjua.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 2,35:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men utan att utmärka sig nämnvärt. Filmen har svensk text för hörselskadade samt vanlig textning på norska, danska och finska. Textningen för hörselskadade är ganska enkel, och innehåller visserligen beskrivningar av viktigare ljud men däremot inte ett ord om vem som säger vad; inte ens när de inte syns i bild. Inte direkt optimalt för döva, men däremot behagligt för oss hörande som behöver ha på textning då det som vanligt är långt ifrån oproblematiskt att uppfatta vad som sägs; precis som i merparten av alla svenska filmer. När man matar in DVD-skivan visas en språkvalsmeny, som följs av varningstexter och några trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi). Därefter kommer vi till huvudmenyn, som är stilren och svenskspråkig men av enkelt slag. Här finns bara möjlighet att slå av och på svensk text, spela filmen samt komma åt extramaterialet - inte ens scenvalsmeny finns. Det enda extramaterialet som finns är en musikvideo med filmens ledmotiv "In genom mörkret" med popduon Helvete och sångerskan Sibille Attar (som också spelas under eftertexterna. Det är en väldigt vacker och fin låt, men vi får aldrig ens se sångerskan eller bandet i bild utan musikvideon består uteslutande av bilder från filmen - därför blir det ganska menlöst, då det egentligen inte ger särskilt mycket mer än att spela upp filmens sluttexter på nytt för att höra låten.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 21 mars 2013
Senast uppdaterad: 22 mars 2013

Recensionen har lästs 3276 gånger av 1885 personer, sedan den 21 mars 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - NIA - TREA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern