Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Marriage Story
(Marriage Story)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Marriage Story på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 16 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Storbritannien/USA, 2019
Produktionsbolag: Heyday Films & Netflix
Producent: Noah Baumbach & David Heyman
Regi: Noah Baumbach
Manusförfattare: Noah Baumbach
Svensk distributör: Netflix
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Charlie - Adam Driver Nicole - Scarlett Johansson
Henry - Azhy Robertson Nora - Laura Dern
Jay - Ray Liotta Bert Spitz - Alan Alda
Cassie - Merritt Wever Sandra - Julie Hagerty

Den hyllade teaterregissören Charlie och hans fru Nicole som är skådespelerska i hans teatersällskap ska separera, och funderar på skilsmässa. De har bott i New York i många år, men Nicole har nu blivit erbjuden en roll i en TV-serie i Los Angeles och tar med sonen Henry dit.

Noah Baumbach är en utmärkt regissör och manusförfattare, som gjort många imponerande alster genom åren. Hans senaste film Marriage Story håller inte alls sämre klass, trots att den inte visats på bio (annat än i undantagsfall) utan producerats för Netflix. Det är en mycket bra och välgjord film, med fantastiska skådespelarinsatser och en intressant historia med hög igenkänningsfaktor. Det är både underhållande, berörande och gripande, och periodvis blir det även ganska roligt på ett tragikomiskt sätt. Här finns mycket att hämta och många bottnar, där det är lätt att känna igen sig i situationerna och det är lätt att känna för rollfigurerna.

Jag uppskattar också att skilsmässan skildras ur båda parters perspektiv, utan att tydligt ta ställning för vare sig Nicole eller Charlie. Här presenteras inga givna svar, utan vi får opartiskt följa alla parter utan att filmen någonsin tar ställning, vilket är ovanligt för den här sortens dramer. Jag är inte helsåld på upplägget med berättarröster under filmens första fem minuter, och även fast man med facit i hand förstår logiken så känns det där och då något tveksamt.

Även i övrigt känns filmen något långsam i början, men när man väl kommer in i den blir det ett mycket finstämt och fängslande drama som man aldrig kan släppa med blicken. Ibland blir det dock något repetitivt, och det förekommer också enstaka onödiga scener - såsom en scen då Charlie sjunger karaoke i nästan fem minuter, till synes utan uppenbar orsak. 2 timmar 16 minuter är i saftigaste laget, och filmen hade kanske vunnit på att kortas ned något.

Men icke desto mindre är Marriage Story en mycket bra film, som mycket rättvist blev Oscarsnominerat för bl.a. bästa film. Både Scarlett Johansson och Adam Driver är också suveräna, och det finns inte ett enda svagt kort i den här fantastiska ensemblen. Därför är en åtta det solklara betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 20 februari 2020
Senast uppdaterad: 20 februari 2020

Recensionen har lästs 1273 gånger av 741 personer, sedan den 20 februari 2020

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - ÅTTA - SEXA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern