Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Me and Earl and the Dying Girl
(Me and Earl and the Dying Girl)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Fox Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Me and Earl and the Dying Girl på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 45 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2015
Produktionsbolag: Fox Searchlight Pictures & Indian Paintbrush
Producent: Jeremy Dawson, Dan Fogelman & Steven Rales
Regi: Alfonso Gomez-Rejon
Manusförfattare: Jesse Andrews, baserat på en roman av Jesse Andrews
Svensk distributör: Paramount Home Entertainment Sweden AB & Twentieth Century Fox Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Greg - Thomas Mann Rachel - Olivia Cooke
Earl - RJ Cyler Madison - Katherine Hughes
Gregs mamma - Connie Britton Gregs pappa - Nick Offerman
Scott Mayhew - Matt Bennett Denise (Rachels mamma) - Molly Shannon
Mr. McCarthy - Jon Bernthal Ill Phil - Masam Holden
Anna - Natalie Marchelletta Naomi - Chelsea Zhang

17-åriga Greg går sista året på gymnasiet, har dåligt självförtroende och vill helst undvika vänner. Hans enda egentliga vän är Earl, som han till Earls stora förtret insisterar på att bara kalla för "jobbarkompis". De två roar sig med att spela in parodiska kortfilmer på kända filmklassiker, som dock ingen utomstående ens fått titta på. I övrigt försöker han att ta sig igenom gymnasiet så osynlig som möjligt, vilket innebär att han försöker vara lagom bekant med alla men vän med ingen; bara tillräckligt för att överleva utan att bli mobbad. Men en dag får hans mamma reda på att Gregs klasskompis Rachel har diagnosticerats med akut leukemi. Greg känner egentligen inte henne mer än ytligt, och de har inte umgåtts sedan dagis, så han ser ingen anledning att göra något åt det. Men trots det insisterar mamma på att han ska börja umgås och bli vän med Rachel; "för det behöver hon". Högst motvilligt börjar han därför att umgås med Rachel, och tids nog kommer de varandra mycket nära.

Ungdomsfilmer med snarlika storylines råder det ingen större brist på, och på papperet kan det här se ut som vilken ungdomsfilm som helst. Men faktum är att Me and Earl and the Dying Girl faktiskt inte är en ungdomsfilm, trots att den till allra största delen handlar om ungdomar. Det har istället blivit en allmängiltig film, som fungerar för alla åldrar och som aldrig uttryckligen riktar in sig på tonåringar. Det är elegant gjort, och resultatet är en mycket bra film som är svår att värja sig mot. Det är lågmält och avskalat, och dessutom med en både originell och nyskapande stil och ton.

Det är både underhållande, humoristiskt och berörande, och det finns rikligt med charm. Därför fungerar filmen bra både som drama och som komedi. Det är ganska roligt, och man får skratta då och då åt de repliker och situationer som förekommer; och i synnerhet åt Greg och Earls helt absurda filmer. Det är dock en udda humor, som nog inte passar alla i smaken. Inledningsvis tyckte även jag att humorn blev lite för mycket, och det tar en stund innan man kommer in i filmen ordentligt och vänjer sig vid det udda tilltalet. Men när man väl gjort det får man sin belöning.

Samtidigt är det en riktigt rörande och gripande film, och periodvis är det omöjligt att hålla tårarna borta. Samtidigt spelar filmen aldrig på känslosträngar, utan det har blivit en förvånansvärt osentimental film som berättar om händelserna utan stora känsloyttringar; och kanske just därför blir det också berörande på ett mer naturligt sätt. Det blir aldrig övertydligt eller översentimentalt, och dessutom handlar filmen för ovanlighetens skull aldrig om romantik överhuvudtaget - det inte ens antyds om mer än vänskap, vilket väl för genren måste ses som en trevlig omväxling.

Det är en ovanligt intelligent film med ovanligt trovärdig och genomarbetad dialog. Samtidigt finns här gott om både värme och hjärta. Det är tänkvärt och minnesvärt, och jag uppskattar filmens ovanliga ton. För en gångs skull finns det också i stort sett inga klichéer eller stereotyper alls, utan allt skildras i något överdriven men trovärdig stil utan att förminska någon till stereotyper. Det är ovanligt oavsett genre, och för det förtjänar manusförfattaren en eloge.

Även om filmen undviker klyschor och stereotyper betyder det dock inte att alla får det utrymme de förtjänar. Det stora fokuset ligger utan tvekan på Greg och Rachel, och det är också de enda som får en ordentlig karaktärsutveckling. Kompisen Earl finns visserligen med i bilden, men får mindre utrymme och heller inte ett lika genomarbetat rollporträtt. Vi får helt enkelt veta mindre om honom, vilket är lite tråkigt. Tiden räcker heller inte till för att komma med någon fördjupning vad gäller övriga karaktärer utöver trion, som gör att de flesta biroller känns lite underutvecklade. Framförallt hade jag velat veta mer om Madison, som är ganska viktig för handlingen, men som vi aldrig får något riktigt grepp om. Även Gregs "oavsiktliga fiende" Scott Mayhew får inte det utrymme han förtjänar, och därför får den sidohistorien en något konstlad och oavslutad känsla. Dessutom känns Rachels mamma Denise lite för skruvad, varför hon är svår att ta på allvar - något man kan köpa om det görs för komisk effekt, men hon blir ärligt talat inte alltför rolig heller. Bitvis känns också Gregs mamma lite för påfrestande, då hon är överintensiv utan dess lika; och då det inte känns nödvändigt för storyn har jag lite svårt att förstå varför.

Fotot är snyggt men sällan nyskapande. Skådespelarinsatserna är utmärkta, och jag uppskattar att det överlag rör sig om relativt okända skådespelare som man inte redan sett i femtioelva andra filmer. Thomas Mann är strålande i huvudrollen som Greg, och gör en trovärdig och stark rollprestation helt utan överspel eller konstlade manér. Olivia Cooke är också fantastisk som Rachel, och gör en minst lika imponerande insats i en utmanande roll. Jag är inte riktigt lika imponerad av RJ Cyler som Earl, som visserligen spelar bra men känns lite mer opersonlig; något som dock åtminstone delvis kan bero på manus och/eller regi. Connie Britton balanserar på gränsen till överspel som Gregs mamma, men gör ändå en bra rollprestation. Molly Shannon är riktigt bra i en tillspetsad roll som Rachels mamma, och lyckas skickligt att undvika överspel trots att rollfiguren är minst sagt extrem. Jon Bernthal är mycket bra som den udda läraren mr. McCarthy, och lyckas få rollfiguren att kännas trovärdig och mångfacetterad trots att han inte får alltför stort utrymme. Katherine Hughes är också mycket bra i en tyvärr lite för begränsad roll som Madison.

Me and Earl and the Dying Girl är överlag en mycket bra film, som lyckas med konststycket att göra en trovärdigt tonårsskildring utan att det någonsin känns dom en ungdomsfilm. Det är också både roligt och gripande, samtidigt som det är osentimentalt och lågmält. Det är originellt och filmen lyckas att åstadkomma något nytt som man sällan tidigare sett; trots att handlingen i sig knappast är nyskapande. Filmen har dock en mycket udda stil och ton, och därför kommer den inte att passa alla. Ger man den en chans passar filmen för många, men det gäller att kunna ta till sig den ovanliga och lite lätt skruvade tonen och känslan. Dessutom är dialogen bitvis oerhört rapp, så det gäller att vara uppmärksam för att hänga med i svängarna. Men bara man lyckas vänja sig vid det här tonfallet har det blivit en mycket välgjord och lyckad film, som är väl värd att se. Genom de underutvecklade birollerna och den något krävande inledningen nöjer jag mig med en svag åtta i betyg, fastän filmen annars hade kunnat förtjäna en åtminstone betydligt starkare åtta. Men det är ju riktigt imponerande även det, och fastän inte alla lär fastna för filmen rekommenderar jag alla att snarast ge den en chans. Bli inte lurad att tro att det rör sig om en tonårsfilm bara för att det handlar om tonåringar, för så är definitivt inte fallet.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,40:1 samt ljud i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen har engelskt ljudspår och textning på bl.a. de skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade. Textningen håller en relativt hög klass, men lider av enstaka översättningsfel och dessutom några grammatikfel (bland annat några förekomster av fel proposition, såsom i istället för eller dylikt). När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av en kort anti-piratpropaganda, som för en gångs skull är vinklad rätt genom att tacka konsumenten istället för tvärtom. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är stilren men endast engelskspråkig. Avsaknaden av inledande språkvalsmeny medför att vi, för att kunna se filmen på något annat sätt än engelska utan text, måste gå in i menyerna och välja textning; något som kanske inte är alltför lätt om man inte kan engelska. Efter filmens slut visas varningstexter på valt textningsspråk, men för en gångs skull tvingas vi inte genomlida femtioelva andra språk.

Som bonusmaterial hittar vi först ett kommentatorspår till filmen med regissören Alfonso Gomez-Rejon. Det är ganska intressant, och vi får veta en del matnyttigt. Men ett kommentatorspår med bara regissören upplevs alltför ofta lite för egocentriskt, och så även här. Man får helt enkelt bara hans perspektiv, vilket gör att bl.a. storyn hamnar i skymundan ibland. Jag hade önskat att åtminstone manusförfattaren och tillika romanförfattaren Jesse Andrews också kunnat komma till tals, och helst även någon av skådespelarna.

Därefter återfinns sex bortklippta scener, som är intressanta att se på men som egentligen inte tillför något till filmen. Därför är det förståeligt att de klippts bort. De bortklippta scenerna har också valbart kommentatorspår av regissören, som är värdefullt för att få veta mer om varför de klippts bort. Vidare får vi se hela den film som Greg spelat in för Rachel, som i den färdiga filmen bara syns delar av. Det är mer abstrakt och vackert än intressant, men ändå lite småkul. Vi hittar också Gregs "egenproducerade" trailer för Rachels film, som förstås är fejkad och inte syns alls i den färdiga filmen; oklart riktigt vad syftet är. Ett bildgalleri avslutar samlingen, vilket förstås är lika spännande som det låter. Glädjande nog har allt bonusmaterial svensk text, vilket ju tyvärr är ganska ovanligt nuförtiden men mycket uppskattat.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 24 maj 2016
Senast uppdaterad: 25 maj 2016

Recensionen har lästs 2134 gånger av 1241 personer, sedan den 24 maj 2016

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - ÅTTA - FYRA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern