Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Med eller utan killar
(Boys on the Side)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Warner Home Video för recensionsexemplaret
Sök efter Med eller utan killar på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 51 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Frankrike/USA, 1995
Produktionsbolag: Regency Enterprises, New Regency Pictures, Canal+ & Alcor Films
Producent: Arnon Milchan, Steven Reuther & Herbert Ross
Regi: Herbert Ross
Manusförfattare: Don Roos
Svensk distributör: Warner Bros. Entertainment Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jane - Whoopi Goldberg Robin - Mary-Louise Parker
Holly - Drew Barrymore Abe Lincoln - Matthew McConaughey
Nick - Billy Wirth Alex - James Remar
Elaine (Robins mamma) - Anita Gillette Åklagare Massarelli - Dennis Boutsikaris
Mediet Louise - Estelle Parsons Anna - Amy Aquino

© Regency Enterprises & Canal+
Bildkälla: Warner Bros. Entertainment

Den amerikanska producenten och regissören Herbert Ross började sin karriär som koreograf för Broadway-pjäser, men blev mest känd 1989 genom filmen Blommor av stål. Han gick bort 2001, och hans sista film blev den kritikerrosade succéfilmen Med eller utan killar från 1995. Trots att filmen släpptes på VHS redan samma år, och har visats ett flertal gånger på diverse TV-kanaler, så verkar den dock inte ha funnits tillgänglig på DVD sedan tidigare - fram tills i år, när den äntligen gavs ut på DVD. Jane är en lesbisk nattklubbssångerska, som för tillfället är arbetslös. Hon svarar på en annons i tidningen, där en fastighetsmäklare vid namn Robin söker efter sällskap för en längre bilresa till Kalifornien. Jane är till en början osäker, i synnerhet då de båda kvinnorna inte direkt är lika varann. Men till sist går hon trots allt med på det, och de börjar den långa resan. De stannar till i Pittsburgh för att bjuda Janes väninna Holly på lunch. Men när de kommer blir de vittne till hur Hollys våldsamma pojkvän, knarklangaren Nick, misshandlar Holly och anklagar henne för att ha stulit hans knark. De avvärjer situationen och binder fast Nick i lägenheten, för att han inte ska kunna slå ihjäl Holly. Därefter sticker alla tre kvinnorna därifrån, och Holly följer med på resan till Kalifornien. Men alla tre kvinnor har sina hemligheter, och saker händer som gör att de aldrig kommer fram till slutdestinationen.

Trots att Med eller utan killar bör ses som en näst intill klassisk film, har undertecknad faktiskt aldrig sett den förrän nu. Det visade sig dock vara en riktigt bra film, som har åldrats väl och fortfarande är lika högaktuell som den var 1995. Det är en charmig och intressant film, och även om grundtemat inte kan ses som speciellt originellt, så har manusförfattaren Don Roos trots allt lyckats att få till ett relativt nytt begrepp inom en välbekant genre. Därför sticker filmen ut, och gör att den blivit ganska minnesvärd. Vi får lära känna de tre huvudrollerna väl, och det är genomarbetade och mångbottnade karaktärer med övertygande karaktärsutveckling och realistiska personbeskrivningar. Filmen är stark och berörande, och engagerar från början till slut. Periodvis är den också ganska rolig, och jag skrattade vid ett flertal tillfällen. Trots en halvlång speltid (åtminstone för sin tid) på dryga 1 timme 50 minuter, så går tiden ganska snabbt och trots att jag var trött när jag såg den hade jag inga som helst problem att hålla mig vaken. Filmen är också tekniskt välgjord, med starkt foto och mycket bra musik. Trots de många lovorden var jag dock inte helt överförtjust i Med eller utan killar, och den lider trots allt av vissa problem. Som originaltiteln Boys on the Side antyder hamnar exempelvis de manliga karaktärerna utan tvekan i skymundan. Alla män har blivit endimensionella och ganska intetsägande, och ingen av dem har något större djup. Det märks att det är de tre kvinnorna som står i centrum, och ingenting annat. Det är visserligen inget större fel med det, och det är tacksamt där det går den vägen istället för tvärtom (som oftare brukar vara fallet), men filmen hade trots allt blivit mer realistisk med lite mer mångbottnade manliga karaktärsporträtt. Dessutom har filmen ett lite ojämnt tempo, och manusförfattaren verkar också inte riktigt ha bestämt sig för vilken genre filmen ska tillhöra. Den första halvtimmen är en rolig och underhållande stund, där man får skratta vid ett stort antal tillfällen. Därefter försvinner den humoristiska stilen nästan helt, och filmen blir istället ett lite tyngre drama. Den inledande humorn kommer aldrig helt tillbaka, men någon gång då och då kommer trots allt en del lågmäld humor under återstoden av filmen.

Filmen har även en svacka i mitten, medan början och slutet är mycket starkt. Då blir det en ganska seg och bitvis oengagerande period, som dessutom blivit lite rörig - då får vi se ett antal nya rollfigurer som vi egentligen inte vet någonting om, och då blir det heller inte lika intressant. Jag störde mig dessutom över karaktären Abe Lincoln, den polis som Holly blir förälskad i. Han känns ärligt talat tämligen osympatisk och utan större djup, och det blir svårt att bry sig om honom. Därför är det också svårt att se vad Holly egentligen ser hos honom, och i takt med att han får en större och större roll blir det mindre intressant. Slutligen känns filmen heller inte lika gripande som den borde bli, och trots de allvarliga ämnen som tas upp var jag aldrig i närheten av att börja gråta. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför, men trots allt borde denna film ha varit mer gripande än den faktiskt blev. Det kan ha att göra med att filmteamet försökt att ta upp lite för många ämnen, som gör att inte alla av dessa hinner utforskas till fullo och inte alla trådar reds ut. Därför känns även vissa av händelseutvecklingarna lite konstlade och tillgjorda, och trovärdigheten sjunker ibland. Det hade nog trots allt varit att föredra att ta bort vissa sidohandlingar, för att hinna gå in mer på djupet på de resterande handlingarna. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra. I synnerhet de tre huvudrollsinnehavarna imponerar, och både Whoopi Goldberg, Mary-Louise Parker och Drew Barrymore är lysande som Jane, Robin och Holly - alla tre spelar starkt, mångnyanserat och trovärdigt. De flesta av de övriga rollerna är relativt bra. Det största problemet med rollbesättningen är Matthew McConaughey som Abe, som spelar lite stelt och opersonligt. Detta i kombination med att rollfiguren i sig närmast känns som en karikatyr, så resulterar det i att romansen mellan Holly och Abe inte känns helt trovärdig. Det är lite märkligt, då Matthew McConaughey brukar vara en ganska duktig skådis, men här imponerar han helt enkelt inte. Trots de tydliga bristerna är det dock trots allt de positiva aspekterna som väger över, och Med eller utan killar är en bra och intressant film, som blivit tillräckligt originell för att hålla intresset vid liv nästan hela tiden. Med en del charm och humor lättas den ganska tunga stämningen upp åtminstone periodvis, och det här är absolut en fullt sevärd och underhållande film. Förmodligen är den i första hand avsedd för kvinnor, men undertecknad hade trots det fullt utbyte av den.

DVD-utgåvan återger filmen med anamorfisk bredbild i proportionerna 2,40:1, vilket på ren svenska innebär stora svarta fält upp- och nedtill på en 4:3-TV och mindre svarta fält på en Widescreen-TV. Ljudet återges endast i 2-kanalig stereo, vilket är lite märkligt för en biovisad film från 1995, men trots allt förmodar jag att filmen bara spelats in i det formatet. Förutom det engelska originalljudet, finns även en fransk och spansk dubbning. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra. Filmen är textad på åtta olika språk, däribland de skandinaviska språken samt engelska. Det finns både vanlig engelsk text samt engelska för hörselskadade, vilket är trevligt. Tyvärr finns dock ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är någorlunda lättläst, men är i minsta laget storleksmässigt. Den svenska översättningen håller relativt hög kvalitet, men lider av några översättningsfel. Exempelvis verkar översättaren ha fått det här med placeringar i tävlingar om bakfoten, och har exempelvis översatt "third runner-up" med "tredje plats", när det i själva verket ska vara fjärde plats. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel som direkt följs av huvudmenyn. Den här gången finns vare sig språkvalsmenyer, trailers eller anti-piratpropaganda. Märkligt nog har menyerna inget språk alls, utan enbart ikoner/symboler. Tanken är förstås att samma meny ska fungera även om man inte kan engelska, men det har blivit lite onaturligt och svårförståeligt. Exempelvis är det knappast helt självklart att symbolen som ser ut som en jordglob med ljudvågor bredvid innebär att välja både ljudspår och textning (min spontana gissning var att det bara var för att välja ljudspår). På den menyn är det heller knappast en självklarhet för alla att "ABC" innebär textningsspråk. Tyvärr finns ingen scenvalsmeny, utan de enda alternativen från huvudmenyn är att spela filmen och språkinställningar. Märkligt nog stämmer huvudmenyn inte alls överens med den skärmdump från huvudmenyn som presenteras på filmens omslag. Jag gissar att den skärmbilden måste komma från någon äldre DVD-utgåva av filmen, som inte släppts i Sverige, men det är likväl vilseledande då den skärmbilden tydligt visar att det ska finnas en scenvalsmeny. När man sett klart filmen, visas varningstexter på 40 olika språk, trots att majoriteten av dessa inte ens finns med på skivan och trots att den här DVD-utgåvan inte säljs i något land där man talar merparten av språken. Det går inte att hoppa förbi dessa varningstexter eller ens spola på bild, så därför tar det över fem minuter innan man överhuvudtaget kan göra någonting och kommer tillbaka till menyn. Att påstå att det är oerhört irriterande vore en extrem underdrift. För att inte tappa förståndet bör man därför se till att avbryta filmen innan sluttexterna rullat färdigt (förslagsvis under den avslutande Warner-skärmen), genom att trycka på DVD-spelarens menyknapp innan varningstexterna hinner börja visas. Missar man att göra det, så måste man i praktiken stänga av DVD-spelaren och starta om skivan, då inte många lär vilja sitta och se varningstexter på främmande språk i fem minuter... Tyvärr finns inget som helst extramaterial på skivan, vilket är tråkigt. Visserligen gjordes ju den här filmen innan DVD-standarden slog igenom, så det är fullt förståeligt att det kanske inte bevarats mycket och att man knappast hade mediet i åtanke när filmen gjordes. Men trots allt borde man kunna åstadkomma någon form av extramaterial, och andra filmer från samma tidsperiod och äldre har trots allt försetts med extramaterial på senare år. Dock verkar ingen utländsk DVD-utgåva heller ha något extramaterial, så vi går åtminstone inte miste om någonting i Sverige.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 27 januari 2009
Senast uppdaterad: 28 januari 2009

Recensionen har lästs 3605 gånger av 1982 personer, sedan den 27 januari 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - ETTA - SJUA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern